Fond de investitii mamut pregatit pentru ministrul Energiei. Proiect de lege PSD
Ministrul Delegat pentru Energie ar putea ajunge sa detina puterea absoluta asupra companiilor energetice de stat, daca va fi aprobat un proiect de lege initiat de trei deputati PSD, Dumitru Chiriţă, Gheorghe Marin si Florin Tătaru. Proiectul in cauza prevede infiintarea unui fond urias numit “Fondul Roman de Investitii Strategice in Energie si Resurse Energetice SA”, in subordinea Ministerului Economiei, respectiv a ministrului delegat pentru energie. Fondul ar urma sa fie format din absolut toate actiunile detinute de stat la companiile energetice, fie pachete minoritate, fie majoritare. Pe langa companiile energetice, ar putea fi introduse si alte companii, daca asa va decide ministrul delegat. Fondul va prelua si actualul Oficiu al Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie.
Pachetele de actiuni care vor fi preluate de fond sunt mentionate intr-o anexa care cuprinde 25 de companii, atat cu capital majoritar de stat, cat si cu capital majoritar privat. E vorba despre pachete de actiuni detinute de stat la companii cu capital majoritar privat precum Petrom, Rompetrol sau E.On, companii de stat rentabile, precum Electrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Romgaz, dar si companii ineficiente, precum Complexul energetic Hunedoara, CNH sau Termoelectrica. Pe lista apar si companiile Transelectrica si Transgaz, chiar daca acestea sunt in procedura de transfer la Ministerul Finantelor. Proiectul prevede ca ministrul delegat poate decide sa preia in administrarea fondului si alte companii, in afara celor aflate pe lista.
- VEZI documentele atasate.
Initiativa celor trei deputati se afla la Senat si creeaza cadrul legislativ pentru infiintarea acestui fond. Mai departe, modul de functionare si organizare va fi stabilit prin Hotarari de Guvern. Prin existenta acestei propuneri legislative pot fi descifrate anumite declaratii ale ministrului Nita din ultima perioada. Acesta a mentionat in cateva randuri ca doreste sa faca schimbari majore asupra sistemului energetic romanesc. In urma cu doua zile, a afirmat ca actiunile detinute de stat la Petrom nu vor mai fi scoase pe bursa, existand alte planuri pentru ele. “Am in vedere altceva. Daca tot stric tot sistemul energetic, apoi merg pana la capat”, a spus Nita fiind intrebat de o posibila vanzare a actiunilor detinute de stat la Petrom. De asemenea, intr-un interviu acordat HotNews, Nita a spus ca va demara cu proiectul de 1,5 mld euro de la Tarnita-Lapustesti, indiferent daca vor aparea investitori sau nu. Intrebat cum va face acest lucru, ministrul a spus ca se vor implica mai multe companii de stat, “intr-o forma pe care o s-o explic la momentul potrivit”.
Principalele prevederi din proiectul dedicat ministrului delegat pentru energie
- Fondul va functiona sub forma unei societati comerciale pe actiuni, fiind o societate de investitii de tip inchis detinuta in intregime de stat. Cadrul juridic va fi aprobat prin Hotarare de Guvern. Fondul se va inregistra la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, ca un organism de plasament colectiv, de tip special constituit in scopul finantarii proiectelor de investitii.
- De la data constituirii Fondului si pana la data intrarii in vigoare a contractului incheiat cu o societate de administrare, toate operatiunile de administrare vor fi realizate de un Consiliu de Supraveghere. Ministrul delegat pentru energie raspunde solidar cu Consiliul de Supraveghere al Fondului penntru deciziile adoptate pana la incheierea unui contract cu societatea de administrare.
- Politica de investitii va fi stabilita de consiliu sau de societatea de administrare, dupa caz. Fondul nu poate detine mai mult de 20% din activele sale in valori mobiliare si instrumente ale pietei monetare, neadmise la tranzactionare, cu exceptia titlurilor de stat si a obligatiunilor emise de Ministerul Finantelor.
- Valoarea conturilor curente si a numerarului detinut de Fond nu trebuie sa depaseasca 20% din activele sale. Aceasta limita poate fi extinsa pana la maxim 50% sub conditia ca sumele respective sa provina din plasamente ajunse la scandeta sau din vanzarea de instrumente financiare din portofoliu, iar depasirea respectiva sa nu se intinda pe o perioada mai mare de 90 de zile.
- Fondul va investi cel putin 20% din activele sale in valori mobiliare inscrise la tranzactionare pe o piata reglementata sau tranzactionate intr-un sistem alternativ din Romania sau din alt stat membru UE, in valori mobiliare admise la cota oficiala a unei burse dintr-un stat care nu este membru al UE, in valori mobiliare nou-emise etc.
- Limitele investitionale pot fi modificate prin hotarare de Guvern si avizul CNVM.
- La constituire, capitalul social initial al Fondului va fi format din actiunile detinute de Ministerul Economiei la societatile aflate sub autoritatea sa si din alte actiuni/active stabilite prin Hotarare de Guvern.
- Valoarea capitalului social initial se stabileste prin Hotarare de Guvern.
- Ministrul delegat pentru energie va fi imputernicit ca impreuna cu Fondul si pe baza de protocol sa decida cu privire la alte actiuni/active ale statului aflate in administrarea Ministerului, altele decat cele prevazute in anexa, in scopul consolidarii portofoliului fondului.
- Ministerul Economiei poate transmite Fondului, pe baza de protocol de predare-primire si fara contraprestatie, dreptul de proprietate asupra unor pachete suplimentare de actiuni celor mentionate in anexa, in masura in care Ministerul Economiei detine sau nu va detine o participatie la capitalul social al societatilor din anexa, alta decat cea deja transmisa Fondului.
- Atat timp cat capitalul social al societatilor sunt transferate Fondului de catre statul roman, este detinut in totalitate de Fond, in cazul majorarilor de capital cu aporturi in natura ale statului roman/respectivelor entitati, acestea au obligatia de a transfera Fondului actiuni nou-emise astfel incat cota de participare a Fondului in respectiva societate, detinuta anterior initierii operatiunii de majorare, sa nu fie diminuata.
- Dupa inmatricularea fondului, anterior inregistrarii la CNVM, vor fi contractate servicii de evaluare pentru analizarea corelatiei intre valoarea activelor care formeaza capitalul social al Fondului si valoarea capitalului sociat stabilita prin Hotarare de Guvern.
- Ulterior constituirii, capitalul social se majoreaza cu valoarea participatiilor intrate in portofoliu, calculate la valoarea nominala a acestora, ca urmare a desfiintarii contractelor de vanzare-cumparare actiuni/contractelor de privatizare, cu valoarea participatiilor intrate in portofoliu in urma majorarii capitalului social al operatorilor economici cu aportul in natura al statului reprezentand terenuri pentru care s-au obtinut certificate de atestare a dreptului de proprietate, cu valoarea majorarilor de capital rezultate din aportului Fondului la proiectele de investitii pentru operatorii economici.
- Pana la desemnarea unei societati de administrare, Fondul va fi administrat de un organism colectiv, denumit Consiliul de Supraveghere , a carui functionare va fi reglementata prin Hotarare de Guvern.
- Societatea de administrare va fi selectat in urma unor licitatii internationale.
- Finantarea proiectelor de investitii in energie se va face din fondurile proprii ale Fondului, din fondurile proprii ale operatorilor economici din portofoliu, din valorificarea certificatelor verzi, din sursele puse la dispozitie prin programe nationale, fonduri europene pentru reducerea emisiilor si fonduri atrase din partea unor potentiali investitori.
- Fondul va participa la finantarea proiectelor de investitii pentru operatorii economici din portofoliu.
- Va participa la finantarea de obiective de investitii, inclusv sub forma participarii la constituirea unor parteneriate public-private.
- Va desfasura activitati de agent de privatizare pentru pachetele de actiuni detinute de institutii publice implicate, altele decat Ministerul Economiei.
- Pentru organizarea si functionarea sa, Fondul poate infiinta societati comerciale sau contracta servicii de specialitate financiara si juridica, inclusiv pentru administrarea participatiilor detinute la operatori economici din portofoliu.
- In 30 de zile de la infiintare, Fondul va prelua, pe baza de protocol, arhivele si documentatia aferenta activitatii desfasurate de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI). De la OPSPI, va prelua atat personalul, cat si drepturile, obligatiile si garantiile OPSPI