Sari direct la conținut

FOTO Standardele de întâlniri virtuale decise acum 4 ani de ITU au ajutat lumea să treacă prin pandemie. Noi reguli în IT&C, stabilite în București

HotNews.ro
Conferinta ITU, Foto: Hotnews
Conferinta ITU, Foto: Hotnews

​Aproximativ 3.000 de participanți, inclusiv șefi de stat și demnitari la nivel inalt din 193 de țări au venit luni la București pentru a stabili direcțiile generale în IT&C la nivel global și pentru a alege viitoarea conducere a Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor (ITU), agenția ONU pentru tehnologia informației și comunicații.

De ce este importantă conferința ITU: Ce spune românul care conduce direcția de stratregie a ITU

HotNews.ro a stat de vorbă cu Cătălin Marinescu, fostul președinte al Arbitrului telecom, care conduce de câțiva ani Direcția de strategie a ITU.

  • „Conferința Plenipotențiarilor ITU este importantă în 2 privințe: Pe de o parte stabilește direcțiile de acțiune pentru ITU și aici mă refer la statele membre care compun ITU, nu la secretariatul care le deservește, pe principalele teme de interes – internet, cybersecurity, se adopta planul strategic, politicile de AI, IoT.
  • Pe de altă parte se alege conducerea ITU pentru următorii 4 ani: secretarul general, secretarul general adjunct și cei directori ai birourilor de radio, standardizare și dezvoltare care vor conduce ITU în următorii 4 ani.”, a declarat pentru HotNews.ro Cătălin Marinescu.

Și România candidează, dar pentru Consiliul ITU. Acesta este organul administrativ, care conduce Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor între 2 conferinte plenipotențiare ITU.

Cătălin Marinescu: Lumea a trecut prin pandemie grație standardelor de întâlniri virtuale

Care ar fi totuși beneficiile care se văd la nivelul oamenilor în urma unei astfel de Conferințe internaționale? Un exemplu îl reprezintă standardele de întîlniri virtuale ceea ce s-a întâmplat în pandemie.

  • „Acum 2 ani pandemia a lovit toată lumea. Cu anumite standarde tehnice și decizii luate de ITU acum 4 ani lumea a reușit să treacă prin pandemie mutându-se spre întâlniri vituale. Pentru ca întâlnirile vituale să poată avea loc, trebuie să existe standarde pentru interoperabilitate între sisteme si așa ne-am putut conecta fiecare de acasă in pandemie.
  • Sunt standarde pentru transmisiile video, pentru transmisiile audio, standarde de interconectare ale rețelelor de fibră optică. Toate aceste standarde au fost stabilite ca priorități acum 4 ani și dezvoltate ulterior în cursul anilor în grupurile de lucru ale ITU care dezvoltă aceste standarde și si-au dovedit utilitatea.”, a mai declarat pentru HotNews.ro Cătălin Marinescu, șeful diviziei de strategie al ITU.

Cea de-a 21-a ediție a Conferinței Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor va avea loc timp de 3 săptămâni în perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, la Palatul Parlamentului – București.

Președintele Conferinței este Sabin Sărmaș, președintele Comisiei IT&C din Camera Deputaților. La ceremonia de deschidere a participat și a ținut un discurs vicepreședintele Sorin Grindeanu, cel care a inițiat discuțiile acum 4 ani, când era președinte al Arbitrului telecom (ANCOM) pentru ca România să fie țară gazdă a acestui eveniment internațional.

Conferința Plenipotențiarilor (PP-22) va stabili politicile generale ale UIT, precum și planurile strategice și financiare pentru perioada 2024-2027, care vizează întreaga activitate a UIT, dar, cu precadere, aspecte-cheie ca incluziunea digitală și reducerea decalajului digital, sau cele mai bune modalități de a mobiliza inteligența artificială (IA), internetul obiectelor (IoT) și rețelele 5G și viitoare către 6G, împreună cu alte tehnologii noi și emergente, pentru a îmbunatăți modul de trai.

Conferința va alege, de asemenea, cei cinci înalți oficiali ai UIT – secretarul general, secretarul general adjunct și directorii birourilor de radiocomunicații, standardizare în telecomunicații și, respectiv, dezvoltare a telecomunicațiilor – care vor ghida activitatea organizației în urmatorii patru ani.

Actualul secretar General al ITU, Houlin Zhao, la final de mandat. SUA și Rusia îi dispută locul

Actualul secretar general al ITU este Houlin Zhao (China), chinezul fiind reales în această poziție pentru al doilea mandat în noiembrie 2018.

Acum vor avea loc alegeri în București, în perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, iar principalii candidați sunt o americancă – Doreen Bogdan Martin, și un rus – Rashid Ismailov.

  • Doreen Bogdan Martin are o experiență de peste 30 de ani în telecomunicații, ultimii 3 ani fiind chiar director de dezvoltare în cadrul ITU. Vezi aici CV-ul și prioritățile sale.
  • Rashid Ismailov este în prezent președinte al VimpelCom PAO, iar în trecut a fost director general al Nokia Rusia, a avut funcții de conducere în Huawei technologies și Ericsson responsabil pe zona Europa de est și Asia centrală. Acesta a fost și ministru adjunct al Comunicațiilor în Federația Rusă. Vezi aici CV-ul și prioritățile sale.

Lista cu toți candidații care vor fi aleși în funcții de conducere în cadrul ITU la conferința de la Bucureși este AICI.

MAE: Au fost acordate vize pentru 17 membri ai delegaţiei ruse la Conferinţa ITU de la Bucureşti / Nu și celor 14 jurnalişti ai Russia Today

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat sâmbătă că au fost acordate vize de intrare tuturor oficialilor desemnaţi de Federaţia Rusă ca membri ai delegaţiei oficiale a acestui stat la Conferinţa Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU) de la Bucureşti, în număr de 17, conform solicitării părţii ruse.

Potrivit sursei citate, au fost revocate vize pentru jurnalişti „notificaţi abuziv” ca oficiali, printre motive numărându-se şi securitatea naţională a României.

  • „Decizia autorităţilor române competente, bazată inclusiv pe considerente ce ţin de securitatea naţională a României, care a condus la revocarea unor vize, s-a referit exclusiv la un număr de 14 jurnalişti ai Russia Today, care au fost abuziv notificaţi de către Federaţia Rusă ca oficiali aparţinând Ministerului rus al Dezvoltării Digitale, Comunicaţiilor şi Mass-Media”, arată MAE.

Ministerul român răspunde astfel comentariului purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse cu privire la revocarea de către Ambasada României la Moscova a vizelor acordate unor persoane desemnate de Federaţia Rusă ca delegaţi oficiali ai săi la Conferinţa Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU), ce se desfăşoară la Bucureşti, în perioada 26 septembrie – 14 octombrie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro