Sari direct la conținut

FMI trage un semnal de alarmă cu privire la „repercusiunile grave” pe plan mondial ale unei incapacităţi de plată a SUA

HotNews.ro
Bancnotă de 100 de dolari, Foto: Aleksandr Vorobev / Alamy / Alamy / Profimedia
Bancnotă de 100 de dolari, Foto: Aleksandr Vorobev / Alamy / Alamy / Profimedia

Fondul Monetar Internţaional (FMI) și-a exprimat joi îngrijorarea faţă de „repercusiunile grave” asupra economiei mondiale ale unei incapacităţi de plată a Statelor Unite, în lipsa unui acord asupra unei creşteri a plafonului datoriei, după ce Donald Trump i-a îndemnat pe republicani să introducă SUA în incapacitate de plată, pentru a exercita presiuni.

FMI îndeamnă „puternic partidele din Statele Unite să se reunească pentru a aunge la un consens”.

„Vor exista repercusiuni foarte grave nu doar asupra Statelor Unite, ci asupra economiei mondiale, în cazul unui default de plată al datoriei americane”, trage un semnal de alarmă FMI.

„Încurajăm puternic partidele din Statele Unite să se reunească pentru a ajunge la un consens în vederea rezolvării acestei probleme, urgent”, a subliniat într-o conferinţă de presă directoarea de comunicare a FMI, Julie Kozack, potrivit AFP și News.ro.

Trump cere congresmenilor republicani să bage SUA în incapacitate de plată dacă nu se fac reduceri bugetare masive

Fostul preşedinte al SUA, Donald Trump, a cerut miercuri congresmenilor republicani să provoace o incapacitate de plată a datoriei, dacă nu vor exista reduceri bugetare „masive”.

„Aleşilor, senatorilor, le spun: dacă nu vă dau reduceri masive, va trebui să provocaţi o neplată”, a lansat Donald Trump, candidat la alegerile prezidenţiale din 2024, într-o discuţie cu alegătorii, moderată de CNN.

Democraţii şi republicanii sunt angajaţi într-o confruntare cu privire la creşterea plafonului datoriei SUA, o manevră legislativă necesară pentru ca cea mai mare economie a lumii să poată continua să îşi plătească facturile, oficialii şi creditorii.

Donald Trump a estimat că neîndeplinirea obligaţiei de plată va fi probabil evitată, prezicând că democraţii vor „ceda” în acest dosar.

Succesorul său democrat, Joe Biden, a exclus totuşi ideea unor negocieri care să vizeze reduceri de buget pentru moment, acuzându-i pe republicanii din Congres că ţin economia „ostatică”.

Fără un vot în Congres, Statele Unite s-ar putea afla în incapacitate de plată în această vară. Această situaţie ar avea, potrivit Casei Albe, consecinţe catastrofale asupra ocupării forţei de muncă şi a creşterii economice, pe lângă destabilizarea finanţelor mondiale.

Citește și: Casa Albă se teme de un dezastru economic în cazul unei incapacităţi de plată prelungite

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro