Sari direct la conținut

Fosti ministri in lumea afacerilor pe picior mare: armament, avioane, imobiliare, agricultura

HotNews.ro

Au plecat de la ministere si au aterizat in curtea unor companii internationale ca directori sau consultanti. Constantin Dudu Ionescu, Ioan Mircea Pascu, Valeriu Tabara, Nagy Zsolt, Dorin Marian, ei sunt fostii demnitari care, dupa ce si-au incheiat mandatele, au ajuns sa traiasca din salariile corporatiste ale multinationalelor care au avut sau inca mai au contracte de miliarde de euro cu statul roman. Unii spun ca nu stiu ce sa aleaga intre viata de demnitar sau cea de om de afaceri. Cert este ca fiecare dintre companiile la care au activat sau inca lucreaza au legatura cu domeniul fostilor ministri.

Informatia pe scurt

  • Fostul ministru al Agriculturii Valeriu Tabara (PD-L) are contracte cu companii europene si americane care produc organisme modificate genetic. Tabara a facut lobby in Parlament pentru ca tara noastra sa nu interzica culturile de porumb modifict genetic
  • Israelienii de la Elbit Sysitems au incasat 500 de milioane de dolari pentru retehnologizarea MiG-urilor romanesti din partea MApN condus intre 1999 si 2000 de catre Constantin Dudu Ionescu, astazi director Elbit Romania 
  • Un alt fost ministru al apararii, Ioan Mircea Pascu (PSD), are contract de consultanta cu o companie americana, SKE Group, care se ocupa cu achizitiile pentru  armata americana si are contracte in Romania. 
  • Fostul ministrul al Tehnologiei Informatiei, Nagy Zsolt (UDMR), a fost angajat de catre patronul clubul de fotbal CFR, Arpad Paszkany ca director de proiecte imobiliare
  • EADS, companie care a beneficiat de consultanta din partea lui Dorin Marian, fost consilier prezidential pe probleme de securitate,  a semnat in 2004 un contract de informatizare a granitelor in valoare de 1 miliard de euro

Constantin Dudu Ionescu, fost ministru al Apararii Nationale (ianuarie 1999 – decembrie 2000), este in prezent general manager la compania israeliana Elbit Romania. A fost angajat de israelieni la sase ani dupa ce a parasit ministerul, care avea in derulare, in perioada cand Dudu Ionescu era in functie, un contract de retehnologizare semnat in anul 1993 cu compania israeliana Elbit Systems, in valoare de 350 de milioane de dolari.

Fostul ministru spune ca a a fost ales de catre Ebit datorita exeperientei sale in domeniul ingineriei aviatice. “Eu sunt si inginer in domeniu si am destul de multa experienta”,a declaratat Dudu Ionescu. Fostul ministru spune ca este mai complicat sa conduci o companie decat un minister. “Nu mai stiu cum e sa conduci un minister, dar oricum e mai greu in business. In minister, daca stii sa ceri, primesti exact ce vrei”, a declarat fostul ministru.

500 de milioane aruncate pe MiG-uri

Compania israeliana Elbit a intrat pe piata romaneasca in 1993 cand a semnat cu statul roman un contract pentru modernizarea a 110 avioane MiG 21. Valoarea initiala a contractului a fost de circa 350 de milioane de dolari, iar avioanele urmau sa fie gata in 1997. In cele din urma programul de modernizare a costat peste 500 de milioane de dolari, iar procesul de cosmetizare a avioanelor s-a incheiat in anul 2002.

Astfel ca fostul ministru Dudu Ionescu a gestionat si el acest contract. Retehnologizarea MiG-urilor romanesti urmarea compatibilizarea avioanelor de lupta cu standardele NATO si cresterea duratei de folosinta. In acest moment MApN a anuntat ca flota aeriana de avioane de lupta este uzata si ca resursa de zbor a acestor avioane este aproape de epuizare.

Dorin Marian, omul de 1 miliard de euro al EADS

Actualul sef al cancelariei Cabinetului Tariceanu, Dorin Marian este si el unul dintre inaltii oficiali romani care au migrat intre viata politica si afaceri. Dupa alegerile din 2000, Dorin Marian a fost numit consilier prezidential pe probleme de aparare si siguranta nationala, ulterior fiind numit sef al Administratiei Prezidentiale.

Fostul consilier al presedintelui Emil Constantinescu a oferit consultanta pentru compania EADS, care in 2004 a semnat cu statul roman un contract in vloare de 1 miliard de euro. EADS a fost contractata pentru a realiza sistemul de securizare a frontierelor. Fostul ministru de interne Vasile Blaga a dezvaluit in 2005 ca Dorin Marian a fost unul dintre cei care a negociat contractul din partea EADS.

A negociat contractul si s-a angajat apoi consultant

Despre relatia contractuala cu EADS, Dorin Marian spune ca nu a fost contactat personal de catre companie ci prin intermediul unei firme de consultanta in care era asociat. Cat despre alegerea sa ca si consultanta acesta spune: “Probabil stiau cine sunt si ce functii am detinut”, a declara Dorin Marian. El admite faptul ca a fost la cateva intalniri intre oficiali romani si reprezentantii EADS in calitate de consultant.

“La negocieri nu am fost, acestea se fac de catre tehnicieni. Eu am participat la doua intalniri”, mai spune fostul consilier. Actualul sef al cancelariei Guvernamentale spune ca in calitate de demnitar este mai dezavantajat: “Esti mereu in vizorul presei. Daca esti si obisnuit cu un anumit stil de viata, incepi sa cheltuiesti mai mult decat produci”.

Pascu si turnurile de lemn de la Kogalniceanu

Ioan Mircea Pascu a detinut functia de ministru al Apararii Nationale intre 2000 si 2004. Fostul ministru este, potrivit declaratiei sale de interese, consultant in Romania al companiei americane SKE Group, specializata furnizarea de echipamente militare. Actualul europarlamentar spune ca el este doar consultant pentru compania SKE Group in Romania. Cat despre modul in care compania americana a decis sa il aleaga drept consultant, spune ca “este vorba de o relatie de prietenie”.

Pascu precizeaza ca pentru americani face consultanta la nivel zonal: “Nu este vorba doar de Romania, ci de intreaga zona”. In 2007 ziarul US Army, Stars and Stripes a publicat un articol in care dezvaluie modul in care la baza aeriana de la Mihail Kogalniceanu au fost achizitizitionate turnuri de lemn la un pret considerat supraevaluat. Despre scandalul achizitiilor de la baza Kogalniceanu, Pascu a precizat ca el nu se ocupa de achizitii, ci doar de consultanta, dar a refuzat sa precizeze domeniul in care ofera consultanta americanilor de la SKE Group. “Nu pot sa va dau detalii din contract”, a declarat Ioan Mircea Pascu.

Nagy Zsolt, de la IT la constructii

Nagy Zsolt a fost ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in perioada decembrie 2004 – iunie 2007. Acesta a demisionat dupa ce Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a cerut avizul presedintelui Basescu pentru urmarirea penala in scandalul legat de imobilul Postei Romane.

La finalul anului trecut, Nagy a fost numit in functia de director de dezvoltare in cadrul companiei Euromentor Cluj companie care gestioneaza grupul de firme detinute de catre Arpad Paszkany, proprietarul echipei de fotbal CFR Cluj. Fostul ministru a renuntat la pasiunea pentru IT, fiind manager de proiect pentru viitorul Cartier Tineretulut.

Cartierul va fi construit la Cluj, în asociere cu Primaria, de catre o alta societate, Polus Real Estate, din cadrul grupului Euromentor. Despre tranzitia de la IT la imobiliare fostul ministru spune ca in esenta el este manager. “Un manager bun este bun in orice domeniu”, a declarat Nagy Zsolt pentru Hotnews.ro. Nagy a mentionat ca este vechi prieten cu Arpad Paszkany si ca aceasta prietenie s-a transformat intr-un contract de munca.

Fostul ministru Valeriu Tabara face bani din alimente mutant

Deputatul democrat Valeriu Tabara este cunoscut drept unul dintre sustinatorii culturilor de organisme modificate genetic, in special al porumbului modificat genetic. Timp de doi ani, intre 1994-1996, Tabara a condus Ministerul Agriculturii, ulterior fiind si vice-presedintele Comisie de Agricultura a Camerei Deputatilor.

Fostul ministru al Agriculturii are diverse contracte de consultanta sau de cercetare incheiate cu companii care produc organisme modificate genetic. Cea mai insemnata relatie contractuala a fostului ministru Tabara este contractul de cercetare cu compania americana MONSANTO, companie care a introdus pe piata porumbul modificat genetic, recent interzis in Franta.

Valeriu Tabara a declarat pentru HotNews.ro ca MONSANTO este doar una dintre companiile cu care lucreaza. “Cu ei nu mai am contracte de anul trecut. Dar am alte contracte pe cercetare cu alte companii, precum Pionier sau Limagrain”, a mai declarat Tabara. Fostul ministru al Agriculturi spune ca lucreza in domeniu inca din anii `80. Cat despre modul in care companiile i-au solicitat seviciile acesta spune ca singura recomandare a fost experienta sa in domeniu. “Cercetarea este viata mea. Am 30 de ani de experienta”, a mai declarat fostul ministru.

Cazul Schroder – North Stream

  • Fostul cancelar al Germaniei, Gerhard Schroder reprezinta si unul din cele mai controversate exemple din UE, cand un politician a migrat din politica in business. Dupa pierderea alegerilor in 2005, Gerhard Schröder a fost numit in fruntea comitetului de actionari ai consortiului ruso-german North European Gas Pipeline (North Stream AG) detinut de catre Gazprom. Inainte cu cateva saptamani de a pleca de la conducerea cancelariei,  Schröder a semnat in calitate de cancelar al Germaniei, un acord prin care tara sa se angaja la o garantie guvernamentala de 1 miliarde de euro pentru proiectul gazoductului North Strream.  Partidele de opozitie din Germania l-au acuzat pe  Schröder ca ar fi semnat acest acord tocmai pentru ca stia ca va fi numit in fruntea comitetului de actionari al North Stream.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro