Sari direct la conținut

FMI: Sancțiunile Rusiei amenință să distrugă dominația dolarului

HotNews.ro
Gita Gopinath, Foto: Xinhua / Eyevine / Profimedia
Gita Gopinath, Foto: Xinhua / Eyevine / Profimedia

Sancțiunile financiare fără precedent impuse Rusiei după invadarea Ucrainei de către aceasta amenință să dilueze treptat dominația dolarului american și să aibă ca rezultat un sistem monetar internațional mai fragmentat, a avertizat Gita Gopinath, prim-director general adjunct al FMI, într-un interviu dat Financial Times, potrivit Reuters.

Gopinath a mai declarat că măsurile impuse de țările occidentale în urma invaziei Rusiei, inclusiv restricțiile la adresa băncii sale centrale, ar putea încuraja apariția unor mici blocuri monetare bazate pe comerțul cu anumite state.

„Dolarul ar putea rămâne principala monedă globală chiar și în acest peisaj, dar vedem fragmentarea cu siguranță posibilă”, a mai spus ea. „Deja vedem asta, unele țări renegociind moneda în care sunt plătite pentru exporturi.”

Amenințarea la adresa supremației dolarului s-a accelerat odată cu invadarea Ucrainei, scrie într-un alt text, agenția Reuters. Băncile din China sunt asaltate de firme din Rusia care vor să își deschidă conturi, transmite Reuters.

„În ultimele zile, 200-300 de companii ne-au abordat, dorind să deschidă noi conturi”, a declarat pentru Reuters o persoană familiarizată cu chestiunea care lucrează la filiala din Moscova a unei bănci de stat chineze. Sursa citată a mai spus pentru Reuters că multe dintre companiile care caută noi conturi fac afaceri cu China şi că se aştepta ca tranzacţiile în yuani ale acestor firme să crească.

China şi-a exprimat în mod repetat opoziţia faţă de sancţiunile occidentale, numindu-le ineficiente şi insistând că va menţine schimburile economice şi comerciale normale cu Rusia.

„Este o logică destul de simplă. Tendința este inevitabilă”

Un om de afaceri chinez cu legături de lungă durată cu Rusia, care nu a dorit să fie citat nominal, a declarat că mai multe companii ruseşti cu care lucrează intenţionează acum să deschidă conturi în yuani.

„Este o logică destul de simplă. Dacă nu poţi folosi dolari americani, sau euro, iar SUA şi Europa încetează să-ţi vândă multe produse, nu mai ai alte opţiuni decât să apelezi la China. Tendinţa este inevitabilă”, a declarat sursa pentru Reuters.

Pe măsură ce un număr tot mai mare de companii occidentale abandonează Rusia, dorinţa giganţilor pieţei emergente, precum China, de a susţine relaţiile de afaceri cu Moscova evidenţiază o ruptură profundă asupra celei mai mari crize din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Această tendinţă ar putea ameninţa să distrugă dominaţia dolarului american în comerţul global.

FESCO Transportation Group, o importantă companie rusă de transport şi logistică, a declarat săptămâna aceasta că va accepta yuani chinezeşti de la clienţi, după ce unele bănci ruseşti au fost excluse din sistemul global de tranzacţii financiare SWIFT.

„Este firesc ca firmele ruseşti să fie dispuse să accepte yuanul”, a spus Shen Muhui, şeful unei organizaţii comerciale care promovează legăturile dintre Rusia şi China.

„Companiile vor trece la afaceri în yuani, dar în orice caz lucrurile vor deveni de două, trei sau patru ori mai scumpe pentru ruşi, deoarece cursul de schimb între yuan şi rublă se schimbă”, a spus Konstantin Popov, un antreprenor rus din Shanghai. Shen a spus că cererea Rusiei pentru bunuri chinezeşti va creşte totuşi pe termen lung.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro