Sari direct la conținut

FOTO Un turist provoacă din nou furie în Italia după un act de vandalism în faimosul oraș antic Pompei

HotNews.ro
FOTO Un turist provoacă din nou furie în Italia după un act de vandalism în faimosul oraș antic Pompei
Turiști în Pompei, unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice ale Italiei, FOTO: Wessel Cirkel / Dreamstime.com

Un turist din Kazahstan a provocat din nou furia italienilor și a guvernului de la Roma după ce și-a scrijelit numele pe unul dintre pereții Casei Ceii, una dintre cele mai cunoscute locuințe din Pompei, relatează revista Smithsonian.

Agenția kazahă Kazinform relatează că bărbatul a fost prins rapid de oficialii italieni după ce acesta și-a scrijelit numele cu litere mari, „ALI” pe casa din Parcul Arheologic Pompei. Fapta ar fi avut loc weekendul trecut, potrivit sursei citate.

Angajații parcului arheologic au chemat imediat carabinierii, poliția italiană, care erau staționați în apropiere. Bărbatul a fost arestat după sosirea polițiștilor.

„Din păcate, ne vedem comentând chiar și astăzi rușinea necivilizată și idioată adusă moștenirii noastre artistice și culturale”, a declarat Gennaro Sangiuliano, ministrul italian al culturii, într-un comunicat remis site-ului Artnet.

„Aceasta este o faptă foarte gravă și va trebui să fie instrumentată cu severitate”, a subliniat ministrul italian.

Excavată la începutul secolului XX, Casa Ceii a aparținut probabil unui magistrat bogat, ea fiind una dintre puținele locuințe din Pompei care au rămas în picioare după erupția catastrofală a Vezuviului în anul 79 e.n. Casa este cunoscută pentru arhitectura sa unică și frescele vibrante care au fost restaurate cu doar câțiva ani în urmă.

Turiștii provoacă tot mai multă furie în Italia

Actul de vandalism de la Pompei este doar ultimul dintr-o serie de fapte asemănătoare ale turiștilor care au provocat furie în Italie. Cu doar câteva săptămâni în urmă, un turist olandez a folosit un marker permanent pentru a-și scrie numele pe un zid de la Herculaneum, un alt oraș antic devastat de erupția Vezuviului.

„Orice stricăciuni aduc prejudicii moștenirii, frumuseții [culturale] și identității noastre și de aceea trebuie pedepsite cu cea mai mare fermitate”, transmitea la momentul respectiv ministrul Sangiuliano, citat de CNN.

Cel mai cunoscut dintre aceste incidente a avut loc însă în vara anului trecut, când un turist a scrijelit „Ivan + Hayley 23” pe unul dintre pereții Colosseumului din Roma. O înregistrare video cu momentul surprins de un trecător s-a viralizat pe rețelele de socializare din Italia, stârnind un val de furie în rândul locuitorilor țării.

Italia, una dintre cele mai vizitate țări din lume, se confruntă cu probleme de această natură de ani de zile, însă numărul incidentelor a crescut odată cu „boom”-ul înregistrat de turism după încheierea pandemiei de COVID-19. La fel ca alte țări mediteraneene, Italia a înregistrat în ultimii doi ani numere record de turiști.

Iar în era rețelelor de socializare, care amplifică furia populară, aceste incidente pun presiuni tot mai mari pe autorități să pună capăt fenomenului. Guvernul condus de premierul Giorgia Meloni a promis că turiștii care comit acte de vandalism în Italia vor fi aspru pedepsiți. Însă de multe ori autoritățile italiene se văd cu mâinile legate dacă persoanele vinovate sunt identificate după ce și-au încheiat deja sejurul în țară.

Inclusiv turistul care și-a scrijelit numele pe Colosseum anul trecut a fost identificat abia după ce a plecat din Italia. În cazul turistului kazah, ministerul de externe de la Astana spune că acesta a fost eliberat „după ce a completat toate formalitățile necesare cu organele legii”, dar că acesta va trebui să plătească pentru fapta sa.

Amenzi usturătoare pentru turiștii care comit acte de vandalism în Italia

În luna ianuarie guvernul italian a modificat legea pentru a majora amenzile pentru actele de vandalism, acestea putând ajunge acum până la 40.000 de euro, comparativ cu maximul de 15.000 de euro de dinainte.

„Mulțumită noii legi pe care am susținut-o puternic, făptașul va fi forțat să plătească în întregime costurile înlăturării pagubelor pe care le-a produs”, a declarat ministrul italian al culturii cu privire la noul caz.

Kazinform transmite că turistul a scăpat doar cu o amendă administrativă și că pe numele său nu a fost deschis un dosar penal, un lucru posibil sub legislația italiană pentru faptele grave de vandalism.

Revista Smithsonian notează însă că înăsprirea legislației de către guvernul italian a fost motivată în parte și de actele comise de activiștii care protestează pentru măsuri mai ferme pentru combaterea schimbărilor climatice. Printre locurile emblematice luate la țintă de aceștia s-au numărat Fântâna Trevi din Roma, Palazzo Vecchio din Florența și opera la Scala din Milano.

Săptămâna aceasta activiste feministe au aruncat vopsea roșie pe faimoasele Trepte Spaniole din Roma pentru a protesta față de măsurile insuficiente împotriva feminicidului. Aproximativ 120 de femei au fost ucise în Italia în 2023, potrivit datelor publicate de biroul național de statistică ISTAT.

Activiștii au precizat însă că lichidul este un tip de vopsea care nu ar provoca daune de durată Treptelor Spaniole, un reper turistic major din capitala Italiei.

FOTO Articol:  © Wessel Cirkel | Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro