FOTOGALERIE Jeg verde pe obrazul Aradului, matasea-broastei a trecut la protest
Metru cu metru, buldozerele au sfartecat pamant, iarba, copaci. Azi s-a sapat o fundatie, maine alta. Multe dintre constructiile din perimetrul complexului natural Lac-Padurice din Arad au fost ridicate doar pe jumatate. Copacii si putinul verde care a mai ramas se usuca vazand cu ochii. Doar pe lac infloreste alt verde, cu iz de hoit.
Matasea-broastei a luat in stapanire luciul apei, peisajul e dezolant. Turlele noii Catedrale Ortodoxe se oglindesc in lacul ce musteste de „matasuri” ornate cu mizerie si peturi goale. Pe marginea lacului, cativa tineri dornici de relaxare sed inconjurati de jegul cel verde, pestilential.
„Paduricea a incetat sa existe: incet dar sigur, au taiat sistematic, au ciopartit si acest parc marisor. Am avut ocazia sa vad niste poze de la inceput de secol si nu v-ar veni sa credeti ce minunat era locul atunci. „Balta” aceea ne reprezinta, vrem nu vrem, suntem deplorabili“ zice Robi, un aradean. Oare chiar asa sa stea lucrurile?
Din lac in put
De salubrizarea locului raspundea restaurantul Lake Grove, a carui terasa lacustra a cazut prada unui incendiu provocat, in august anul trecut. Dupa incendiul din 2009 si paguba de 30.000 de euro, managerul localului Dumitru Varvaroi declara ca terasa nu era asigurata si ca n-are de gand s-o reconstruiasca: „Ma doare sufletul cand vad cum arata acum locul. Vom trimite Primariei actele prin care ii anuntam ca renuntam la suprafata inchiriata pe lac”.
Cum s-ar spune, s-a dat unda verde ecologizarii in ciugulit de pasarele. Din cele 3,96 de ha ale parcului Padurice specificate in HG 976/2002 se va alege in curand praful. Planurile din 2008, pentru o suprafata de 26.000 mp, inclusiv luciul de apa prevedeau o finantare de 47.000.000 de lei noi. Au fost ele, intre timp, abandonate? Anul trecut, proiectantul SC Bauplaning S.R.L. ar fi prevazut, conform Observatorului aradean din 13.10.09 doar „defrisari selective, tunderi de modelare si intretinere pe o suprafata de 3.200 de mp“.
Anul 2008 a fost electoral, atat la nivel legislativ, cat si local. Promisiuni s-au facut multe, primarul PDL-ist Gheorghe Falca a fost reales. Fin al presedintelui Traian Basescu si primar al Aradului din 2004, Gheorghe Falca a fost trimis in judecata la sesizarea DNA in octombrie 2007, pentru luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice, urmat de obtinerea unui avantaj patrimonial. Procesul „Fabrica de zahar“ a batut aproape doi ani pasul pe loc, audierile in instanta au fost reluate in martie 2010.
Curatenie cu postasi
Tot in luna martie, edilii aradeni anuntau in toata mass-media locala, „curatenia de primavara“. Salubrizarea n-a atins insa si Lacul. In parc, culmea! Curatenia in saptamana dinainte de Pasti a fost facuta de postasi, intr-o actiune de ecologizare care a avut loc la nivelul intregii regiuni de vest a tarii, coordonata de Regionala de Posta Timisoara.
In timpul acesta, in fata Primariei din Arad se posta trufas un imens ou rosu, de plastic, ce patrona Targul pascal, intr-un context de evidenta grija a edililor aradeni fata de spiritul sarbatoresc al momentului. Acest suflu n-a atins si complexul Lac-Padurice, desi in perimetrul acestuia se afla si Consiliul Judetean Arad (CJA).
In 22 august 2009 s-a taiat panglica noului sediu al CJA, care a costat aproape 11 milioane de lei noi, presedintele Basescu a fost prezent la inaugurare. Prin urmare, bani au fost, insa nu pentru ingrijirea Paduricii si nu pentru lacul insalubru. Ma gandesc ca angajatii de acolo, inclusiv presedintele Consiliului, trec zilnic pe langa lac si vad mizeria locului. „Va spun eu ca nu trece, ca merge cu masina, pe alta ruta” imi spunea in toamna un functionar de la Prefectura.
„Nici ca parc, nici ca nimic”
Si totusi, pentru complexul natural de la Podgoria, planuri au existat si mai exista. Studiul de fezabilitate a fost prezentat consilierilor locali la inceputul anului 2008, ulterior a fost facut public si proiectul de modernizare a parcului Padurice. Dupa informatiile Aradon.ro de atunci, „Primarul Gheorghe Falca a prezentat proiectul in conferinta sa de presa, sustinand din start ca acest act reglementeaza, printre altele, intreaga zona Padurice, `care nu a fost inregistrata niciodata nici ca parc, nici ca nimic`“.
Aceasta ar explica de ce s-a dat mana libera abuzurilor imobiliare dintr-un spatiu care trebuia in mod evident protejat ecologic. Aceasta explica si neglijenta fata de acest complex natural devenit “vaca de muls” pentru bani publici romanesti si europeni. Unui ecosistem care nu viseaza sa fie decat cum l-a lasat Mama Natura si, din cand in cand, curatat de „matasuri“ si mizeriile trecatorilor necivilizati, i s-a pus gand rau. Megalomania edililor aradeni pare sa fi atins cele mai inalte cote. Nu se mai iau in seama decat mega-proiecte, pe giga-bani.
„Potrivit executivului se afla depus la Ministerul Mediului – Administratia Fondului pentru Mediu-, Studiul de Fezabilitate pentru Reamenajarea Parcului Padurice in vederea obtinerii finantarii (fonduri nerambursabile) in cadrul Programului national de imbunatatire a mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati“ scrie Arad online, preluat de Hotnews pe domnuleprimar.ro, in octombrie 2009.
„Tot executivul susţine ca amenajarea si curatarea lacului fac obiectul unei alte aplicatii ce urmeaza a fi depusa in cadrul Programului Operational Regional Axa 1.8. Primarul Gheorghe Falca a mai precizat faptul ca mega-proiectul de zeci de milioane de euro gandit pentru intreaga zona Padurice a fost impartit in patru proiecte mai mici, pentru ca banii europenilor sa fi mai usor de atras (un proiect pentru parc, altul pentru lac, unul pentru fantana etc.)“ continua publicatia citata.
In proiect se specifica: “Arborii din Padurice vor fi toaletati si iluminaţi arhitectural. Se va planta material dendrologic nou, aclimatizat conditiilor locale”. Data fiind clima calduta de la Arad, n-ar fi exclus sa iesim in curand la plimbare sub palmieri. Precedente exista pe litoral si la Bucuresti. De ce s-ar lasa Aradul mai prejos? “Va fi schimbat, totodata, intreg mobilierul urban si va fi amplasata o fantana arteziana pe lac” se mai anunta in proiectul din 2008.
Monumentul cu lac
Intre timp, fantana arteziana de pe lac a luat calea Muresului. Exista insa alte planuri marete, pe bani publici, care sfideaza criza. Pe Lacul de la Padurice, unde s-au inecat oameni, s-au aruncat bunuri si portofele furate de panacotii Garii, care a servit de baie publica pentru aurolacii din zona si a fost, dupa Revolutie, continuu obiect al nepasarii autoritatilor locale si al pradei rechinilor imobiliari, acum ar urma sa se restituie romanilor un moment de istorie nationala.
„Monumentul Marii Uniri va cuprinde o coloană a infinitului, pe care se vor reprezenta cele trei provincii romanesti unite in anul 1918. Am cazut de acord sa respectam hotararea comisiei nationale de amplasare a Monumentului Marii Uniri acolo unde a fost castigat concursul, pe lacul din Padurice. S-a luat in calcul si locatia din fata Primariei Arad, dar in final s-a ajuns la concluzia specialistilor“ a declarat Aurel Ardelean, presedintele Asociatiei pentru ridicarea Monumentului Unirii la Arad, in martie 2010.
Specialistii au luat cu siguranta in calcul contributia Aradului la realizarea Marii Uniri, ca si faptul ca zona din fata Primariei este periodic dedicata unor concerte cu public si targuri festiviste, mult mai adecvate unui scop electoral, decat comemorativ. Ambitiile domnului Ardelean merg mai departe, proiectand Aradul pe harta metropolelor lumii, prin constructia acestui mega-monument pe sarmanul lac.
„Modificarea zonei si integrarea monumentului, care va avea peste 20 de metri inaltime, cu poduri arhitecturale construite din stejar, printr-o relatie cu Catedrala, Casa de Cultura a Sindicatelor si Consiliul Judetean, va determina sa avem un monument intr-adevar simbol al natiunii romane, specific marilor capitale ale lumii. Monumentul Marii Uniri de la Arad a fost prezentat premierului Emil Boc, cat si doamnei ministru Elena Udrea, in cadrul vizitei facute la Arad, care s-a angajat sa contribuie cu fonduri de la Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Turismului” a spus presei Aurel Ardelean.
Bucurestiul e cu noi
Premierul Emil Boc si Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, au fost la Arad la inceputul lunii martie. Udrea s-a intalnit cu primarul Gheorghe Falca si cu presedintele CJA, Nicolae Iotcu. „In spatele usilor inchise s-a discutat despre proiectele aflate in derulare la Arad, dar si despre proiectele depuse de catre autoritatile locale aradene pentru acest an“ scrie Vestic.ro din 10 martie 2010. Primaria orasului a depus cinci proiecte pentru atragerea de fonduri europene.
Ambitiile edilitare ale primarului -sustinute de expertiza arhitecturala cunoscuta in familia Falca si a socrului Gheorghe Seculici, fost vicepremier si presedinte PDL Arad- se bucura de maxima atentie la Bucuresti. „Sunt pentru prima oara la Arad si ma bucura faptul ca am avut o solicitare consistenta, exista foarte multe proiecte, ceea ce inseamna ca s-a muncit mult si ne bucuram ca avem cum sa ii sprijinim” a precizat Elena Udrea in scurta conferinta de presa din sala festiva a Primariei.
Pana la transpunerea proiectelor de pe hartie in fapta, praful iese din daramaturile fostei fabrici Tricoul Rosu, aflate la vest de lac, imbacsind toata zona. Schelele cladirilor pe jumatate construite chiar in perimetrul Paduricii -unele in conditii de indoielnica legalitate-, stau sa cada. Aleile sunt pline de gropi, odata cu caldura incepe atacul tantarilor. Terasa arsa a restaurantului de pe mal indeamna la priveghi, nu la distractie. Iar jegul verde de pe lac se tot intinde. Matasea-broastei a trecut la protest.