Sari direct la conținut

FOTOGALERIE Topul arhitecturii contemporane romanesti, de calitate. Episodul 1 – ansamblu de 20 de milioane de euro pe malul marii

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

​V-ati saturat de case vopsite in culori care va strepezesc dintii sau, dimpotriva, in ternele nuante de gri? Dar de imobilele-kitsch cu leul la poarta, arcade si colonite? Incepand de astazi, HotNews.ro prezinta constructii moderne concepute de arhitecti romani, care ar avea loc in orice oras european. E drept, nu sunt multe astfel de lucrari si putina lume le stie, fiindca majoritatea sunt ascunse pe stradute laturalnice si nu apar decat la concursurile de arhitectura. Ele insa exista si merita sa fie cunoscute de toata lumea. In primul episod va prezentam un ansamblu rezidential din Constanta.

Ansamblul Spectrum

Spectrum 5

FOTOGALERIE Strajerii marii

Functiune: Ansamblu rezidential;

Oras: Constanta;

Arhitect: Mario Kuibus, ReAct Now Studio;

Beneficiar: Five Holding;

Suprafata construita: circa 30.000 mp;

An finalizare: 2010;

Cost investitie: 20 milioane euro (inclusiv terenul);

In fiecare zi vedem cum se ridica blocuri de locuinte galbene sau portocalii, cu balcoane si ferestre aliniate dupa aceeasi regula, banale, plictisitoare, fara nici o diferenta fata de cele ridicate pe vremea lui Ceausescu. Ba cateodata, in fata unor “capodopere contemporane”, ajungem sa spunem ca blocurile comuniste erau mai frumoase.

In Golful Pescariei din Constanta, pe malul marii, intre blocuri comuniste, cu termopane de zece feluri si mansarde acoperite cu tabla, a aparut in 2009 un cartier de blocuri mai aparte. Proiectat de arhitectul Mario Kuibus impreuna cu echipa sa, cartierul „Spectrum” eclipseaza tot ce este in jur si arata ca se poate si altfel. Ansamblul este alcatuit din 5 blocuri de cate 12 etaje, adapostind 136 de apartamente.

“In acest loc special amplasarea unor <> a aparut ca o tema extraordinara. Observand locul dinspre uscat si dinspre mare, iti dai seama ca situatiile sunt total diferite. Daca dinspre uscat marea e plina de intensitate si maretie, nu acelasi lucru puteam spune si despre vecinatatea cu faleza construita, unde un mix de case si blocuri construite in diverse perioade de timp, fara valoare si personalitate, dau locului o senzatie de saracie, tristete, lipsa de optimism sau curaj”, spune arhitectul despre imprejurimi.

Cum s-au nascut “strajerii”

Functional, cladirile adapostesc apartamente care au livingurile si terasele pozitionate inspre fatadele spectral, spre mare, si dormitoarele pe partea cu fatadele argintii, spre uscat.

Arhitectul spune ca o mare parte din meritul realizarii acestui ansamblu il poarta beneficiarul: “Beneficiarul nu a vrut ca acest ansamblu sa fie o speculatie imobiliara. Ceea ce vedeti acum este in mare parte meritul dezvoltatorului care a urmarit laudabil, indeaproape, povestea proiectului pana la finalizare”.

Gheorghe Oancea, cel care a investit in aceste constructii, spune ca in primul rand a facut ceea ce a facut datorita amplasamentului: “Locatia necesita un ansamblu rezidential de lux, pentru oameni cu bani. Ne-am gandit la oameni de afaceri care isi muta business-ul aici si la oameni cu bani care doresc o locuinta de vacanta”.

Nota Redactiei: La finalul serialului, HotNews.ro va initia un sondaj pentru ca cititorii sa aleaga cea mai frumoasa constructie

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro