FOTOGALERIE Topul arhitecturii contemporane romanesti. Episodul 3 – Piata UNU, un proiect care demoleaza idea traditionala de loc unde se vand castraveti si gogosari
Pentru majoritatea oamenilor, piata este o hala plina cu tarabe si magazine. Forma nici nu conteaza, iar de multe ori cei care investesc in asemenea cladiri nici nu apeleaza la un arhitect, pornind de la ideea ca oricine poate face patru pereti si un acoperis unde se vor vinde rosii si gogosari. Piata Unu, din sectorul 3, demonstreaza ca si pentru o astfel de functiune se poate face arhitectura, iar banala piata poate arata spectaculos. Constructia este prezentata in cadrul serialului HotNews.ro „Topul arhitecturii contemporane romanesti”.
- Functiune: piata agro-alimentara;
- Oras: Bucuresti;
- Arhitect/Birou arhitectura: Marius Calin, Roxana Rosca/ ZIP & BDX STUDIO
- Beneficiar: SIMEX S.A
- Suprafata construita: 2500 MP;
- An finalizare: 2008;
- Cost investitie: circa 1.4 milioane euro, incluzand amenajarile exterioare;
Piata UNU are parter si etaj, insumand o suprafata construita de 2500 mp. „Piata este situata la confluenta dintre cartierul-dormitor Timpuri Noi si o zona tipica a Bucurestiului de azi, cu o mixtura intre case parter si industrii abandonate. Beneficiarul a solicitat o cladire multifunctionala care sa combine modelul traditional de piata agro-alimentara (la nivelul parterului) cu o galerie comerciala (la nivelul 1). Scopul nostru a fost acela de a transforma zona intr-un loc de referinta si de a provoca o noua intelegere a acestui tip de program. Pe durata proiectarii si executiei, cerintele specifice celor doua componente functionale si aspectul fatadei au determinat sensul de dezvoltare si atmosfera cladirii. Procesul proiectarii trebuie sa includa descoperirea senzatiilor si intensificarea lor, combatarea diferitelor clisee – incepand cu imaginile preconcepute pe care acestea le genereaza – subliniind astfel rolul arhitecturii in tranformarea societatii”, a explicat Marius Calin, proiectantul cladirii.
Pentru exteriorul cladirii, arhitectii au folosit materiale industriale, care au permis accelerarea lucrarilor si aparitia unor deschideri foarte mari, necesare functiunii de piata.