Fostul general Victor Atanasie Stanculescu poate sa isi ispaseasca pedeapsa de 15 ani de inchisoare la cazinou
Autoritatile nu vad nici o problema in faptul ca fostul general Victor Atanasie Stanculescu, condamnat la 15 ani pentru crimele revolutiei de la Timisoara si eliberat pe motive medicale, isi petrece timpul nu pe un pat de spital, ci jucand la cazinou. Expertii INML care au emis expertiza medicala in baza careia Stanculescu a fost eliberat nu au dorit sa comenteze cazul, iar reprezentantii Spitalului Penitenciar Jilava spun ca singurii competenti sunt reprezentantii INML. Reprezentantii Parchetului General spun ca nu au ce sa-i faca fostului general Atanasie Stanculescu. Singurii care contesta eliberarea pe motive medicale si care cer reincarcerarea lui Stanculescu sunt procurorii militari.
- Pe 16 septembrie, magistratii vor decide daca Victor Atanasie Stanculescu va ramane in libertate sau va fi reincarcerat.
- In ultimii ani, personaje precum Omar Hayssam sau Serghei Gorbunov au reusit sa scape din inchisoare pe baza expertizelor medico-legale. Un politist din Gorj, inchis pe 7 ani pentru mita, a reusit de trei ori sa iasa din penitenciar.
- HotNews.ro a prezentat imagini care aratau cum isi ispaseste Victor Atanasie Stanculescu la cazinou pedeapsa de 15 ani inchisoare din dosarul revolutiei.
Expertiza medico-legala in cazul fostului general Victor Atanasie Stanculescu a fost realizata de catre o comisie mixta a INML si a Spitalului Penitenciar Jilava. HotNews.ro a incercat sa afle care este opinia medicilor specialisti care prin expertiza lor i-au permis lui Stanculescu sa fie in libertate si, dupa cum am relatat marti seara, sa isi petreaca mai mult de trei ore intr-un cazinou.
Directorul Institutului National de Medicina Legala Dan Dermengiu a transmis ca nu doreste sa comenteze cazul Stanculescu. „Raspunsul INML este prevazut in expertiza medico-legala. Domnul director nu mai are ce sa comenteze”, a declarat Veronica Ciobanu, asistenta directorului INML.
De cealalta parte, oficialii Spitalului Penitenciar Jilava nu au dorit nici ei sa comenteze incidentul. „Mai bine intrebati la INML. Majoritatea membrilor comisiei sunt de acolo. Noi am avut un singur reprezentant”, a declarat Monica Pana, purtatoare de cuvant a institutiei.
Dupa ce a fost incarcerat in octombrie 2008, Stanculescu a solicitat in repetate randuri prin intermediul avocatilor sa fie eliberat deoarece ar suferi de nu mai putin de zece afectiuni. Avocatii sai au cerut instantei o expertiza medicala care ulterior a fost realizata de INML. In expertiza se arata ca Stanculescu ar suferi de zece boli, printre care si leucemie, si ca se afla intr-o situatie de risc vascular cerebral sau cardiac maxim. Cu toate acestea, Stanculescu si-a incercat norocul la cazinoul din centrul Capitalei timp de peste doua ore.
Nici Parchetul General si nici procurorii militari nu pot face nimic in cazul fostului general. Dana Diţian, purtătorul de cuvânt al Parchetului General, a declarat pentru Realitatea FM ca parchetul are o competenţă foarte limitată în cazul lui Atanasie Stănculescu, si ca singurii care decid soarta fostului general sunt magistratii.
Reamintim faptul ca, pe 16 septembrie, magistratii Curtii Militare de Apel vor judeca cererea procurorilor militari de reincarcerare a lui Victor Atanasie Stanculescu. Procurorii militari au mai incercat si in urma cu o luna, pe 29 iulie, sa isi pledeze cauza in fata magistratilor, dar fara succes, deoarece avocatii lui Victor Atanasie Stanculescu au cerut amanarea procesului pe motiv ca clientul lor ar fi internat la terapie intensiva intr-o stare foarte grava.
Cat despre imaginile pe care HotNews.ro le-a prezentat si in care Stanculescu era filmat jucand la cazinou, procurorii miliatari au explicat ca nu pot fi considerate drept probe. „Nu pot fi luate in calcul, dar noi oricum am cerut reincarcerarea si avem la baza probe solide ce tin de expertiza medicala. Pozitia noastra este destul de clara avand in vedere ca am cerut in permanenta reincarcerarea”, a declarat prim procurorul Parchetului Teritorial Militar, Mihai Daniel. El a mai explicat ca procurorii militari si-au pregatit deja argumentele pentru sedinta de judecata din 16 septembrie.
Intr-un interviu publicat in Evenimentul Zilei, Victor Atanasie Stanculescu a declarat ca de fapt el nu joaca la cazinou. „Eu nu joc… Eu am însoţit pe cineva, care joacă, şi nu puteam s-o las singură în lumea aia, acolo. Am fost la cafeneaua de alături, la George Mihăiţă, care este director de teatru şi mi-e prieten”, a declarat Stanculescu reporterilor Evz.
Si fostul general Mihai Chitac a fost eliberat de mai multe ori pe motive medicale. Mihai Chitac a fost condamnat si el la 15 ani de inchisoare in dosarul revolutiei.
Si alte personaje condamnate de instante pentru diverse infractiuni au iesit din inchisoare utilizand expertize medico-legale.
Acuzat de acte de terorism după răpirea celor trei jurnalişti români în Irak, Omar Hayssam a iesit din penitenciarul Rahova, in iunie 2006, pe motive medicale. Potrivit documentelor depuse in instanta de avocatii lui Hayssam, acesta ar fi suferit de cancer generalizat. La scurt timp dupa eliberare, Omar Hayssam a fugit din tara.
Un alt personaj eliberat pe motive medicale este Serghei Gorbunov. In mai 2008, acesta a fost eliberat in baza unui raport medico-legal. In raport se arata ca Gorbunov ar suferi de „subatacuri de glaucom cu unghi inchis si rectocolita ulcero-gastrica”. Gorbunov are doua condamnari: una de zece ani pentru împuşcarea a doi patroni de case de schimb valutar din Constanţa, în 2003, respectiv 2004. O alta sentinta din 2006 l-a condamnat pe Gorbunov la 15 ani pentru împuşcarea patronului unei case de schimb valutar de la parterul unui bloc din Braşov.
Un politist din Gorj, condamnat la sapte ani pentru luare de mita, a reusit sa scape din inchisoare de trei ori. De fiecare data politistul a cerut eliberarea pe motive medicale. In 2004 Alexandru Marin a fost incarcerat. La cateva luni el a fost eliberat deoarece medicii au stabilit ca ar fi bolnav de astm bronsic. Dupa ce perioada de suspendare a pedepsei a expirat acesta nu s-a mai intors la penitenciar. A fost gasit de politisti la rude. In 2006 solicita din nou eliberarea pe trei luni pentru a-si trata boala. Este eliberat si fuge in Franta. De acolo este extradat si din nou reincarcerat in 2007. La cateva luni din nou este eliberat pe motive medicale. Fostul politist dispare fara urma, fiind acum dat in urmarire generala.
La inceputul anului, HotNews.ro a publicat un material prin care aratam cum reusesc detinutii sa corupa sistemul si sa devina oameni liberi folosind expertizele medico legale. HotNews.ro a incercat cu ajutorul mai multor surse din sistem sa refaca traseul pe care il parcurge un detinut pentru a iesi temporar de dupa gratii si care sunt bresele din penitenciar, adica unde apare cel mai adesea coruptia.
- Pasul 1. Detinutul isi alege o boala si, cu ajutorul medicului de penitenciar, reuseste sa o contureze.
- Pasul 2. Boala detinutului este certificata de expertiza Institutului de Medicina Legala, unde potrivit surselor HotNews.ro, apar si cele mai multe cazuri de coruptie.
- Pasul 3. Judecatorul si procurorul decid pe baza expertizei IML, fara a o ataca sau a cere contraexpertiza. Cititi mai multe despre acest subiect aici.