Sari direct la conținut

FOTOGALERIE Concursuri de arhitectura in Cluj si Campina pentru o biblioteca si amenajarea unui bulevard

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

In toate marile capitale europene, pentru obiectivele de interes public cum ar fi parcuri, spitale, scoli, biblioteci sau sediile unor institutii, se organizeaza concursuri de arhitectura pentru a se alege cea mai inspirata solutie. In Romania, aceasta practica este cvasi-inexistenta, organizandu-se doar licitatii pentru constructie, si rareori pentru solutii arhitecturale. Doua orase din tara, Clujul si Campina, au infirmat regula. Biblioteca Universitara din Cluj a organizat concurs de arhitectura pentru o extindere, iar Primaria din Campina – pentru amenajarea unui traseu pietonal in centrul orasului. Premiile puse la bataie au insumat 50.000 de euro.

* Da click pe poza pentru a vedea FOTOGALERIA.

Biblioteca Centrala Universitara din Cluj a organizat la sfarsitul lui 2010 un concurs de solutii pentru realizarea unui nou corp de cladire care va adaposti un depozit de carte cu acces liber la raft, spatii publice, o sala de conferinte si ateliere de multiplicare, legatorie si digitizare.

La concurs au participat 107 proiecte. Premiul I, in valoare de 10.000 de euro, nu a fost acordat, dar pe locul II au fost doua proiecte, la egalitate. Unul al arhitectului Johannes Bertleff, si celalalt al arhitectului Lucian Parvulescu. Fiecare dintre cei doi concurenti a primit cate 6.000 de euro. Biblioteca Universitara a decis ca se va realiza proiectul lui Lucian Parvulescu. Pe locul trei a fost proiectul arhitectului Vlad Sebastian Rusu. Acesta a fost recompensat cu 4.000 de euro.

Concursul de la Campina

Primaria din Campina a organizat concurs pentru amenajarea celui mai important bulevard din oras, pe care intentioneaza sa-l transforme partial in pietonal. In competitie au intrat 40 de proiecte. Premiul I nu a fost acordat nici la acest concurs, iar premiul doi a fost castigat, la egalitate, de doua proiecte. Este vorba de proiectul biroului de arhitectura SYAA si cel al arhitectei Emanuela Bozin. Pe locul trei s-a aflat proiectul arhitectului Ionel Ionut Chirila.

Castigatorii premiului II au primit cite 50.000 lei, iar cei de pe locul III, 30.000 lei. Pentru ca nu a fost castigat premiul I, Primaria din Campina organizeaza pana pe 15 februarie o consultare publica, lasand cetatenii sa aleaga intre proiectele castigatoare.

De ce nu se organizeaza concursuri de arhitectura in Romania

Cele doua concursuri au fost organizate cu sprijinul Ordinului Arhitectilor din Romania. Aceasta organizatie profesionala incearca de mai multi ani sa impamanteneasca practica pentru proiectele de interes public.

Concursul de soluţii (sau de idei) reprezintă o modalitate de achiziţie a serviciilor de proiectare în condiţii de liberă concurenţă, transparenţă şi primat al performanţei profesionale, prevăzută şi în cadrul procedurilor de achiziţie publică. Cadrul legal nu are insa prevederi suficiente si specifice pentru asigurarea organizarii unor concursuri de arhitectura ca procedura obligatorie de achizitie publica a serviciilor de proiectare de arhitectura sau urbanism. Cu tot regretul, din aceasta perspectiva, integrarea Romaniei in Uniunea Europeana nu a adus vreo diferenta. Autoritatile publice, din comoditate sau necunoastere, apeleaza la licitatia deschisa in detrimentul concursului de solutii, adica isi concentreaza eforturile inspre alegerea celui mai potrivit proiectant si nu spre alegerea celui mai bun proiect. Pe de alta parte, in legea privind achizitiile publice, concursul de solutii este reglementat foarte succint in vreme ce licitatia este o procedura reglementata in cele mai mici detalii. In ultimii doi ani, primarii sau consilii judetene au organizat concursuri, dar aceastea s-au dovedit licitatii deschise botezate concursuri. Increderea arhitectilor in astfel de proceduri a fost pe masura: in cel mai bun caz au participat citeva firme de proiectare, au fost cazuri de anulare sau de reluare a procedurii. Chiar daca, in conditii de criza economica, arhitectii ar trebui sa fie mult mai atasati de comanda publica. OAR a depus in citeva rinduri memorii si scrisori catre autoritatile de reglementare competente pentru a determina configurarea unui cadru legal corespunzator si stimulativ pentru concursuri, care sa ne apropie de tarile cu o arhitectura de calitate, performanta: Franta, Germania, Spania, Austria, tarile scandinave, unde concursul de arhitectura, bine facut si corect, este regula, nu exceptie”, a explicat Monica Lotreanu, responsabila cu organizarea Concursurilor de arhitectura in cadrul OAR.

Pe de alta parte, nici din punct de vedere financiar, proiectantii nu sunt stimulati sa participe la astfel de competiti, deoarece banii pusi in joc sunt foarte putini, uneori neacoperind nici cheltuielile de participare.

Piata Amzei, gata in martie

In Bucuresti, singurul concurs de arhitectura organizat in ultimii ani este cel pentru modernizarea Pietei Amzei, in 2008. Competitia a fost organizata de Primaria Sector 1 si a fost castigata de arhitectul Andrei Fenyo. Proiectul a costat 49,5 milioane de lei si trebuia terminat in toamna anului trecut. „Au fost intarzieri din cauza ca a trebuit sa mutam niste conducte vechi care se aflau sub piata si care nu erau mentionate in nici un plan. Vom termina lucrarea in luna martie a acestui an”, ne-a declarat Alex Ichim, purtatorul de cuvant al Primariei Sector 1.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro