FOTOGALERIE Bloc de 37 de metri in Centrul Istoric din Bucuresti, pe Strada Doamnei
Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei a avizat, astazi, construirea unui imobil de 37 de metri inaltime in interiorul bancii Marmorosch Blank (str. Doamnei nr. 2-4, Centrul Istoric), monument istoric de categorie A. Din vechea cladire se va pastra doar fatada pe pe strada Doamnei si cateva camere, la interior. Proiectul de urbanism (Planul Urbanistic Zonal) este facut firma Western Outdoor, la care este actionar Sorin Gabrea, chiar presedintele Comisiei de Urbanism.
Pentru realizarea proiectului va fi demolata si una dintre cele mai controversate cladiri construita in Centrul Istoric, edificabilul din sticla neagra lipit de cladirea Marmorosch Blank. Noua cladire va adaposti fie birouri, fie un hotel cu galerii comerciale. Proiectantii spun ca la parter vor fi amenajate spatii publice unde pietonii vor avea acces. Din vechea cladire, la exterior, nu se mai pastreaza decat fata de pe strada Doamnei. La interior, din parter, se pastreaza holul de la intrare, sala de asteptare, ghiseele si scara monumentala. La etajul 1, birourile celor doi intemeietori ai banci (Mormorisch si Blank), iar de la etajul doi alte cateva incaperi. Proiectantii spun ca beneficiarul a ales aceasta solutie deoarece interiorul cladirii vechi nu este functional. In plus, proiectantul spune ca la baza acestei solutii sta un studiu istoric facut de arhitectul Nicolae Lascu.
„Pentru a defini cladirea noastra, cel mai important este sa creem o relatie bine structurata cu zona Bancii Nationale. Facand masuratori in zona, am constatat ca exista doua registre de cornisa si o inaltime maxima. Toate cladirile din perioada interbelica adica Blocul Adriatica, Banca Nationala, au o inaltime de 37 m. Cornisa principala a Bancii Nationale si cornisa principala a Bancorex sunt tot asa la o inaltime de 29 de metri. Am incercat sa vedem cum putem prelua aceste inaltimi. Ca atare, am propus doua regimuri de inaltime. Spre zona Bancii Nationale si spre Eugeniu Caranda am constatat ca se simte cel mai bine cornisa de 29 de metri, dar se simte si aceasta inaltime de 37 de metri. Din motive compozitionale am constat necesar sa le preluam”, au explicat proiectantii la prima expunere a proiectului.
Proictantul este seful Comisiei de urbanism
Proiectul este realizat de firma Western Outdoor, la care este actionar chiar presedintele Comisiei Tehnice de Urbanism si Amenajarea Teritoriului, Sorin Gabrea. Desi este foarte clar ca este vorba de conflict de interese, legislatia romaneasca le permite membrilor Comisiei de Urbanism sa vina la avizat in Comisie cu propriile proiecte. Singura conditie este sa se abtina de la vot cand se discuta proiectele facute de ei.
Beneficiarul proiectului, omul lui Puiu Popoviciu
Proprietarul cladirii vechi si a terenului este firma Doamnei Imobiliare cu urmatorul actionariat: Bejenaru Andrei Mihai, 1 la suta, Tatika Investments Limited, 66 la suta si Blandon Enterprises Ltd, 33 la suta. Numele lui Andrei Mihai Bejenaru a intrat in atentia opiniei publice acum doi ani, fiind implicat in scandalul judiciar „Baneasa Shopping Center”, soldat cu arestarea omului de afaceri Puiu Popoviciu si a sefului Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna a MAI, Cornel Serban. In actul de acuzare intocmit de procurorii DNA se mentiona ca semnatura lui Bejenaru aparea pe controversatul contract de asociere in participatiune a dezvoltatorilor imobiliari cu Universitatea Agronomica. In baza acelui contract, terenul Universitatii Agronomice a fost pusa la dispozitie pentru construirea complexului imobiliar din nordul Capitalei. Celelalte doua firme actionare ale Doamnei Imobiliare sunt societati off-shore din Cipru.
Despre Marmorosch Blank
Banca Marmorosch, Blank & Co este o banca din Romania, infiintata in 1848 de catre Iacob Marmorosch. Acesta s-a asociat cu Mauriciu Blank la 1 ianuarie 1864 si au pus bazele noii banci, cu numele consacrat. A avut sediul in Palatul Bancii Marmorosch Blank din Bucuresti. Este cunoscuta pentru importanta pe care a avut-o la inceputul anilor 1920, pentru implicarea in politica romaneasca, dar si pentru rasunatorul ei faliment din 1931. A fost desfiintata in 1948.
Sediul bancii, de pe strada Doamnei nr. 2-4 a fost construit intre anii 1915-1923, dupa planurile arhitectului Petre Antonescu. Edificiul are mai multe stiluri arhitecturale: bizantine, gotice, moldovenesti. In interior, palatul este decorat in stilul Art Nouveau si Art Deco de catre Cecilia Cutescu Storck.