Sari direct la conținut

FOTOGALERIE Zece locuri pe care să le vezi în Brașov – Catacombe, turnuri, telescaun, tiroliene

HotNews.ro
Piata Sfatului, Brasov, Foto: Hotnews
Piata Sfatului, Brasov, Foto: Hotnews

Brașovul este printre cele mai frumoase orașe din țară, iar străinii îl compară cu Praga sau Cracovia. Este ușor de ajuns la Brașov și sunt multe de făcut, iar mai jos puteți citi despre zece locuri frumoase din oraș, de la cele mai cunoscute, până la atracții turistice mai noi. Puteți citi despre locuri care sunt sub pământ, dar și despre altele pe care le puteți vedea ”plutind” la câțiva metri de sol.

Brașovul are peste 700 de ani de existență, iar despre cum era viața acolo acum cinci sute de ani puteți citi aici.

Piața Sfatului și Biserica Neagră

Click aici pentru a mări fotografia

Sunt două dintre cele mai cunoscute locuri din țară. Piața, în centrul căreia se află frumoasă clădire ce odinioară a găzduit Primăria este din nou plină de oameni, de porumbei și de terase. Anul trecut, din cauza restricțiilor, au fost multe week-end-uri în care nu era multă lume în piață, dar acum mulțimile au revenit.

Biserica Neagră, care poartă acest nume după un incendiu din 1689, poate fi vizitată, iar pe 21 iunie în altar va fi instalat un centru de vaccinare, între orele 10 și 19. Biserica Neagră este cel mai cunoscut monument al orașului și are o istorie de peste 600 de ani. Pe amplasamentul ei a existat o biserică mai mică încă dinainte de 1300, iar construcția actualei biserici a început în 1383 când Brașovul era un oraș prosper și avea nevoie de o biserică de foarte mari dimensiuni.

Fortificații și bastioane

Click aici pentru a mări fotografia

Acum câteva secole orașul a investit enorm în construirea unor fortificații – porți, turnuri și bastioane – dar după 1800 nu a mai fost nevoie de o parte din ele și câteva au fost dărâmate pentru a permite extinderea orașului. Din fericire, cele mai multe sunt încă în picioare și au fost reabilitate în anii 2000. Cele mai frumoase sunt Turnul Alb, Turnul Negru, Bastionul Țesătorilor și Poarta Ecaterina. De la turnuri se vede superb orașul vechi.

Click aici pentru a mări fotografia

Regii Ungariei au dat ordin la final de secol 14 să se înceapă construcția de fortificații la Brașov, dată fiind importanța strategică a orașului, iar după prima invazie otomană, în 1421, sașii, speriați de ce ar putea urma, au grăbit construirea de fortificații. Puține orașe transilvane, cele foarte prospere precum Brașov, Cluj, Sibiu, Sighișoara sau Bistrița, și-au permis să se înconjoare cu fortificații.

Tâmpa și Aleea de sub Tâmpa

Click aici pentru a mări fotografia

Muntele Tâmpa, sau Zinne, cum i se spunea în germană, se află la o altitudine de 960 de metri și la el se ajunge ușor: în câteva minute cu telecabina sau în 50-90 de minute pe drumurile care pornesc din Aleea de sub Tâmpa, sau din cartierul Răcădău (celebru pentru urșii care coboară des în oraș). Priveliștile sunt superbe de sus, iar pentru cei care nu vor să urce, promenada de sub Tâmpa este un loc umbros unde pot fi văzute și fostele ziduri de apărare.

Catacombele – Brașov Underground Museum (BUM)

Click aici pentru a mări fotografia

Este probabil cel mai nou obiectiv turistic din centrul Brașovului, catacombele de După Ziduri fiind deschise pentru public în septembrie 2020. Au fost construite în timpul celui de al doilea Război Mondial pentru ca oamenii să se poată refugia acolo în caz de atac aerian. Din iunie 2021 a fost deschisă acolo a galerie de artă modernă cu diverse instalații de sunete și lumini, sub numele Brașov Underground Museum. Program de vizitate marți – duminică 12-20. Intrarea este aproape de Livada Poștei, lângă râul cunoscut local sub numele Spurcata.

Muzeul Civilizației Urbane

Click aici pentru a mări fotografia

Este ușor de accesat din Piața Sfatului și se găsește într-o clădire frumoasă de secol 16. Cele mai interesante camere sunt cele care găzduiesc ”atelierul cu mirodenii”, atelierul de fotograf, pivnița cu mărfuri de la subsol și fresca. Fiind un muzeu mai nou, este mai luminos, mai plăcut și mai bine organizat decât Muzeul de Istorie din Casa Sfatului.

Zona Lacului Noua și Grădina Zoologică

Click aici pentru a mări fotografia

La 1 km de DN1, în cartierele Noua și Dârste se află o zonă de agrement care este tot mai vizitată în ultimii ani. În jurul lacului Noua este o zonă întinsă de picnic, iar lângă lac se găsește Parc Aventura, loc unde copiii și adulții se pot cățăra în copaci pe diverse trasee și se pot da în tiroliene. La mai puțin de 1 km de lac se află Grădina Zoologică ce a fost modernizată și redeschisă în 2014. Grădina găzduiește și cel mai mare planetariu din țară, deschis în iunie 2019. Locurile sunt extrem de aglomerate în week-end-urile când este soare.

Canionul Șapte Scări

Click aici pentru a mări fotografia

Se găsește la câțiva km de intrarea în Brașov, nu departe de Timișu de Jos. Traseul turistic pornește de la Dâmbu Morii și excursia poate fi făcută în 4-5 ore, dus-întors, incluzând și timpul de popas. Scările metalice sunt spectaculoase, iar a treia este cea mai lungă, având peste 10 metri lungime. Pereții stâncoși sunt spectaculoși, totul fiind mai palpitant datorită căderilor de apă. Scările pot fi parcurse doar la urcare, coborârea se face pe un alt traseu, destul de abrupt. Locul este extrem de aglomerat în weekend. Se percepe și taxă de intrare. De câțiva ani pe traseul către Șapte Scări există și o rețea de tiroliene (accesibile tot contra-cost).

Cu telescanul pe Bunloc

Click aici pentru a mări fotografia

Bunloc este un deal aflat la 5 km de Brașov și foarte aproape de orașul Săcele. Altitudinea maximă este de 1.185 m și locul este foarte apreciat de parapantiști. O experiență specială, un fel de călătorie în timp este vechiul și lentul telescaun de unde priveliștea este superbă.

Muzeul primei școli românești

Click aici pentru a mări fotografia

Cartierul Șchei este celebru pentru prima școală românească ce reprezintă o excepție în spațiul locuit de români la final de Ev Mediu, fiindcă era găzduită de o comunitate urbană prosperă formată din meșteșugari și negustori. Clădirea școlii, aflată nu departe de biserica Sf Nicolae, a fost construită în 1495 și modificată la 1760. Poate fi văzută o veche sală de clasă, dar și cărți extrem de valoroase, precum tipăriturile Diaconului Coresi.

Strada Sforii

Click aici pentru a mări fotografia

Un loc celebru și aglomerat, o stradă care a fost recent reabilitată și care NU este cea mai îngustă din Europa, cum se spusese mult timp.

Strada Sforii a fost construită ca o scurtătură pentru intervenția de urgență a pompierilor între străzile Poarta Șchei și Cerbului din cetatea Brașovului. A fost menționată pentru prima dată în documente în sec 17 și este pe locul trei între străzile cele mai înguste din Europa, având 80 m lungime și lățime între 1,11 și 1,35 metri. Strada a fost renovată în 2018 când a fost transformată într-o ”galerie de artă stradală” și cu o secțiune unde oamenii au voie să scrie pe zid.

Alte locuri frumoase

– Centrul Cultural Reduta

– Muzeul Etnografic

– Zona stâncoasă Pietrele lui Solomon

– Drumul ”vechi” către Poiana Brașov

– Sinagoga

– Paradisul acvatic

– Catedrala Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro