Sari direct la conținut

​FOTOGALERIE Topul arhitecturii contemporane romanesti Episodul 7 – Extinderea Consiliului Judetean Timis: Cum poti construi contemporan in centrul vechi al orasului

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

​Functiune: institutie publica;

Oras: Timisoara;

Arhitect/Birou arhitectura: Serban Sturdza/PRODID;

Beneficiar: Consiliul Judetean Timis

Suprafata construita: 3000 mp;

An finalizare: 2011;

Cost investitie: 750 euro/mp;

​Cum construiesti in centrele vechi ale orasului, fara sa distrugi atmosfera locului, dar in acelasi timp sa fie o constructie contemporana? Este una dintre intrebarile la care, daca ne uitam in jurul nostru, vedem rapid ca nu multi arhitecti au gasit raspunsul. Serban Sturdza impreuna cu biroul sau de proiectare au aratat ca se poate construi si in aceste zone, fara sa strici ce exista in jur, dar in acelasi timp cladirea sa fie reprezntativa pentru vremurile in care traim, nu o copiea a arhitecturii de secol XVIII-XIX. Este vorba de extinderea cladirii consiliului Judetean Timis. Meritul este cu atat mai mare cu cat cladirile de interes public facute in ultimii ani sunt printre cele mai hidoase. Asta deoarece, institutiile au refuzat sa faca concursuri de arhitectura pentru aceste obiective si au incredintat proiectul fie cui au crezut de cuviinta, fie arhitectului care a oferit cel mai mic pret.

Extinderea Consiliului Judetean Timis se integreaza perfect intre cladirile vechi, venind totodata cu un aer nou, datorita materialelor folosite si liniei arhitecturale. „Este un volum care completeaza o cladire existenta si din acest motiv este subordonata volumetriei si unei ordini compozitionale pe care o avea cladirea initiala. Dar, sunt schimbate o serie intreaga de lucruri: expresia arhitecturala, care este moderna si materialele folosite. Am folosit piatra naturala in locul tencuielii folosite la cladirea existenta. Din punct de vedere compozitional, imobilul este realizat astfel incat etajul I sa fie etajul principal, piano nobile. Accesul se face pe o scara monumentala direct din squarul Facultatii de Medicina. Holul principal prin care se face accesul la auditoriu si borouri este rezolvat prin acoperirea unei curti interiore care pune in valoare fatada vechii cladiri. In holul principal, care are si valente expozitionale, sunt adapostite lucrarile sculptorului Paul Neagu”, ne-a explicat Serban Sturdza, arhitectul care a conceput cladirea.

Vezi din „Topul arhitecturii contemporane romanesti:”episodul 1, episodul 2, episodul 3, episodul 4, episodul 5 si episodul 6.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro