Sari direct la conținut

Fostul sef ANRCTI: Operatorii telecom sunt implicati in demiterea mea

HotNews.ro

Fostul sef al arbitrului pietei telecom, Dan Georgescu a recunoscut miercuri pentru HotNews.ro ca, pe perioada mandatului, a avut mai multe contre cu premierul Tariceanu plecand de la nemultumirile unuia sau mai multor operatori telecom, legate de reglementarile din piata, situatii in care s-a dat dreptate in mod incorect operatorilor. „Parerea mea este ca implicati in demitere sunt operatorii care mi-au intretinut in mod continuu aceste conflicte, cu Romtelecom mai demult, apoi mai recent cu operatorii mobili, in functie de reglementari”. Romtelecom, Vodafone si Orange neaga orice legatura cu aceasta demitere.

„Pozitia de presedinte ANRCTI este foarte dificila. Intotdeauna un operator sau mai multi sunt nemultumiti, au posibilitatea sa ajunga si sa dezinformeze foarte usor la primul ministru si din aceasta cauza am fost de mai multe ori in situatia in care eu sa afirm adevarul si operatorii care erau interesati sa afirme altceva si sa fie mai crezuti, lucru care nu este normal. Am niste banuieli, dar nu pot sa spun, poate dupa alegeri. Parerea mea este ca implicati (n.r. in demitere) sunt operatorii care mi-au intretinut in mod continuu aceste conflicte, Romtelecom mai demult, apoi mai recent mobilii, in functie de reglementari. Cele mai importante pentru noi sunt insa aprecierile permanente venite de la Comisia Europeana, scrisorile venite de la doamna Reding, suntem foarte bine apreciati pe plan international si sigur ca unii operatori nu agreaza asta”, a spus Georgescu.

Romtelecom: Nu avem nicio legatura cu demiterea. Vodafone: Speculatii nefondate. Orange: Contestarea anumitor decizii este fireasca indiferent de cine conduce ANRCTI

Contactati de HotNews.ro, oficialii Romtelecom au negat ca ar avea vreo legatura cu demiterea sefului ANRCTI.

„Romtelecom nu are nici o legatura cu aceasta decizie. Nu este modul nostru de a face afaceri si nici etica noastra de business sa ne implicam in astfel de decizii. Singurele controverse despre care stiu ca au existat intre Romtelecom si ANRCTI, in timpul mandatului domnului Dan Georgescu, au fost cele din 2006, inainte ca eu sa preiau functia de CEO al Romtelecom, in legatura cu tarifele de interconectare. Toate aceste controverse au fost aplanate intre timp, cu acordul tuturor partilor implicate”, a declarat Yorgos Ioannidis, CEO Romtelecom.

Reprezentantii Vodafone cred ca la mijloc sunt speculatii nefondate si spun ca nu si-au modificat pozitia referitoare la atacul in instanta a Hotararii de Guvern privind procedura de acordare a noii licente de comunicatii mobile. Potrivit acestora, motivele atacului in instanta au tinut atat de anumite dubii privind conditiile de participare la aceasta licitatie cat si de costul licentei care era de 20 de ori mai mic decat la cele anterioare.

„Sunt niste speculatii nefondate si nu dorim sa le comentam. Referitor la intalnirea dintre noul sef al ANRCTI si operatorii telecom, seful Vodafone nu a fost prezent pentru ca este in concediu. In acest caz suntem in continuare parte in acest proces si pozitia noastra nu s-a modificat. Suntem insa deschisi discutiilor pentru gasirea unei solutii rezonabile”, au precizat oficialii Vodafone.

Nici Orange Romania nu considera ca ar fi implicata in demiterea lui Georgescu, iar atacul anumitor decizii ale autoritatilor de reglementare este vazut ca firesc.

„O astfel de afirmatie este surprinzatoare. Orange Romania nu are nici o implicare in aceasta demitere, neavind nici motive si nici capacitatea de a influenta o astfel de masura. In ceea ce priveste contestarea anumitor decizii, acestea sunt absolut firesti si vor aparea ori cate ori operatorii vor considera deciziile arbitrului ca fiind nepotrivite indiferent cine este Presedintele institutiei”, a declarat Dan Odiatiu, Wholesale, International & Regulatory Affairs Director la Orange Romania.

Odiatiu mai sustine ca „motivul atacului in instanta l-a constituit o parte din conditiile de desfasurare a licitatiei si ca actualmente purtam discutii cu conducerea ANRCTI pentru a vedea in ce masura problema licentei de 410MHz se poate rezolva”.

In luna august, Orange, Vodafone, Telemobil si RCS&RDS au atacat in contencios administrativ si fiscal actul normativ care reglementeaza acordarea noii licente de comunicatii mobile, solicitand suspendarea executarii HG 61/2008 privind procedura de selectie a licentei de telecomunicatii. Companiile se plang atat de costul redus al licentei (un milion de euro), dar si de restrictiile de participare impuse celorlalti operatori de telefonie mobila.

Noul sef al ANRCTI, Liviu Nistoran, a declarat aseara ca a avut discutii cu operatorii si ca a primit raspunsuri pozitive, care-l indreptatesc sa spere ca acestia vor inceta orice disputa pe aceasta tema. Castigatorul noii licente urmeza sa fie anuntat pe 8 septembrie.

Georgescu respinge acuzatiile noului sef ANRCTI

Cat despre acuzatiile lansate aseara de catre noul sef al autoritatii de reglementare, Dan Georgescu, le califica drept „minciuni”.

„Cifra de circa un milion de euro (n.r. pentru deplasari externe) este o minciuna. Bugetul de deplasari anual este de 400.000 euro a fost acelasi si pe 2007 si pe 2008, dar nu stiu cat s-a cheltuit si cat a mai ramas. Este un buget aprobat in cadrul bugetului general al ANRCTI si nu se deosebeste de bugetele altor autoritati de reglementare din Uniunea Europeana”, spune Georgescu.

Recunoaste ca s-au facut multe deplasari, dar ca acestea au fost necesare.

„Numarul mare de deplasari se datoreaza unei decizii luate de mine la inceputul lui 2007, pentru a creste nivelul de reprezentare al ANRCTI pentru ca tocmai intrasem in Uniunea Europeana si atunci ne-am dus intr-adevar la aproape toate plenarele Grupului Reglementatorilor Europeni, la toate conferintele internationale ale autoritatilor de reglementare din Europa si din lume si am reusit in final ca ANRCTI sa fie recunoscuta ca una dintre cele mai bune institutii de reglementare din Europa”, a mai precizat Dan Georgescu.

Despre deplasarea in Gabon, acesta mentioneaza ca s-a facut cu ocazia unei reuniuni FRATEL, grupul reglementatorilor din tarile francofone, la rugamintea autoritatii de reglementare din Franta, fiind prezente si alte tari europene.

Referitor la disponibilizarile anuntate, Georgescu nu crede ca noul sef a avut timp, intr-o saptamana, sa-si dea seama cum functioneaza institutia si mentioneaza ca salariul sau era legal, acelasi castig urmand sa-l incaseze si Nistoran.

„Sa se uite in decizia primului ministru pe care am primit-o in care se stabileste salariul tarifar al presedintelui. Salariul meu o sa-l aiba si el pentru ca este legal si asta putea afla de la noi. Plus ca sunt autoritati din Romania unde sunt salarii si mai mari”, a mai spus Georgescu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro