Sari direct la conținut

FMI pregătește terenul pentru plata a 2,2 miliarde de dolari către Ucraina

HotNews.ro
O bombă neexplodată în fața unei clădiri distruse din Mariupol, Ucraina, Foto: STRINGER / AFP / Profimedia
O bombă neexplodată în fața unei clădiri distruse din Mariupol, Ucraina, Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Fondul Monetar Internațional (FMI) a anunțat vineri că a ajuns la un acord cu guvernul ucrainean cu privire la cea de-a patra revizuire a programului de ajutor în vigoare în prezent pentru a sprijini această țară devastată de război, deschizând calea pentru plata a încă 2,2 miliarde de dolari, potrivit AFP.

Acordul trebuie să primească acum undă verde din partea Consiliului de administrație al Fondului, care urmează să se reunească „în următoarele săptămâni”, a precizat instituția în comunicatul său.

Aceasta este cea de-a patra tranșă din programul de ajutor de 15,6 miliarde de dolari adoptat în martie 2023, în cadrul unui plan major de ajutor internațional în valoare totală de 122 de miliarde de dolari.

Precedenta revizuire este recentă, fiind efectuată în urmă cu doar două luni, și a dus deja la o plată de 880 de milioane de dolari.

Încă o dată, Fondul subliniază „performanța solidă și continuă a programului, în ciuda provocării reprezentate de conflictul în curs de desfășurare” de la invazia Rusiei în estul Ucrainei în februarie 2022.

„Conceperea abilă a politicilor, adaptabilitatea gospodăriilor și a întreprinderilor și asistența financiară externă substanțială au contribuit la menținerea stabilității macroeconomice și financiare”, a precizat FMI, adăugând că „creșterea în 2023 va fi mai bună decât se aștepta, iar activitatea va fi susținută în primul trimestru din 2024”.

După o recesiune puternică în 2022, ca urmare a invaziei rusești, economia ucraineană a revenit pe verde anul trecut și se așteaptă să crească cu 3,2% în acest an, potrivit previziunilor recente ale FMI.

FMI a felicitat, de asemenea, autoritățile ucrainene pentru „progresele înregistrate în restructurarea datoriei de comerț exterior a țării”, un pas considerat „necesar pentru a crea spațiu fiscal pentru cheltuielile de maximă prioritate și pentru a reduce datoria la un nivel sustenabil”.

FMI recomandă, de asemenea, o mai mare mobilizare a veniturilor fiscale pentru a compensa nivelurile ridicate de cheltuieli necesare și solicită accelerarea reformelor planificate, în special în ceea ce privește administrația fiscală, precum și în lupta împotriva criminalității financiare.

Cu toate acestea, Fondul avertizează că persistența conflictului va avea consecințe economice, așteptându-se în special la o încetinire a activității „din cauza atacurilor recente la scară largă asupra sectorului energetic”, în timp ce inflația ar putea crește „moderat” din cauza unei „scăderi a încrederii”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro