FOTO Întâlnire între USR și Viorica Dăncilă, la Guvern, pe tema ordonanței pe Codurile penale. Dan Barna ceruse oficial marți o audiență cu premierul / Ce i-au cerut cei din USR și ce spune Guvernul
Patru reprezentanți USR, între care liderul Dan Barna, au mers vineri la Guvern pentru a discuta cu premierul Viorica Dăncilă și ministrul Justiției, Tudorel Toader, pe tema anunțatei ordonanțe de urgență pe Codurile penale. Întâlnirea a fost inițiată de USR și a avut loc la scurt timp după ce opoziția a depus la Parlament moțiunea de cenzură împotriva Guvernului.
14.45 Guvernul a transmis la rândul său un comunicat de presă cu fotografii despre această întâlnire.
Redăm comunicatul Guvernului:
„Premierul Viorica Dăncilă a avut astăzi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu o delegație a Uniunii Salvați România (USR), condusă de președintele acestei formațiuni politice, Dan Barna, în cadrul căreia au fost discutate unele teme de actualitate.
Întrevederea a avut loc în spiritul și ca urmare a apelurilor prim-ministrului la pace politică, dialog și consens, pe perioada deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.
”Apreciez deschiderea dumneavoastră la dialog și faptul că avem o discuție constructivă în contextul în care România va prelua și exercita Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene începând cu 1 ianuarie 2019. Sunt om al dialogului și am convingerea că doar împreună, prin cooperare și unitate, prin dialog cu reprezentanții Opoziției și ai întregii societăți, putem avea o președinție de succes”, a subliniat prim-ministrul.
De asemenea, șeful Executivului a menționat că fiecare membru al Cabinetului s-a pregătit temeinic pentru gestionarea tematicilor europene, echipa guvernamentală și-a înțeles responsabilitățile, astfel încât în mandatul de șase luni pe care România îl va deține la Consiliul Uniunii Europene să fie închise cât mai multe din cele 257 de dosare și să progreseze dosare importante precum Brexit, cadrul financiar multianual, migrația, viitorul Europei.
Un alt subiect abordat, la solicitarea USR, s-a referit la modificarea legislației penale și de procedură penală. În acest context, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a subliniat faptul că este în lucru la Ministerul Justiției un proiect de act normativ care are în vedere punerea în acord a legislației cu deciziile Curții Constituționale și transpunerea unor directive europene pentru care România riscă procedura de infringement. Primul-ministru a adăugat că va ține cont de toate propunerile constructive, astfel încât legislația națională să fie în acord cu reglementările europene și cu Constituția României.”
Pe 11 decembrie, Dan Barna a transmis, în numele grupului parlamentar USR de la Camera Deputaților, o cerere de audiență „în regim de urgență”. (vezi textul mai jos)
Cei care s-au aflat la Guvern din partea USR: președintele partidului, Dan Barna, deputatul Stelian Ion – membru în comisia juridică și cea specială pentru justiție, deputatul Cristian Ghinea și consilierul Vlad Gheorghe, jurist.
Întâlnirea s-a terminat în jurul orei 12.30.
13.15 Dan Barna, în conferința de presă:
„A fost o discuție consistentă, de 80 de minute, la care a participat și ministrul Tudorel Toader și am avut ocazia să-i transmitem direct doamnei prim-ministru punctul de vedere al USR conform căruia, în acest moment, emiterea unei OUG pe justiție ar crea în România o criză socială fără precedent, care ar acoperi cu totul percepția asupra preluării președinției Consiliului UE. România va prelua în câteva zile cea mai prestigioasă poziție de politică externă, iar o OUG ar crea o vulnerabiluiate de mesaj care ar fi permanent adusă în discuție. Performanța României ar fi umbrită de această OUG. În acest moment, dacă Guvernul își asumă o OUG nu doar că se încalcă posibilitatea de decizie a Parlamentului, dar Guvernul va fi mereu vulnerabil pe acest subiect.
I-am înmânat și un material realizat de colegii mei. Am solicitat ca pentru cele 6 luni de președinție Guvernul să nu emită ordonanțe pe justiție și să închidă acest subiect al justiției pentru a avea o minimă credibilitate.”
Stelian Ion a precizat că i-au înmânat premierului un material cu 12 argumente. Vezi aici documentul (pdf, 4 pagini)
UPDATERedăm mai jos textul cererii de audiență adresata de grupul deputaților USR premierului, în data de 11 decembrie:
„În atenția doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă,
Grupul parlamentar al Uniunii Salvați România vă solicită în regim de urgență o audiență pentru a discuta despre planul Guvernului de a modifica prin ordonanță de urgență Codul Penal și Codul de Procedură Penală.
Juriștii grupului USR au realizat o analiză asupra modificărilor recente ale legislației penale care deși au fost declarate constituționale de către judecătorii Curții Constituționale, nu sunt oportune și vor pune în pericol siguranța națională.
Nu există nicio urgență pentru a modifica legislația penală prin OUG, ambele coduri trebuie dezbătute în Parlament, așa cum este normal într-un stat democratic.
Vă reamintim că Uniunea Europeană și în special Comisia de la Veneția au recomandat României ca legile de modificare a Codului Penal și de Procedură Penală să fie dezbătute cu specialiștii în domeniu și întreaga societate civilă.
Audiența pe care o solicităm are ca scop prevenirea unei ordonanței de urgență care va produce efecte grave imediat după adoptare. Această ordonanță ar fi neconstituțională, în condițiile în care modificările Codului Penal și Codului de Procedură Penală sunt încă în dezbatere în Parlament.
Vă rugăm să acceptați întrevederea propusă și să ne anunțați momentul și locul convenabile. Avem încredere că Premierul României, în ierarhia priorităților sale, așează întotdeauna pe primul loc cetățenii și nevoile acestora și respectă Constituția.”