Fraudă prin apeluri internaționale: Ce poți pierde dacă suni înapoi la apelurile pierdute din Botswana, Guineea, Guyana, Nepal ori Sri Lanka
Românii ar trebui să fie atenți la apelurile internaționale pierdute sau la apelurile primite de la numere internaționale pe care nu le cunosc, care pot fi tentative de fraudă realizate de persoane ce încearcă să obțină câștiguri ilegale, a avertizat luni autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM). Apelând înapoi astfel de numere, utilizatorii pot fi suprataxați, costurile regăsindu-se ulterior pe factura de servicii de telefonie.
- Cum funcționează frauda cu apeluri pierdute
Persoanele care au intenția de a înșela utilizatorii dau apeluri scurte, de obicei prin intermediul unor programe de apelare automată a unor numere selectate aleatoriu, cu intenția ca cel apelat să sune înapoi. Victima sună de obicei la un număr de telefon cu suprataxă, iar scopul celor apelați este să mențină apelul activ un timp cât mai îndelungat și să obțină, astfel, câștiguri ilicite.
Tarifele aplicate acestor apeluri, către numere din țări precum Botswana, Guineea, Guyana, Nepal, Sri Lanka etc este ridicat, iar costurile se regăsesc, ulterior, pe factura persoanei care apelează.
- Ce trebuie să facă utilizatorii pentru a evita acest tip de fraudă?
Persoanele care întâmpină o astfel de situație sunt îndrumați să nu sune înapoi la numerele pe care nu le cunosc, cu atât mai puțin dacă acestea sunt numere internaționale provenind din țări cu care nu au nicio legătură. De asemenea, nu trebuie furnizate date cu caracter personal dacă acestea sunt solicitate prin aceste apeluri.
- Ce, cum și unde reclami?
Utilizatorii care întâlnesc acest tip de fraudă sunt sfătuiți să informeze furnizorul lor de servicii de telefonie și, totodată, să se adreseze Poliției, instituția abilitată de dispozițiile legale în vigoare să investigheze posibilele cazuri de înșelăciune sau de infracțiuni informatice.