Frenezie pe piata metalelor pretioase. Argintul a atins 21$/uncie si a ajuns la o crestere de 47% anul acesta. Aurul s-a scumpit cu 27% in 2016, iar investitorii continua sa ridice pretul
Argintul a atins pretul de 21 de dolari pe uncie pentru prima oara in ultimii doi ani, iar aurul s-a scumpit pentru a patra zi consecutiv, in conditiile in care investitorii cauta metalele pretioasa ca active de refugiu dupa votul Marii Britanii privind retragerea din Uniunea Europeana, noteaza Bloomberg.
Pretul argintului a crescut cu 7% luni, pana la 21,13$/uncie, avans care s-a redus ulterior la 20,33$/uncie pe pietele ssiatice, primele care si-au deschis pietele financiare luni.
Aurul a urcat cu 1,2%, pana la 1,357 dolari pentru o uncie, aproape de maximele ultimilor doi ani.
Metalul galben a beneficiat de faptul ca turbulentele post-Brexit din pietele financiare au inmultit speculatiile ca bancile centrale din lume ar putea tura tiparnitele, in conditiile in care dobanzile din SUA par ca vor ramane reduse.
Detinerile de argint ale fondurilor de investitii tranzactionabile (ETF) au atins un record luna trecuta, iar detinerile de aur ale acelorasi tip de fonduri au ajuns la cel mai inalt nivel din august 2013 si pana acum.
“Exista un avant enorm de a cumpara argint”, spune Bob Takai, director executiv si presedinte al Sumitomo Corp. Global Research Co.
“Cei care sunt putin reticenti in a-si creste investitia in aur se inghesuie acum pe piata argintului, care este foarte ieftin”, a adaugat acesta.
O uncie de aur se putea cumpara luni pentru 64,2 uncii de argint, cel mai redus nivel din august 2014 si pana acum, dupa ce in februarie echivala cu 83,8 uncii de argint, atunci cea mai inalta cotatie de dupa criza financiara din 2008.
Argintul va continua sa performeze mai bine decat aurul pana cand tulburarile de pe piete ce au aparut dupa referendumul britanic se vor diminua, spune Takai, care studiaza evolutia argintului din 1980 si pana acum.
Cotatia argintului a sarit cu 47% anul acesta, depasind avansul de 27% al pretului aurului.
Fondurile de investitii si-a majorat pozitiile long (de miza pe scumpirea cotatiilor) pe cele doua metale pretioase la cel mai inalt nivel de cand aceste statistici au inceput sa fie inregistrate in 2006.
Detinerile de aur in fondurile de investitii tranzactionabile au urcat cu peste 500 de tone din ianuarie si pana acum, pana la 1.959 tone, cea mai inalta cota din 2013 si pana in prezent, iar detinerile de argint au ajuns la 20.232 tone in iunie, potrivit datelor compilate de Bloomberg.
Desi in cazul avansului argintului nu s-a ajuns la supra-cumparare, acestu lucru s-ar putea schimba. Daca aurul incepe sa se ieftineasca, argintul ar putea intra intr-un declin mai accentuat, avertizeaza Takai.
Sam Laughlin, trader la MKS, a spus intr-o nota catre investitori, ca incertitudinea globala va alimenta in continuare scumpirea metalelor pretioase, dar a avertizat ca pot aparea perioade de volatilitate accentuata.
Pietele americane sunt inchise luni pentru ca este liber de Ziua Independentei.
Pretul aurului si argintului au explodat in ultima saptamana din cauza tendintelor inflationiste din economiile lumii, investitorii, managerii de fonduri si speculatorii grabindu-se sa prinda acest tren, in conditiile in care preturile au sarit usor peste maximele atinse de argint si aur anul trecut.
Ingrijorarile privind stabilitatea politica si financiara au dominat stirile de dupa referendumul din 23 iunie la care s-a decis iesirea britanicilor din Uniunea Europeana.
De asemenea, exista dubii tot mai mari privind capacitatea dobanzilor aproape de zero sau chiar negative de a rezolva problemele generate de cheltuielile masive pe datorie ale guvernelor.
Pentru multi, dobanzile mici si datoriile guvernamentale tot mai mari sunt ca un butoi cu praf de pusca ce doar asteapta o scanteie inflationista.