Sari direct la conținut

Franța va anula subvenționarea medicamentelor homeopate din 2021: Aberații grosiere, la antipozii demersului științific

HotNews.ro
Franța va anula subvenționarea medicamentelor homeopate din 2021: Aberații grosiere, la antipozii demersului științific

Franța a decis să renunțe la subvenționarea homeopatiei începând cu 2020, în condițiile în care autoritățile sanitare franceze afirmă că nu au găsit dovezi privind eficiența sa, o mișcare care se extinde în Europa, scrie AFP.

Din 2020, micile granule care au fost odată subvenționate în proporție de 65%, înainte ca subvenția să fie redusă la 30%, își vor vedea subvenția redusă la jumătate, înainte de a deveni zero în 2021.

În Franța, homeopatia a devenit obiectul unei ofensive sporite din partea autorităților medicale din 2018, în condițiile în care se bucura de o anumită popularitate iar Hexagonul găzduiește liderul mondial al sectorului, grupul Boiron.

O petiție în favoarea menținerii subvenției a strâns 1,22 milioane de semnături, potrivit www.monhomeomonchoix.fr, pe fondul susținerii organizațiilor profesionale, al asociațiilor de pacienți și companii din sectorul homeopatiei.

Unii vor să meargă mai departe și să le scoată din facultățile de medicină și farmacie, așa cum a făcut în Austria facultatea de medicină din Viena, în noiembrie anul trecut.

În Franța, Colegiul național al generaliștilor s-a ridicat împotriva predării sale, respingând homeopatia drept „devianțe pseudo-științifice” și alte „aberații grosiere, la antipozii demersului științific”.

Termeni care amintesc de cei folosiți în alte părți din Europa pentru această medicină inventată la sfârșitul secolului al XVIII-lea de un medic german, Samuel Hahnemann: clasată drept „pseudo-terapie” de guvernul spaniol, homeopatia este pentru Simon Stevens, directorul NHS, serviciul public britanic de sănătate, „în cel mai bun caz un placebo”.

În alte țări, lipsa subvenției este deja o normă: Grecia, România, Belgia, Austria …

Efectul placebo? În septembrie 2017, un raport al Consiliului științific al academiilor de științe europene arăta că „homeopatia poate în realitate să fie dăunătoare, descurajând sau întârziind la un pacient căutarea de îngrijiri medicale potrivite și subminând încrederea publicului și a pacientului în științe”.

Germania urmărește și ea cu mare interes dezbaterea franceză. Un deputat social-democrat specialist în chestiuni de sănătate, Karl Lauterbach, a cerut interzicerea subvențiilor.

Dar medicii homeopați continuă să facă parte din organizații medicale recunoscute: 7.000 sunt înregistrați în Germania, 40.000 de doctori declară că o practică, potrivit ziarului Handelsblatt.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro