Fondurile UE dupa anul 2013 depind de strategiile de dezvoltare regionala si de argumentele aduse Comisiei Europene ca banii pot fi cheltuiti
Agentiile de dezvoltare regionala si Ministerul de resort trebuie sa demareze in perioada imediat urmatoare noile strategii de dezvoltare pentru a furniza Comisiei Europene liste cu prioritati de finantat in urmatorul cadru financiar 2014-2020, a declarat joi, 9 decembrie Gabriel Friptu, directorul Programului Operational Regional in cadrul MDRT. Ca principiu, Romania sustine la Bruxelles mentinerea actualei „chei” de alocare a fondurilor in cadrul Politicii de Coeziune, si anume – nivelul de dezvoltare exprimat prin PIB / locuitor drept criteriu fundamental in alocarea resurselor, a mai spus acesta.
In acelasi timp, elementele esentiale pentru alocarea financiara a UE pe care Romania o va primi dupa 2014 vor fi elaborarea unor strategii riguroase de dezvoltare regionala si argumentele furnizate autoritatilor de la Bruxelles ca fondurile pot fi utilizate in intregime.
Fondurile pentru elaborarea planurilor regionale ar putea veni din Programul de Asistenta Tehnica, a explicat Friptu, in cazul in care nevoile de sustinere pentru diverse studii vor depasi posibilitatile POR.
Legat de posibilitatea ca impartirea actuala pe cele 8 regiuni sa fie modificata, Friptu a declarat ca, nefiind politician, nu poate raspunde insa va trebui gasita o formula indiferent de ce decizie politica va fi luata.
Citeste articolul integral pe EurActiv.ro