Sari direct la conținut

Frederick Kempe, presedintele Consiliului Atlantic al SUA: Romania – mediator intre Serbia si restul lumii – va juca un rol critic in apropierea Belgradului de UE

HotNews.ro

Pozitia adoptata de Romania fata de independenta Kosovo nu a fost hazardata, cin ascultat si inteleasa de aliatii europeni si americani, intrucat a fost bine argumentata, crede Frederick Kempe, presedintele Consiliului Atlantic al SUA, un think tank american. Mai mult, intr-un interviu in exclusivitate pentru HotNews.ro, acesta spune ca Bucurestiul joaca deja un rol de mediator intre Serbia si UE/NATO, dar rolul ei poate spori odata cu inaintarea Belgradului spre integrarea europeana.

Informatia pe scurt:

* * Exista suspiciuni privind onestitatea pozitiei adoptata de Rusia in dosarul Kosovo, iar comparatia situatiei Transilvaniei cu cea a Kosovo facuta de Putin este nefondata si provocatoare.

* Vladimir Putin si-ar putea pregati la Summit-ul NATO de la Bucuresti pozitia de premier al Rusiei, iar acceptarea invitatiei NATO este un semn clar ca vrea sa aiba o influenta asupra concluziilor evenimentului.

* Cursa finala pentru Casa Alba va fi data intre Obama si McCain. Viitorul presedinte american trebui sa restaureze increderea internationala in leadeship-ul american.

Rep: Romania si-a anuntat intentia de a juca rolul de mediator intre Serbia si UE-NATO. Cum credeti ca poate juca ea acest rol?

Frederick Kempe: Cred ca a fost un semnal foarte important ca Boris Tadic a facut in Romania prima sa vizita externa dupa alegeri. Asta arata cat de importanta este Romania pentru Serbia. Faptul ca Romania are o relatie atat de buna cu Serbia demonstreaza ca Romania joaca deja rol de mediator si poate sa joace un rol chiar mai important in viitor.

In timp, in mod sigur Serbia va dori o apropiere de Uniunea Europeana si cred ca alegerea lui Tadic ca presedinte demonstreaza asta. Cred ca acum este o perioada dificila pentru Serbia, pentru relatia ei cu UE si cu SUA si NATO, dar cred ca in timp ea se va indrepta spre integrarea europeana. Atunci Romania va juca un rol critic in capacitatea si abilitatea Serbiei de a face asta.

Rep: Romania este printre cele cinci tari ale UE care au anuntat ca nu vor recunoaste independenta Kosovo, o pozitie similara Rusiei. A fost o declaratie prudenta? Cum credeti ca a fost vazuta de partenerii de UE si NATO?

Frederick Kempe: Cred ca presedintele Basescu a avut o interventie foarte serioasa si fundamentata in privinta pozitie Romaniei pe aceasta tema. Eu nu vorbesc ca un membru al administratiei, nu apartin administratiei americane, insa cred ca pozitia Romaniei a fost ascultata si respectata.

Argumentele guvernului roman, ale Ministerului de Externe si ale presedintelui au fost foarte serioase si bine argumentate. cred ca intr-o alianta stransa – si relatiile romano-americane sunt foarte bune – este mai usor sa ai diferente de opinie.

Cred ca a existat suspiciune referitor la sinceritatea pozitiei Rusiei. Insa se crede ca pozitia Romaniei a fost sincera si bine argumentata. Prin urmare, a fost vorba despre o diferenta de opinii intre aliati asupra unei chestiuni importante. Dar intre parteneri exista lucruri asupra carora cazi de acord si altele in care exista opinii diferite.

Putin a vrut sa fie provocator, gasind similitudini intre transilvania si Kosovo

Rep: Ce anume suscita suspiciunile privind sinceritatea pozitiei Rusiei?

Frederick Kempe: Dupa 1999, a fost clar ca provincia Kosovo nu va ramane parte a Serbiei. Serbia nu a actionat in Kosovo ca un conducator al provinciei, iar kosovarii – dupa acel razboi teribil – nu mai vroiau sa fie parte a Serbiei. Unii au spus ca independenta ar fi trebuit declarata atunci, in 1999, altii ca nu a fost momentul potrivit acum, ca ar mai fi trebuit sa astepte, poate s-ar fi ajuns la o negociere de genul celei cu Muntenegrul, iar un al treilea grup a argumentat ca acum a fost momentul potrivit.

Eu inteleg toate aceste trei argumente. Ceea ce nu inteleg este ideea ca situatia Kosovo ar putea fi un precedent pentru orice. Istoria sa este unica, iar daca rusii ar fi vrut, ar fi putut semna o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU, care ar fi stipulat clar ca independenta Kosovo nu este un precedent. De ce rusii au ales sa nu coopereze la acea rezolutie care ar fi rezolvat situatia, asta trebuie sa-l intrebati pe Vladimir Putin. Dar cred ca nu au facut acest proces mai usor.

Rep: Presedintele Putin a declarat intr-un interviu pentru EuroNews ca situatia din Kosovo poate constitui un precedent pentru alte regiuni si a adus in discutie si Romania, situatia Transilvaniei din Romania. Credeti ca pozitia Romaniei, similara celei a Moscovei, l-a determinat sa faca asta?

Frederick Kempe: Nu stiam ca a adus asta in discutie. Putin are o problema, fiindca daca spune ca este un precedent, atunci este un precedent si pentru Cecenia, si pentru Daghestan? Tot ce putem spune este ca situatia Kosovo este unica, este o provincie rezultata in urma razboiului, era clar ca nu exista un mod fericit de a tine unite cele doua entitati.

Cei care sustin ideea precedentului o fac din ratiuni politice. Daca te uiti la fapte, la situatie, este unica si nu creeaza un precedent. Nu stiu de ce Putin a adus in discutie Transilvania, pentru ca nu cred ca NATO sau UE va cere separarea Transilvaniei de Romania. Sa nu discutam despre lucruri nebunesti. Cred ca Putin a vrut sa fie provocator.

Exista temeri ca Putin va avea o influenta negativa asupra Summit-ului NATO

Rep: Putin va veni la Summit-ul NATO de la Bucuresti, dupa ce nu a mai acceptat invitatia Aliantei din 2002. De ce credeti ca vine acum, la acest Summit?

Frederick Kempe: Depinde. In mod cert, presedintele Putin a acceptat invitatia mai devreme decat o facea de obicei. Asta arata ca vrea sa aiba o influenta asupra rezultatelor Summit-ului.

Rep: In ce ar consta aceasta influenta?

Frederick Kempe: El poate avea fie o influenta negativa – asupra tratatului CFE, scutului anti-racheta sau acordarea MAP (Membership Action Plan – faza in care tarile devin candidate pentru integrarea in NATO) pentru Georgia si Ucraina, sau poate fi in influenta pozitiva.

Acum au loc negocieri intense intre SUA si Rusia pe tratatulul Fortelor Conventionale in Europa (CFE) si pe scutul anti-racheta, iar Statele Unite i-au facut Rusiei niste propuneri foarte bune pe aceste teme. Exsita posibilitatea ca Putin sa le accepte inainte de Summit. Si atunci intr-adevar el va fi cel care va lua caimacul Summit-ului, avand o influenta pozitiva asupra acestor doua teme.

Acum insa, majoritatea crede ca el va avea o influenta negativa. Insa, cum el urmeaza sa paraseasca postul de presedinte, ar putea sa isi pregateasca terenul pentru functia de premier si sa arate ca este capabil sa se ajunga la un acord cu el.

Rep: Credeti ca il va aduce pe Medvedev la Bucuresti, sa-i faca intrarea la liderii mondiali?

Frederick Kempe: Unii inca mai cred ca, daca nu obtine conditiile pe care le vrea, nu va veni nici el, altii cred ca il poate aduce cu el pe Medvedev, dar nimeni nu poate spune acum ceva concret.

Rep: Va fi acest Summit unul al extinderii? Vor primi toate cele trei state candidate invitatia de a face parte din Alianta?

Frederick Kempe: Saptamana viitoare vor fi negocieri intre greci si macedoneni si cred ca, daca ei vor ajunge la o intelegere, vom avea o extindere cu trei membri. Cred ca, in acest moment, singurul lucru ce sta in calea aderarii celor trei este disputa dintre greci si macedoneni. Insa nu cred ca cele doua parti vor lasa ca o astfel de chestiune sa stea in calea uneia de securitate regionala. Ma astept ca sa avem o extindere cu cele trei tari de la Adriatica si semnale pentru Georgia si Ucraina. Vor exista tari care vor cere MAP, dar nu cred ca au sanse sa il obtina.

Rep: Cum poate Romania beneficia in calitatea sa de organizator?

Frederick Kempe: Cred ca organizand un eveniment minunat si, prin faptul ca punctul central va fi extinderea cu cele trei tari, va atrage atentia asupra regiunii Balcanilor. Cred ca Romania poate arata cat de importanta este aceasta regiune pentru securitatea europeana.

Rep: Iar in termeni de agenda?

Frederick Kempe: In termeni de agenda, cred ca poate aduce in discutie Marea Neagra, securitatea energetica, dar si Afghanistanul, intrucat Romania este unul dintre aliatii care duc greul in Afghanistan si cred ca poate transmite mesajul potrivit.

Hillary Clinton iese din carti pentru Casa Alba

Rep: Cum vedeti cursa pentru Casa Alba, pare o batalie mai degraba intre doi democrati, decat intre candidati din doua partide diferite?

Frederick Kempe: Dintre democrati, va castiga Barack Obama. Vom sti martea viitoare. Dar cred ca este momentul lui. Iar apoi va fi cursa Obama-McCain, o buna competitie pentru noi. Fiecare dintre ei ar fi un bun presedinte. Si Hillary Clinton ar fi un presedinte bun, prin urmare avem trei candidati finali foarte competenti: o femeie, un american de culoare si un erou de razboi, de o mare integritate.

Pe de alta parte, McCain si Obama nu se angajeaza in lupte murdare, in atacuri personale. Au opinii diferite pe o serie de subiecte, prin urmare cred ca va fi o dezbatere nationala interesanta despre viitorul Statelor Unite.

Rep: Sunt Statele Unite pregatite pentru un presedinte de culoare?

Frederick Kempe: Pot sa va spun ce mi se pare cel mai interesant lucru? Acest candidat (n.r. Obama) care este, din intamplare, de culoare, nu este un candidat de culoare. Vedeti diferenta? Asta e atat de interesant, el nu joaca pe cartea rasiala, nu face din rasa o declaratie. Obama candideaza in calitate de american talentat, sclipitor si bine articulat.

De aceea, oameni de toate rasele vor vota pentru el. Partea interesanta este ca vor exista republicani care vor vota pentru Obama si democrati care vor vota pentru McCain. Cei doi nu vin de la extremele partidului din care fac parte, vin chiar din partea moderata. Tocmai de aceea va fi o cursa interesanta.

Rep: Deduc, asadar, ca dvs. credeti ca Hillary Clinton nu are sanse sa castige in Texas si Ohio.

Frederick Kempe: Facand calcule, ea ar trebui sa castige atat de mult din voturile ramase, iar vantul bate acum in celalta directie. Chiar si oamenii din staff-ul ei stiu asta. Ati auzit ce a spus in finalul ultimei dezbateri cu Obama: „A fost o onoare sa ma aflu pe aceeasi scena cu Barak Obama”.

Cred ca asta este o remarca aproape freudiana, a inceput sa cedeze teren, sa-si recunoasca infrangerea. Insa cred ca ziua de marti ne va lamuri. Daca ar fi insa sa pariez acum, mi-as pune banii pe cursa finala Obama -McCain. Va fi insa interesant cine va fi vicepresedinte.

Rep:Care ar trebui sa fie primele lucruri de facut din agenda noului presedinte american, in conditiile incare exista atatea teme: schimbarea climatica, Iran, retragerea din Irak?

Frederick Kempe: Viitorul presedinte american ar trebui sa restabileasca increderea la nivel international in leadership-ul american. Dar va trebui si sa unifice Statele Unite, acum atat de polarizate. Poti conduce oamenii doar daca acestia cred in leadership-ul tau. Cred ca acestea sunt primele doua lucruri importante: unificarea SUA si restaurarea increderii, la nivel global, in leadership-ul american.

Medvedev nu trebuie subestimat

Rep: Vorbeam despre Medvedev si posibila sa prezenta la Summit-ul de la Bucuresti, despre faptul ca, la fel ca SUA, si Rusia va avea un nou presedinte, chiar mai curand decat Statele Unite. Cum credeti ca va arata Rusia dupa Putin?

Frederick Kempe: Medvedev este mai important decat credeti. Daca ne uitam la istoria Rusiei, oamenii l-au subestimat pe Hrusciov dupa Stalin, pe Gorbaciov, oamenii l-au subestimat pe Putin dupa Boris Eltin si nimeni nu se gandea ca va fi un lider atat de puternic. Priun urmare, nu subestimati niciodata un nou lider rus. Cred ca Medvedev isi doreste sa fie presedinte. El a facut cateva gesturi prietenesti catre Occident, a vorbit de libertati si drepturile omului in Rusia…

Rep: Este sincer in toate aceste initiative? Va putea sa le puna in practica, avandu-l pe Putin in spate, dorind sa detina controlul?

Frederick Kempe: Vom vedea. Francezii au notiunea de coabitare, rusii nu o au, dar va fi interesant de urmarit. Insa cred ca nimeni nu trebuie sa il ignore pe Medvedev. Cred ca are potentialul de a fi un lider modern.

Frederick Kempe este in prezent presedintele unui think-tank american, Consiliul Atlantic al SUA, dar a fost mai bine de 25 de ani jurnalist la Wall Street Journal. Continua sa fie comentator pentru Bloomberg News. Kempe este specialist pe spatiul ex-sovietic, a scris articole pe tema ascensiunii Partidului Solidaritatea din Polonia si despre preluarea puterii de catre Mihail Gorbaciov si intalnirile sale cu Ronald Reagan. A facut corespondente de razboi din Afghanistan, Irak si Liban, in perioada anilor ’80, si a scris despre invazia americana in Panama. Unificarea Germaniei si caderea URSS au fost evenimente acoperite prin relatari de Kempe. Este autorul a trei carti: Divortul de dictator: Relatiile superficiale ale Americii cu Noriega, Odiseea Siberiana: O calatorie spre sufletul Rusiei si Patria mama: In cautarea unei noi Germanii. In prezent, lucreaza la o a patra carte, in care trateaza subiectul Razboiului rece in Berlin.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro