Sari direct la conținut

„Fruntea sus! Cancerul mamar nu este o condamnare” Cum arată drumul de la o ecografie la diagnosticul de cancer de sân și până la revenirea la o viață normală

HotNews.ro
Diagnosticul de cancer mamar nu este o condamnare, Foto: Shutterstock / MedLife
Diagnosticul de cancer mamar nu este o condamnare, Foto: Shutterstock / MedLife

​Într-o zi de toamnă în urmă cu doi ani, în plin lockdown din cauza pandemiei, Nicoleta a simțit ceva tare la sânul drept. Nu a stat pe gânduri și s-a programat la o ecografie mamară, după care au urmat alte investigații clinice și un diagnostic dur, temut de orice femeie – cancer mamar. Însă cu ajutorul medicului chirurg, pe care îl numește îngerul său păzitor, Nicoleta a trecut peste acest episod iar astăzi poate povesti, vindecată, despre experiența sa și despre importanța controalelor regulate.

Nicoleta Mihale are 41 de ani, este administratorul unei firme de import-export și este mama unui băiat de 15 ani. Întrucât bunica sa a murit de cancer la sân, Nicoleta avea grijă să facă analize de două ori pe an, ea având și tiroida scoasă.

Înainte de diagnosticul de cancer de sân, spune ea, viața sa era „destul de normală, cu tot stresul de zi cu zi”. Însă în 2020 s-a confruntat cu o provocare mult mai dură.

„Stând în pat am simțit ceva foarte tare la sânul drept și mi-am zis că e timpul pentru o ecografie”, povestește Nicoleta Mihale.

Nicoleta Mihale. Sursă foto: Arhiva personală

Atunci și-a adus aminte că doamna Dr. Silvia Bărbulescu, medic chirurg în cadrul MedLife, are specializare pe chirurgia sânului. Nicoleta o cunoștea pe dr. Bărbulescu întrucât aceasta o operase de colecist, tot la MedLife. „În 2018, în urma unei crize am ajuns la urgență, la MedLife, unde de altfel m-am și operat de colecist”. Intervenția și recuperarea au fost rapide, ea revenind la birou în doar două săptămâni.

Astfel, Nicoleta a știut unde să se îndrepte doi ani mai târziu, când a avut nevoie. „După acea ecografie a început totul, a urmat RMN mamar și confirmarea că la sânul meu drept ceva nu este în regulă, iar după biopsie am primit diagnosticul de neoplasm mamar”.

Dr. Silvia Bărbulescu, medic specialist chirurgie generală cu competențe senologice, explică pe larg traseul de la o ecografie la diagnosticul de neoplasm mamar:

„Doamna Mihale s-a programat la un consult senologic în clinică pentru o modificare importantă de consistență regională, la nivelul unui sân, cu evoluție lent progresivă. La examenul clinic al regiunii mamare s-a confirmat existența unei mase palpabile importante. La examenul ecografic ce a urmat s-a constatat un sân dens, cu o placă glandulară neomogenă, cu ducte dilatate neuniform și cel puțin cinci structuri solide lezionale, nespecifice. Așa că ne aflam în situația în care examenul clinic sugera o leziune cu mare probabilitate de a fi suspectă, parțial susținută de examenul ecografic, fără a putea fi concludent. În astfel de situații se stabilește un scor de etapă și se discută oportunitatea efectuarii unui IRM cu substanță de contrast, pentru o scanare completa, net superioară ecografiei.

Dr. Silvia Bărbulescu. Sursă foto: MedLife

Surpriza a fost mare când, după descrierea și scanarea leziunilor solide de la nivelul sânului afectat, scorul obținut a fost favorabil unor leziuni de tip non-canceros și mai mic decât scorul obținut la evaluarea inițială. Prin urmare, nu mi-a rămas decât să încurajez pacienta să efectueze un second-look ecografic. De data aceasta, cel puțin 2 leziuni au fost considerate suspecte și s-au biopsiat. Rezultat final a fost: neoplasm mamar cu cel puțin 2 focare.”

Scorul la care se referă dr. Bărbulescu este BI-RADS (Breast Imaging – Reporting and Database System), în traducere: Sistem de Date Și Raportare în Imagistica Sânului. Acronimul reprezintă un scor de risc ce devine baza conduitei de diagnostic și terapeutice ulterioare și semnifică un protocol impus de Colegiul American de Radiologie, ca standard în screening-ul cancerului de sân în întreaga lume.

În urma ecografiei mamare efectuate de către Nicoleta, s-a stabilit un scor BI-RADS de 4. „Având în vedere scorul obținut, s-a discutat oportunitatea unui IRM mamar cu substanță de contrast. Pacienta a urmat protocolul stabilit, a efectuat un second-look ecografic și un procedeu de biopsie minim invaziv din două leziuni suspecte. S-a confirmat astfel diagnosticul de neoplasm mamar”, explică medicul.

Având diagnosticul confirmat, a venit momentul în care s-au discutat opțiunile de tratament și s-a continuat cu explorări imagistice care să confirme sau infirme prezența metastazelor la distanță.

Din fericire, explorările ulterioare au ieșit favorabile în cazul Nicoletei.

„M-am gândit că trebuie să merg înainte și că nu e timp de pierdut”

Cel mai greu lucru pentru Nicoleta după aflarea diagnosticului a fost să îl împărtășească cu mama sa. „În momentul în care am primit diagnosticul mi-a fost cel mai greu să-i dau vestea mamei, acela fiind de altfel și singurul moment de cădere.” După aceea s-a ridicat, s-a scuturat și și-a spus că trebuie să meargă înainte fără frică. „Oricât de greu va fi, nimic nu poate să mă doboare. Iar încrederea mea în doamna Dr. Bărbulescu a fost fără margini și m-a făcut să cred că totul va fi bine”.

„M-am gândit doar că trebuie să merg înainte și că nu e timp de pierdut”, mai spune Nicoleta, care povestește că diagnosticul l-a primit de la medicul oncolog în noiembrie 2020, iar pe 29 decembrie 2020 a avut loc operația.

Despre medicul care a operat-o și care i-a fost alături pe parcursul acestui proces, Nicoleta spune că este „îngerul său păzitor”.

„Familia, prietenii, colaboratorii mei au fost cu toții alături de mine. Doamna Dr. Bărbulescu s-a ocupat întru totul de intervenția mea, încrederea mea în dânsa este fără margine, eu o numesc îngerul meu păzitor pe Pământ, pentru că mi-a salvat viața de două ori.”

Intervenția chirurgicală pe care a suferit-o Nicoleta a fost mastectomie bilaterală cu reconstrucție imediată, iar decizia a fost luată de medicul chirurg împreună cu medicul oncolog, dar și cu pacienta.

Ce înseamnă acest lucru?

„Pe baza profilului biologic al focarelor tumorale biopsiate și pe baza explorărilor imagistice care infirmă prezența metastazelor la distanță, s-a decis ca prima treaptă de tratament să fie chirurgicală. Ținând cont de caracterul cel puțin multifocal, de antecedentele pacientei, dar mai ales de vârsta doamnei, s-a luat în considerare un procedeu radical în favoarea celui conservator, cu posibilitatea de reconstructie imediată. Mai mult decât atât, s-a discutat și despre necesitatea testarii genetice (pe care pacienta, de altfel, a și efectuat-o ulterior), cât și despre mastectomia profilactică pentru sânul considerat sănătos”, explică dr. Bărbulescu.

Vorbim deci despre o singură intervenție chirurgicală, formată din două părți.

„În prima parte a intervenției, coordonată de chirurgul oncolog, se îndepărtează cea mai mare parte a țesutului mamar, în bloc cu focarele neoplazice și cu țesut limfoganglionar axilar (mai exact ganglionul santinelă), conservând cât mai mult din învelișul cutanat al sânului.

A doua parte a intervenției, poate cea mai plăcută, revine chirurgului plastician care reconstruiește regiunea mamară folosind pentru fiecare caz în parte implant, țesut autolog sau o combinație a acestora”.

După operație, Nicoleta a efectuat câteva ședințe de radioterapie. De asemenea, a efectuat testarea Oncotype DX cu identificarea unui scor de recurență, pe baza căruia s-a optat pentru tratament hormonal, explică dr. Silvia Bărbulescu. În cazul Nicoletei nu s-a considerat oportună chimioterapia. De altfel, monitorizarea oncologică după orice intervenție chirurgicală este stabilită de medicul oncolog, în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte.

Tot acest proces s-a bazat, pentru Nicoleta, pe o relație cu medicii pe care ea o cataloghează ca fiind „extraordinară”. „Nu am cuvinte să le mulțumec”, spune ea.

De ce este nevoie de un tumor board

Dr. Silvia Bărbulescu explică faptul că, în mod ideal, decizia de a urma o formă sau alta de tratament, în cazul oricărui pacient diagnosticat cu neoplasm, ar trebui să fie luată în cadrul unui Tumor Board, din care fac parte medici din specialități diferite: oncologi, radioterapeuți, chirurgi, anatomopatologi etc.

„În cadrul MedLife există un Tumor Board din care fac parte medici cu mare experiență în tratamentul cancerului mamar, medici de la care eu mi-am consolidat cunoștințele de-a lungul anilor, iar pacientele pot oricând beneficia de cele mai bune strategii de tratament”, spune medicul.

„Am convingerea că, pe masură ce se apelează la acest concept de Tumor Board, conceptul de «medic curant» va dispărea, iar pacientele se vor regăsi în centrul preocupărilor și a atenției medicilor din specialități diferite. Conjugarea diverselor opinii din Tumor Board duce, astfel, la stabilirea celei mai bune strategii de tratament”.

Sfaturi pentru femei: „Ecografiile și mamografiile să fie sfinte”

Astăzi, viața Nicoletei a revenit la normal, însă spune că încearcă să fie mai atentă și mai grijulie cu sănătatea ei.

Este bineînțeles nevoită să facă investigații regulat. „Merg la controale din trei în trei luni, ecografii, analize și CT la fiecare 6 luni, plus alte investigații cerute de medicul oncolog”.

Dr. Bărbulescu recomandă tuturor femeilor să ducă o viață cât mai sănătoasă și să aibă în vedere prevenția: „să facă orice tip de efort fizic – echivalentul a 10.000 de pași zilnic; o dietă echilibrată; stop alcool; să încerce să combată obezitatea și să apeleze la un nutriționist; să meargă la controale senologice și ginecologice periodice, a căror frecvență să fie stabilită în funcție de factorii de risc individuali; un consult senologic imediat la un specialist în cazul apariției unui nodul tumoral sau orice abatare de la firesc în regiunea mamară”.

„Am convingerea că un consult senologic făcut la timp, urmat de un diagnostic corect, pus la timp, și ulterior o strategie corectă de tratament, fac de cele mai multe ori diferența”, mai punctează medicul.

Ce sfaturi are Nicoleta pentru alte femei?

„Cât mai puțin stres, ecografiile și mamografiile să fie sfinte și făcute periodic, iar dacă acest diagnostic se confirmă – fruntea sus și cu toate armele la luptă pentru că acest diagnostic nu înseamnă o condamnare”.

***

Acest articol este susținut de MedLife.

Când știi ce ai, știi ce ai de făcut. Acesta este convingerea celui mai puternic sistem de diagnosticare și tratament creat de MedLife, care își propune să pună umărul la combaterea riscurilor asociate autodiagnosticului și automedicației.

Cum putem scăpa de efectele negative ale acestor fenomene? Cu ÎNCREDERE. În știință, în medici, în tehnologie și echipamente. În CUNOAȘTERE. Doar astfel putem avea soluții adevărate la probleme reale.

Laboratoarele și clinicile MedLife sunt locul în care expertiza medicilor, dublată de tehnologia de ultimă generație, oferă acces la un diagnostic corect și soluții personalizate nevoilor tale. Locul care îți dă încredere în tine, în mâine.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro