Sari direct la conținut

Florin Talpes, seful BitDefender: Exista operatori mari de comunicatii din Romania ale caror infrastructuri au un nivel extrem de scazut de securitate

HotNews.ro
Florin Talpes, seful BitDefender, Foto: Hotnews
Florin Talpes, seful BitDefender, Foto: Hotnews

Exista operatori de comunicatii cu prezenta semnificativa in piata din Romania care au niveluri de securitate extrem de scazute la nivelul infrastructurilor de comunicatii, care pot fi exploatate mai usor in cazul atacurilor cibernetice, a declarat joi Florin Talpes, seful Bitdefender. In acelasi timp, acesta a spus ca sunt si operatori care au niveluri foarte ridicate de securitate, ceea ce arata ca preocuparile difera foarte mult in piata si in ultima instanta lipsa unor standarde de securitate.

  • „Tot felul de rapoarte pun Romania in topul tarilor din care se fac atacuri, cel putin ultima veriga a atacurilor, prin centre de comanda si control, proxy-uri etc. In unele, Romania apare si in top 5. Asta se poate intampla cand pe sistemul de operator reglementarea este slaba. Cand nivelul de securitate pe care il asigura un operator este foarte scazut, asta inseamna ca infrastructura respectiva poate fi folosita de organizatiile criminale mult mai usor decat in alte parti si nu uitati ca In general organizatiile acestea se uita repede dupa vulnerabilitati de genul asta si isi localizeaza verigile astea de atac exact pe tarile care au nivele de securitate pe operatori mai scazute”, a declarat joi Florin Talpes, seful Bitdefender in cadrul conferintei anuale CERT-RO „Noi provocari globale de securitate cibernetica”.

Florin Talpes nu a dorit sa ofere detalii despre operatorii de comunicatii care ar avea niveluri scazute de securitate.

Pe ce se bazeaza seful BitDefender cand spune ca exista aceste riscuri la nivelul infrastructurilor unor operatori telecom mari?

  • „Va reamintesc ca BitDefender este un operator de securitate. Asta inseamna ca noi avem o multime de senzori in piata prin produsele noastre si putem sa vedem repede atunci cand are loc un atac si care este sursa atacului. Vorbim de operatori semnificativi”, a spus Florin Talpes.

Potrivit acestuia, aici ar trebui sa intervina CERT-RO (Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica), prin initiative de reglementare.

  • „Am vazut ca CERT-RO este suport tehnic pentru Ministerul pentru Societatea Informationala. Sugestia este ca pe partea de securitate, Ministerul sa aiba usile larg deschise pentru CERT-RO in privinta propunerilor de reglementare la nivelul securitatii IT”, a spus Talpes.

Prezent la eveniment, Dan Nica, Ministrul Comunicatiilor a cerut celor prezenti, operatori si oficiali din institutii cu atributii de combatere a criminalitatii informatice, sa vina cu propuneri in acest sens.

  • „Ca urmare a acestor discurii, vedeti care sunt problemele, CERT-RO le inainteaza si le promovam legislativ”, a spus Dan Nica.

Virgil Spiridon, sef serviciu combatere criminalitate informatica in IGPR

Virgil Spiridon, sef serviciu combatere criminalitate informatica in IGPR

Foto: Hotnews

Virgil Spiridon, seful serviciului de combatere a criminalitatii informatice din Politia Romana (IGPR), a fost mai rezervat referitor la Romania ca sursa a atacurilor informatice.

Potrivit acestuia, o cauza este tocmai faptul ca operatorii romani au o infrastructura foarte buna, servere fiind inchiriate de atactori din alte tari.

  • „S-a spus aici ca Romania ar fi in top 5 tari ca sursa a atacurilor. In Romania avem aceasta situatie nu neaparat datorita lipsei de securitate, ci datorita faptului ca infrastructura este una buna, costurile sunt mici fata de alte tari, persoane interesate de atacuri informatice inchiriaza servere de unde se lanseaza aceste atacuri. Nu cred ca sursa acestor atacuri ar fi neaparat romani. Ceea ce vedem noi si se raporteaza la Politie vizeaza practic servicii de hosting. Foarte multe companii mici ofera servicii de hosting, servere care sunt inchiriate in Ucraina si Rusia si de aici sunt demarate atacurile informatice”, a spus Virgil Spiridon, seful serviciului de combatere a criminalitatii informatice din Politia Romana (IGPR).
  • Criminalitatea informatica in anul 2012: Prejudiciu estimat la peste 4,3 milioane lei

Datele Politiei Romane transmise catre HotNews.ro arata urmatoarea situatie la nivelul anului 2012:

Principalul scop al activitatilor de criminalitate informatica il reprezinta obtinerea de profituri din ce in ce mai mari, constatandu-se o preocupare permanenta a infractorilor pentru identificarea si perfectionarea unor moduri de operare din ce in ce mai complexe prin care sa se realizeze scopurile financiare cu asumarea unor riscuri din ce in ce mai mici.

Principalele manifestari ale criminalitatii informatice: fraudele prin Internet, fraudele cu carduri bancare si atacurile informatice.

Fraudele prin Internet (licitatiile fictive de bunuri) sunt, in continuare, principala activitate infractionala din sfera criminalitatii informatice desfasurata de cetatenii romani.

Fraudele cu carduri bancare se manifesta atat pe teritoriul Romaniei, victimele infractiunilor fiind cetateni romani, cat si in strainatate, in aceasta din urma situatie cetatenii romani fiind cei care actioneaza ilicit.

Atacurile informatice constau in actiuni ce au in vedere obtinerea unor date personale, date despre cardurile bancare. Acestea sunt utilizate pentru blocarea functionarii unor sisteme informatice sau modificarea unor astfel de date.

Pornografia infantila prin Internet se manifesta la un nivel redus comparativ cu majoritatea statelor UE. Pricolul nu il reprezinta numarul cazurilor, ci implicatiile pe care acestea le produc asupra minorilor. Cetatenii romani sunt implicati in schimbul (preluarea sau transmiterea) de imagini cu minori abuzati sexual.

Prejudiciul estimat pe baza sesizarilor inregistrate (reclamatii sau sesizari din oficiu) la structurile de combatere a criminalitatii organizate din cadrul I.G.P.R este de peste 4,3 milioane de lei in 2012. Exista insa si posibilitatea ca astfel de cazuri sa fie initiate si la nivelul D.I.I.C.O.T..

Valoarea corespondenta pentru anul 2011 este de peste 18,8 milioane lei.

Sunt cazuri in care, pe parcursul cercetarilor, prejudiciul final creste sau scade fata de cel stabilit initial. Aceste modificari nu se regasesc in statisticile politiei.

  • „Scaderea prejudiciului si a numarului de inculpati se datoreaza faptului ca, in ultima perioada, au crescut faptele de natura tehnica ¬ acces neautorizat la sisteme informatice, atacuri informatice. Acest gen de fapte sunt comise mai rar de grupuri infractionale si, de cele mai multe ori, nu atrag prejudicii materiale. La nivel international se constata o crestere a utilizarii sistemelor informatice si a internetului, de aici rezultand si o modificare a dinamicii faptelor savarsite in legatura cu acest domeniu”, a declarat Virgil Spiridon.

Avand in vedere ca nu exista evidente complete si diferentiate pentru faptele constatate (sesizate) si prejudiciul aferent, Politia Romana a comunicat HotNews.ro datele din rechizitorii:

In anul 2010, la nivel national, au fost intocmite 147 de dosare prin care au fost trimisi in judecata 616 inculpati pentru savarsirea a 1.329 de infractiuni de criminalitate informatica. Din totalul persoanelor trimise in judecata, 364 au fost retinute sau arestate.

Din cele 1.329 de infractiuni, 487 de fapte comise de 146 de inculpati sunt incriminate in Legea 365/2002 referitoare la comertul electronic (aici sunt prevederi referitoare la infractiunile comise cu carduri bancare), iar 558 de fapte comise de 219 inculpati sunt incriminate in Legea 161/2003 Titlul III (privind prevenirea si combaterea criminalitatii informatice).

Criminalitatea informatica in Romania 2012 vs. 2011

Criminalitatea informatica in Romania 2012 vs. 2011

Foto: Hotnews

In anul 2011, la nivel national, au fost intocmite 174 de dosare prin care au fost trimisi in judecata 558 de inculpati pentru savarsirea a 1.512 infractiuni de criminalitate informatica. Din totalul persoanelor trimise in judecata, 278 au fost retinute sau arestate.

Din cele 1.512 infractiuni, 326 de fapte comise de 150 de inculpati sunt incriminate in Legea 365/2002 referitoare la comertul electronic, iar 769 de fapte comise de 413 inculpati sunt incriminate in Legea 161/2003 Titlul III.

In anul 2012, nivel national, au fost intocmite 200 de dosare prin care au fost trimisi in judecata 542 de inculpati pentru savarsirea a 1.236 de infractiuni de criminalitate informatica. Din totalul persoanelor trimise in judecata, 233 au fost retinute sau arestate.

Din cele 1.236 de infractiuni, 295 de fapte comise de 151 de inculpati sunt incriminate in Legea 365/2002 referitoare la comertul electronic, iar 488 de fapte comise de 303 inculpati sunt incriminate in Legea 161/2003 Titlul III.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro