Sari direct la conținut

FOTO Telescopul Spatial Hubble a implinit 20 de ani de activitate

HotNews.ro

La cei 13 metri lungime pe care ii are, poate fi comparat cu un autobuz 300 (12 metri). A fost lansat in 1990, cu un mic defect, „o milionime de milimetru” ce a fost corijata abia dupa trei ani. A observat peste 30.000 de obiecte ceresti si a captat peste 500.000 de mii de imagini, iar in 2009, la ultima interventie a astronautilor, a fost „lasat” de 100 de ori mai puternic decat la lansare. Cu ocazia implinirii a 20 de ani de la lansarea in spatiu a celui mai important telescop din lume, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” a dezvelit un poster cu cea mai recenta fotografie transmisa de Hubble. In luna martie, celebrul „autobuz spatial” a fost setat sa fotografieze o zona din spatiu, o mica portiune a unei mari nebuloase unde se nasc stelele. Este vorba de nebuloasa Carina, din care se ridica turnuri de hidrogen „dantelate” cu praf.

La sfarsitul lunii aprilie, Telescopul Spatial Hubble a implinit 20 de ani de activitate. Pe 24 aprilie 1990, echipajul STS-31 lansa telescopul de pe Naveta Spatiala. Rezultatul unei colaborari intre NASA (National Aeronautics and Space Administration) si ESA (European Space Agency), Hubble era pus pe o orbita joasa de unde va incojura Pamantul o data la 97 de minute, cu o viteza de 27.000 km/h.

scara imaginii aniversare captate de Hubble
scara imaginii aniversare
captate de Hubble
sursa foto: astro-urseanu.ro

O fotografie cat pentru 20 de ani in spatiu

Anul acesta, NASA, ESA si STScI sarbatoresc cei 20 de ani de functionare printr-o noua imagine, care surprinde o mica portiune a unei mari nebuloase unde se nasc stelele: nebuloasa Carina, din care se ridica turnuri de hidrogen dantelate cu praf. Scena aminteste de imaginea din 1995, numita „Stalpii Creatiei”, si ne prezinta spectacolul mut al nasterii stelelor.

Cel mai inalt stalp de gaz și praf, de trei ani lumina inalțime, prezinta chiar in varf un jet de gaz fierbinte, emis de o stea ascunsa in norii de praf. Lumina ultravioleta a stelelor tinere și vanturile solare ale embrionilor stelari, distrug stalpii, in viitor ramanand numai o aglomerare de stele.

Aniversarea Telescopului Spatial Hubble a fost sarbatorita si in Romania, saptamana aceasta, la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucuresti, prin dezvelirea unui poster ce surprinde Nebuloasa Carina, fotografia fiind realizata de Hubble in martie 2010.

Imaginea aniversara poata fi vazuta la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, in zilele deschise publicului.

Fanii Hubble sunt invitați sa impartașeasca modul in care i-au marcat imaginile luate de telescop. Ei pot trimite un e-mail sau lasa un mesaj pe Facebook (www.facebook.com/hubblespacetelescope) sau pe Twitter (#hst20), ori pot vizita site-ul „Messages to Hubble”, la hubblesite.org. Mesajele fanilor vor fi stocate intr-o arhiva, impreuna cu datele științifice obținute de telescop de-a lungul timpului. ESA sponsorizeaza și concursul Hubble Pop Culture, care le cere fanilor sa exemplifice prezența telescopului in viața de zi cu zi. (www.spacetelescope.org/hubblepopculture)

Site-uri oficiale:

  • www.hubblesite.org
  • www.spacetelescope.org
  • www.astro-urseanu.ro

Telescopul „miop”

Hubble a fost lansat in 1990, fiind, la acea ora, cel mai performant telescop creat de om. O creatie insa imperfecta, din cauza unei probleme la oglinda care s-a dovedit a fi la fel de buna ca a unui astronom amator.

Prima imagine trimisa de Hubble a fost neclara, mai proasta decat cele luate de pe Pamant, de vina fiind un mic defect aparut la curbura oglinzii, „o milionime de milimetru” ce a fost corijata abia la trei ani de la lansarea in spatiu.

Cu timpul, descoperirile facute cu Hubble au revolutionat aproape toate domeniile din cercetarea astronomica, de la planetologie pana la cosmologie.

Top 5 descoperiri realizate de Hubble

1. Energia intunecata

2. Constanta lui Hubble

3. Formarea si evolutia galaxiilor

4. Exoplanetele

5. Materia intunecata

1. Energia intunecata

Expansiunea Universului este un fapt real, observat pentru prima oara acum 80 de ani, de catre Edwin Hubble. Expansiunea se refera la marirea spațiului dintre galaxii și a inceput acum 13,7 miliarde de ani, in urma fenomenului Big Bang.

Calculele astronomilor, care aratau ca viteza de expansiune a Universului trebuie sa scada cu timpul, au fost contrazise de observațiile realizate cu telescopul Hubble. Descoperirea s-a facut prin observarea supernovelor aparute in galaxiile indepartate, acestea fiind atat de slabe ca stralucire incat numai telescopul Hubble le poate observa. S-a descoperit ca stralucirea acestora este mai mica decat ar trebui, semn ca viteza de expansiune a Universului crește in loc sa se micșoreze.

Forța care invinge gravitația a primit numele de „energia intunecata” și s-a observat ca reprezinta 73% din totalul densitații materiei din Univers. Natura ei ramane și in prezent un mister.

2. Constanta lui Hubble

Rata de expansiune a Universului, numita „”onstanta lui Hubble” se poate determina numai prin observarea unui anumit tip de stele. Acestea au aceeași stralucire intrinseca și se afla in toate galaxiile, chiar și cele mai indepatrate.

Hubble a putut observa asemenea stele la o departare de 92 milioane ani lumina, un lucru pe care nu il poate face nici un alt telescop. S-a aflat astfel ca rata de expansiune este de 74,2±3,6 km/s/ megaparsec. De aici s-a determinat și cat i-a luat Universului sa ajunga la dimensiune actuala, și anume 13,75±0,11 miliarde de ani.

3. Formarea și evoluția galaxiilor

Unul din misterele Universului era modul in care au luat naștere galaxiile. Care au aparut primele: galaxiile spirala sau cele eliptice? Raspunsul a fost dat tot de Hubble prin observarea celor mai indepartate galaxii.

Acestea nu sunt nici spirala, nici eliptice, ci fara o forma anume (neregulate). S-a descoperit astfel ca prin ciocnirea galaxiilor neregulate au aparut cele cu structura, spirale și apoi eliptice.

4. Exoplanetele

In 1995 nu se cunoștea nici o planeta care se rotește in jurul altor stele. De atunci insa, s-au descoperit sute, iar Hubble a facut observații neprețuite.

In primul rand a reușit sa observe compoziția a doua exoplanete. Prima (HD 209458b) conține sodiu, oxigen, carbon și hidrogen, iar a doua (HD 189733b) dioxid de carbon, apa și metan.

In al doilea rand, s-a reușit captarea directa a luminii unei exoplanete, observație pe care numai telescopul Hubble o poate realiza.

5. Materia intunecata

Știm ca 23% din materia din Univers este materie intunecata, iar acest lucru s-a putut afla cu ajutorul observarii lentilelor gravitaționale. Masa imensa a roiurilor de galaxii foarte indepartate curbeaza spațiul, permițand luminii din spatele acestora sa apara in lateral sau chiar in fața.

Imaginile „fantoma” au primit numele de „lentile gravitaționale”. Forma pe care o au lentilele gravitaționale permite calcularea masei roiurilor de galaxii. S-a obsevat astfel ca ceea ce se vede reprezinta doar 4,6% din materie. 23% este materia intunecata care poate fi detectata numai prin gravitația pe care o are.

(sursa informatii: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro