FT: Google si NASA se pregatesc de vremea cand masinile vor fi mai inteligente decat oamenii
Google si NASA vor sa infiinteze o noua universitate pentru stiinte futuriste in Silicon Valley, care sa pregateasca oameni de stiinta pentru o era in care masinile vor fi mai inteligente decat oamenii, informeaza Financial Times. Institutia, numita “Universitatea Singularitatii”, va fi condusa de Ray Kurzweil, ale carui teorii privind viteza exponentiala a schimbarii tehnologice l-au transformat intr-o figura controversata in cercurile tehnologice, la nivel mondial.
Suportul acordat de Google si NASA demonstreaza cresterea nivelului de acceptare a punctelor de vedere ale lui Ray Kurzweil, unul dintre acestea fiind acela ca inainte de jumatatea acestui secol inteligenta artificiala o va depasi pe cea umana, ceea ce va face trecerea intr-o noua era a civilizatiei.
Gazduita in cadrul Centrului de Cercetare Ames al NASA, la o aruncatura de bat de Googleplex, Universitatea Singularitatii va oferi cursuri de biotehnologie, nanotehnologie si inteligenta artificiala. In pofida titulaturii, institutia nu va fi o universitate acreditata. In schimb, va fi creata pe modelul celebrei Universitati Internationale a Spatiului din Strasbourg, Franta.
Teza lui Ray Kurzweil: La mijlocul acestui secol inteligenta masinilor o va depasi pe cea umana
Potrivit Wikipedia,singularitatea tehnologica este un concept din futurologie care se refera la implicatiile pe care in general le are progresul tehnico-stiintific foarte accelerat pentru specia umana si ceea ce intelegem prin om. Conceptul a fost folosit initial in 1958 de catre celebrul matematician John von Neumann care sustinea ca progresul tehnico-stiintific accelerat lasa sa se intrevada un fel de singularitate, dincolo de care viata si lumea asa cum le stim noi nu mai pot exista. Ray Kurzweil este unul dintre cei care au dezvoltat mai departe acest concept.
In cartea sa, Law of Accelerating Returns, Ray Kurzweil sustine ca de la aparitia Universului, si mai ales de la aparitia vietii pe Pamant, evolutia a avut loc exponential (chiar dublu exponential) si nu liniar.
Potrivit legii lui Moore, se estimeaza ca in aproximativ 20-30 de ani, computerele vor depasi puterea de calcul a creierului uman, care este la circa 1014 operatii pe secunda.
Avem 100 de miliarde de neuroni ori 1.000 de conexiuni per neuron (calculele avand loc in principal in conexiuni) ori 200 de operatii pe secunda. Extrapoland Legea lui Moore, Kurzweil conchide ca in cei 100 de ani ai secolului al XXI-lea vom asista la o evolutie comparabila cu 20.000 de ani precedenti, daca se mentine curba exponentiala.
Computerele vor depasi performanta creierului uman, vor fi capabile sa se auto-imbunatateasca, mentinand ritmul de crestere exponential al vitezei de calcul si vor fi in stare sa descifreze foarte rapid aproape toate secretele naturii si Universului.