Sari direct la conținut

Fuziune transfrontaliera in grupul MetLife: Metropolitan Life Romania a fost evaluata la 82 milioane de euro

HotNews.ro
Top 10 asiguratori de viata din Romania, Foto: ASF
Top 10 asiguratori de viata din Romania, Foto: ASF

Metropolitan Life Romania, al treilea mare asigurator de viata din tara, avea o valoare de piata de 82 milioane de euro la data de 31 decembrie 2014, excluzand activitatea de asigurari generale, potrivit unei evaluari a Pricewaterhousecoopers LLC (PWC). Informatia apare in proiectul de fuziune prin absorbtie a MetLife Romania de catre MetLife Europe Limited, companie irlandeza membra a MetLife Group, document publicat miercuri in Monitorul Oficial. MetLife Romania se va transforma practic in sucursala a MetLife Europe Limited, toate politele de asigurari de viata detinute de clienti urmand a fi transferate catre acesta firma.

  • „Pentru a determina rata de schimb pentru scopul fuziunii, partile au evaluat MetLife Romania (excluzand activitatea de asigurari generale) la 82 miloane de euro. Raportul de evaluare a fost pregatit de PWC la 31 decembrie 2014 pe baza valorii de piata.
  • Valoarea de piata se considera a fi atat valoarea atribuita actualei afaceri, cat si noii afaceri. Cea din urma reflecta valoarea totala a activelor necorporale (ex. brandul, relatiile cu clientii, relatiile de distributie si fondul de comert) care ar fi luate in considerare de catre achizitorul ipotetic la negocierea pretului de cumparare. (…)
  • Activul si pasivul MetLife Romania care va fi transferat catre MEL ca rezultat al fuziunii a fost evaluat ca avand valoare de 82.000.000 euro la 31 decembrie 2014 si aceasta cifra este calculata pe baza activului cu o valoare de 257.561.696,13 euro, minus pasivul cu o valoare de 175.561.696,13 euro„, se arata in proiectul de fuziune transfrontaliera dintre MetLife Europe Limited si Metropolitan Life Romania, care a fost publicat miercuri in Monitorul Oficial.

Proiectul de fuziune a fost semnat de cele doua parti in data de 9 iulie 2015.

  • Ce declara Emilia Bunea, CEO Metropolitan Life, in august 2015 pentru HotNews.ro: Din 2016, Metropolitan Life va deveni sucursala a MetLife Europe Limited si MetLife Europe Insurance Limited

HotNews.ro a scris in premiera in luna august 2015 ca Metropolitan Life Asigurari intentioneaza sa devina, incepand cu primul trimestru din 2016, sucursala a MetLife Europe Limited, companie membra a MetLife Group inregistrata in Irlanda, toate politele de asigurari de viata detinute de clienti urmand a fi transferate catre acesta firma.

Emilia Bunea, CEO Metropolitan Life

Emilia Bunea, CEO Metropolitan Life

Foto: Metropolitan Life

Emilia Bunea, sefa Metropolitan Life, a declarat atunci pentru HotNews.ro ca „transformarea in sucursala a operatiunii locale este un proces intern desfasurat in cadrul MetLife Group si nu reprezinta o tranzactie financiara sau un exit din piata locala de asigurari si ca schimbarea nu va afecta in niciun fel relatia cu clientii sau politele Metropolitan Life detinute de acestia”.

  • Incepand cu primul trimestru al anului 2016, Metropolitan Life intentioneaza sa devina sucursala a MetLife Europe Limited, companie de asigurari de viata reglementata de Banca Centrala a Irlandei si care face parte din MetLife Group. Astfel, Romania se alatura operatiunilor din Marea Britanie, Franta, Italia, Spania, Portugalia, Bulgaria, Cehia si Slovacia, care au devenit deja sucursale ale MetLife Europe Limited si, in functie de caz, ale MetLife Europe Insurance Limited.
  • Decizia face parte din stategia ampla a grupului MetLife de a facilita respectarea noii legislatii a Uniunii Europene privind asigurarile, cunoscuta sub denumirea de Solvency II, si de a continua sa ofere servicii de clasa mondiala clientilor. Drept urmare, Metropolitan Life va transfera activitatea de asigurari de viata catre MetLife Europe Limited. Totodata, Metropolitan Life va transfera riscurile de pierdere involuntara a locului de munca asociate politelor de asigurari catre MetLife Europe Insurance Limited, o companie de asigurari generale reglementata de Banca Centrala a Irlandei.
  • Transformarea in sucursala a operatiunii locale este un proces intern desfasurat in cadrul MetLife Group si nu reprezinta o tranzactie financiara sau un exit din piata locala de asigurari. Metropolitan Life va continua sa isi desfasoare activitatea in Romania ca sucursala a MetLife Europe Limited si MetLife Europe Insurance Limited. Strategia noastra pentru Romania ramane aceeasi – sa raspunda nevoilor mereu in schimbare ale clientilor si sa continue dezvoltarea sustenabila a operatiunilor in industria asigurarilor de viata din Romania„, declara atunci Emilia Bunea.

Pentru detalii citeste si: EXCLUSIV Toate politele de asigurari de viata ale clientilor Metropolitan Life vor fi transferate catre MetLife Europe Limited din Irlanda, incepand din primul trimestru din 2016

Revenind la proiectul de fuziune publicat miercuri in Monitorul Oficial, va prezentam in cele ce urmeaza cateva dintre cele mai importante prevederi:

  • – MetLife EU Holding si ITAS, in calitate de actionari ai MetLife Romania, vor deveni actionari in MetLife Europe Limited (MEL) si vor dobandi actiunile emise cu privire la fuziune proportional cu fiecare din participatiile existente in MetLife Romania.
  • – Fuziunea va implica transferul de la MetLife Romania catre MEL a portofoliului de asigurari de viata. Transferul portofoliului de asigurari generale va implica transferul de la MetLife Romania la MEIL a portofoliului de asigurari generale.
  • – Ca urmare a fuziunii, capitalul social emis al MEL va fi majorat cu 227.079 euro prin emisiunea de 227079 actiuni ordinare in valoare de 1 euro fiecare (al caror transfer este limitat). Actiunile emise cu privire la fuziune vor fi emise si inregistrate in numele MetLife EU Holding si ITAS in calitate de actionari ai MetLife Romania, creditate ca platite in totalitate (..).
  • – Actionarii MetLife Romania isi vor majora fiecare participatiile in MEL sau, respectiv, vor dobandi fiecare participatii in MEL.
  • – MetLife Romania va fi dizolvata fara a intra in lichidare.

Justificarea fuziunii

  • – Cu peste 140 de ani de experienta, MetLife INC. este un lider global in domeniul asigurarilor, anuitatilor, produselor de pensie si programelor de beneficii pentru angajati. Este cel mai mare asigurator in ceea ce priveste asigurarile de viata si una din cele mai mari societati de servicii de asigurari si servicii financiare din Statele Unite.
  • – In prezent, grupul MetLife functioneaza in Europa prin filialele si sucursalele din UE. Scopul sau este sa devina un important furnizor pan-european de solutii de anuitati variabile, de asigurari de riscuri si de protectie. Pentru a ajuta la realizarea acestui obiectiv, Metlife isi propune sa creeze o configuratie eficienta a activitatilor de afaceri, utilizand Directivele Europene Cadru privind asigurarile pentru a ‘pasaporta’ activitatile catre UE, de la un furnizor unic al asigurarilor de viata. Grupul MetLife a fost influentat in aceasta analiza si de modificarile iminente ale legilor europene relevante pentru asiguratori, in special Setul de Directive Solvency II.
  • – Tinand cont de acestea, Grupul MetLIfe isi restructureaza activitatile prin infiintarea de sucursale in Europa. Activitatile existente ale grupului MetLife au fost si vor continua sa fie transferate acestor sucursale (prezenta fuziune este un astfel de transfer). Intentia este ca activitatile realizate in prezent de MetLife in Europa sa fie realizate, pe viitor, de entitatile irlandeze MetLife (inclusiv MEL si MEIL), fie direct, fie prin sucursalele locale.

Se asteapta ca urmatoarele avantaje sa rezulte din propusa reorganizare si centralizare a operatiunilor europene ale Grupului MetLife, din care face parte fuziunea:

1. Protectia clientilor

– creeaza un centru puternic pentru asigurarile de viata;

– toate activitatile din UE vor fi reglementate de o singura autoritate de reglementare din statul de origine (cu cerinta de a respecta conditiile de conduita in afaceri ale statului ‘gazda’.

2. Eficienta capitalului

– permite detinerea capitalului intr-o singura entitate mai degraba decat in jurisdictii si entitati multiple, optimizand, astfel, o administrare eficienta a capitalului.

3. Controlul riscului

– faciliteaza o perspectiva consolidata a riscurilor grupului MetLife

– furnizeaza beneficii de diversificare care vor fi luate in considerare conform setului de Directive Solvency II.

Alte detalii din planul de fuziune:

  • Numarul actiunilor emise cu privire la fuziune care urmeaza a fi distribuite si emise de MEL catre MetLife EU Holding la data efectiva va fi 227.075. Numarul actiunilor emise cu privire la fuziune care urmeaza a fi distribuite si emise de MEL catre ITAS la data efectiva va fi 4.
  • Se asteapta ca, imediat inainte de data efectiva, MetLife EU Holding va detine majoritatea actiunilor ordinare in MEL, iar American Life Insurance Company, o filiala detinuta in totalitate de Grupul MetLife, va detine restul minoritar al actiunilor ordinare in MEL.
  • La data prezentului plan de fuziune, actionarii MEL sunt MetLife EU Holding si American Life Insurance Company. Actionarii MetLife Romania sunt MetLife EU Holding si ITAS.
  • Numarul mediu de angajati ai MetLife Romania in cele 6 luni anterioare datei prezentului Plan de fuziune este sub 500. Numarul mediu de angajati ai MEL in cele 6 luni anterioare prezentului plan de fuziune este peste 500 de angajati.
  • Angajatii MetLife Romania vor fi transferati automat catre MEL si vor fi considerati ca angajati ai MEL, prin sucursala MEL din Romania. Nu se anticipeaza ca finalizarea fuziunii va avea orice consecinte adverse cu privire la conditiile de munca a oricaror angajati ai MetLife Romania.

Infiintarea sucursalei MEL din Romania:

  • MEL propune infiintarea unei sucursale in Romania care sa desfasoare, incepand cu data efectiva, activitatile privind asigurarile de viata desfasurate de MetLife Romania. Aceasta sucursala va fi infiintata de MEL si autorizata de Banca Centrala Irlandeza.
  • Sucursala MEL din Romania va fi supravegheata, in principal, de Banca Centrala Irlandeza. Autoritatea de Reglementare din Romania va avea, de asemenea, anumite puteri de supraveghere limitate asupra acesteia, in conformitate cu legislatia Comunitatii Europene, a Irlandei, a Romaniei si a statului membru Relevant.

Componente ale portofoliului de asigurari de viata al MetLife Romania la data de 31 martie 2015:

  • Riscuri privind asigurarile de viata care tin de portofoliul de asigurari de viata, subscrise prin intermediul a 1.121.080 polite, care sunt in vigoare la data de 31 martie 2015, impreuna cu toate riscurile si obligatiile care deriva din acestea.
  • Rezervele tehnice la data de 31 martie 2015 stabilite in conformitate cu reglementarile aplicabile si cu o valoare totala de 782.092.318 lei la data de 31 martie 2015; si
  • Activele admise pentru a acoperi rezervele tehnice stabilita ein conformitate cu reglementarile aplicabile, cu o valoare totala de 985.748.081 lei la data de 31 martie 2015″.

La 30 septembrie 2015, MetLife Romania era al treilea mare asigurator de viata din tara

Potrivit datelor ASF, la sfarsitul trimestrul al treilea din 2015, Metropolitan Life se afla pe locul trei in piata de asigurari de viata, cu prime brute subscrise in valoare de 171,7 miloane lei si o cota de piata de 13,04%.

Pe primul loc se situa NN Asigurari de Viata (fosta ING Asigurari de Viata) cu prime brute subscrise in valoare de 460,8 milioane lei si o cota de piata de 34,98%, iar pe locul secund se afla BCR Asigurari de Viata VIG cu prime brute subscrise in valoare de 186 milioane lei si o cota de piata de 14,12%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro