Sari direct la conținut

Fondurile de pensii private, maxim istoric de 24,5 miliarde euro în acest an. Isărescu: Sunt al doilea cel mai important activ al populației

HotNews.ro
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, Foto: AGERPRES
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, Foto: AGERPRES

​Fondurile de pensii private din România sunt, după banci, cei mai importanți actori din sectorul financiar, iar banii administrați de aceste fonduri reprezintă al doilea cel mai important activ financiar al populatiei după depozitele bancare, a declarat marți Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Precizările guvernatorului BNR au fost făcute în cadrul unei conferințe dedicate celor 15 ani de pensii private în România.

Mugur Isărescu a subliniat că în timp evoluțiile demografice au fost cel mai puternic motiv pentru crearea sistemelor de pensii private.

Sistemul de pensii private va atinge active de 24,5 miliarde de euro în acest an

Prezent la eveniment, Dan Armeanu, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a subliniat creșterea acestui sistem și beneficiile aduse economiei de cele două sisteme de pensii private: Pilonul II (obligatoriu) și Pilonul III (facultativ).

  • „Sistemul de pensii private în cei 15 ani a crescut de la o perioada la alta și a ajuns să fie cea mai importantă componentă a sistemului financiar non bancar din România.
  • Piata pensiilor private este cea mai mare din cele 3 piețe supravegheate de ASF cu o pondere a activelor in acest moment de circa 8,3% din PIB, fiind urmată de piata de capital cu o pondere de cc. 4,8 % din PIB si piata asigurarilor, pe ultimul loc, din păcate cu o pondere de doar 3% din PIB.
  • Piața pensiilor private a avut o creștere accelerată în ultimii 5 ani reușind să pună în medie aproximativ 1% din PIB la active, iar din punct de vedere al valorii absolute activele au crescut în ultimii 5 ani de aproape 2 ori și jumătate de la 10 miliarde de euro active în 2018 la o valoare record în acest an de 24,5 mld euro în acest an, un maxim istoric al sistemului de pensii.”, a declarat Dan Armeanu, vicepreședintele ASF.

Ce rol are Pilonul II în economie și piața de capital

Radu Crăciun, președintele Asociației pentru pensiile administrate private (APAPR) a precizat că Pilonul II de pensii a ajuns în septembrie 2023 la active de 117,1 miliarde de lei, iar câștigul net din investiții (net de comisioane) a fost de 30,3 miliarde de lei.

Printre beneficiile Pilonul II pentru economie și piața de capital, oficialul APAPR a enumerat următoarele:

  • 90% din bani sunt investiţi în România
  • Profil de risc redus (~72% obligaţiuni, 28% acţiuni şi altele)
  • Pilonul II deţine 10% din datoria publică a României
  • Pilonul II deţine 35%-40% din free float-ul BVB şi asigură 25%-30% din lichiditate
  • Rol decisiv în toate listările din ultimii 15 ani (cel mai recent: 47% din oferta H20
  • Fondurile de pensii private reduc volatilitatea şi stabilizează pieţele financiare.

În luna mai din acest an, Pilonul II de pensii obligatorii administrate privat a ajuns la 15 ani de funcționare (20 mai 2008-22 mai 2023), perioadă în care fondurile de pensii private obligatorii au ajuns la un număr total de peste 8 milioane de participanți, în timp ce activele nete aflate în administrare au depășit 107,7 miliarde lei (cca. 21,6 miliarde de euro), un maxim istoric pentru sistem, spune Asociația.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro