Sari direct la conținut

​FOTOGALERIE Bucurestenii au decis! Pe turnul de apa din cartierul Pantelimon va fi pictata o "perdea verde"

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Bucurestenii au ales: pe turnul de apa din cartierul Pantelimon va fi pictata „o perdea verde” pe care se proiecteaza siluete umane intunecate, realizata de atistul Daniel Georges. Locul doi a fost ocupat de pictura „Joy”, propusa de Lelia Spineanu, iar locul trei lucrarea „Insetatii”, propusa de Laura Dumitrescu. Pictarea turnului face parte dintr-un proiect de transformare a cladirii intr-un centru cultural de cartier unde vor avea loc expozitii, spectacole, proiectii de film.

„Turnurile de apa sunt obiecte ciudate in peisajul urban.Chiar daca functiunea lor ca si rezervoare de presiune este binecunoscuta, exista un sarm misterios care le invaluie prezenta. Turnul de apa din Pantelimon nu face exceptie.Se prezinta ca o structura inalta din ciment rece asemanatoare turnului donjon, la care nu poti ghici daca este inca functional sau este o relicva din timpuri de mult apuse. Este de neatins, inaccesibil, estetic compact si inchis, de parca ar pastra in interior un secret adormit. Ce este in interior? O scara? Un lift? O camera obscura? Turnul nu ofera nici un raspuns, doar o sumedenie de intrebari. Acest sens misterios a inspirat demersul propunerii.O perdea de culoare verde invaluie varful turnului amintind de zilele de alta data ale fabricii de textile caruia ii servea” explica artistul care a castigat locul I.

Bucurestenii au putut alege in perioada 7-25 octombrie ce pictura va fi realizata pe turnul de apa din Pantelimon din 12 lucrari afisate pe site-ul makeapoint.ro.

„Cei mai tineri votanti au fost liceenii din cartier, care ne-au vizitat in fiecare joi, ca sa vada turnul „pe viu” sau sa participe la evenimentele Make a Joi. S-au aratat interesati si copiii hipo-acuzici de la „Liceul Tehnologic Special nr. 3″ care, desi nu puteau auzi, au vrut sa stie despre ce e vorba in fiecare lucrare, cum functioneaza un turn de apa, si au multumit la final pentru ca i-am chemat in vizita, cu un zambet larg si cu mana dreapta sub barbie”, spun organizatorii, Asociatia Make a Point.

Pictarea turnului face parte dintr-un proiect de transformare a cladirii intr-un centru cultural de cartier unde vor avea loc expozitii, spectacole, proiectii de film. Initiatorul, Asociatia Make a Point, mai doreste sa monteze in jurul turnului o scara astfel incat vizitatorii sa poata admira orasul de la 30 de metri inaltime. Cladirea ar urma sa fie inaugurata in noaptea dintre ani si reamenajarea ei costa circa 90.000 de euro.

Turnul de apa este situat chiar in incinta Postavariei Romane pe Sos. Morarilor nr. 1, sector 2, Bucuresti, si este deocamdata singurul turn/castel de apa construit in perioada comunista care isi gaseste si o aplicabilitate turistica. Unele dintre vechile castele de apa din Romania, adevarate bijuterii arhitectonice, au fost degradate sau demolate in ultimii 20 de ani. In Bucuresti, aceasta ar fi a patra cladire industriala care este reamenajata si primeste alta destinatie. Proiectul este realizat cu sprijinul ING Bank Romania, care ofera jumatate din suma necesara realizarii proiectului.

Make a Point este o Asociatie culturala infiintata in anul 2009 de catre trei oameni de arta: criticul de film Viorica Bucur, regizorul de film documentar Madalina Rosca si artistul visual Alma Cazacu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro