Sari direct la conținut

Fuziunile și achizițiile realizate în perioade economice incerte pot genera randamente mai mari pentru investitori

PwC România
Cornelia Bumbăcea, Andreea Bistriceanu, Foto: PwC România
Cornelia Bumbăcea, Andreea Bistriceanu, Foto: PwC România

​​Pe măsură ce societățile și acționarii lor încep să-și reconstruiască afacerile pentru perioada post-COVID-19, ne așteptăm să vedem o creștere a volumului tranzacțiilor din mai multe motive: unele pot fi doar de supraviețuire cu un partener alături, altele pot fi oportuniste sau strategice pentru o dezvoltare accelerată.

Deși anul 2020 începuse cu un ”pipeline” solid de tranzacții, care promitea un an de excepție, perioada de “lockdown” din martie-aprilie a venit cu o încetinire a ritmului de negociere între părți și implicit întârzierea semnării unor tranzacții. Această evoluție este normală.Volumele și valorile tranzacțiilor scad inițial într-o recesiune economică determinată de un eveniment exogen, cum a fost izbucnirea pandemiei COVID-19, întrucât investitorii sunt mai precauți față de investițiile mari sau investiții în sectoare în afara domeniului lor de activitate sau în afara ariei lor geografice.

Piața de fuziuni și achiziții este însă obișnuită cu incertitudini și observăm că există tranzacții încheiate chiar și în această perioadă de criză, precum și tranzacții noi care capătă contur, chiar dacă discuțiile și procesul tranzacțional durează un pic mai mult, ceea ce înseamnă că investitorii au încredere în business-urile unde managementul a dovedit că poate depăși o situație de criză. De asemenea, s-a constatat de-a lungul timpului că investitorii care au făcut tranzacții în perioade de recesiune au înregistrat randamente crescute ale investițiilor lor.

Spre exemplu, potrivit unui studiu realizat de PwC, investitorii care au făcut achiziții în timpul recesiunii din 2001 au înregistrat randamente mai mari pentru acționari, de 7%, față de competitorii lor care au realizat tranzacții un an mai târziu. Și randamentele au fost chiar mai bune, de 10%, la societățile care au anunțat tranzacții în prima jumătate a acelei recesiuni.

Strategii și oportunități

În etapa de reconfigurare a strategiilor pe termen lung, fuziunile și achizițiile pot însemna pentru societăți o recuperare mult mai rapidă după criza COVID-19. Vedem că interesul investitorilor este ridicat și există resurse financiare în piață pentru investiții. Într-un sondaj recent efectuat de PwC, “CFO Pulse COVID-19”, implicând peste 900 de directori financiari la nivel global, concluzia a fost că fuziunile și achizițiile vor face parte din strategiile lor de relansare a afacerilor. Astfel, un sfert dintre respondenți au spus că vor folosi M&A pentru a reconstrui sau a îmbunătăți veniturile și fluxurile de numerar ale societăților pe care le administrează.

Este deja evident că anumite sectoare vor fi schimbate irevocabil de criza COVID-19. Prin urmare, este posibil ca pentru jucătorii din turism, transporturi și horeca, puternic afectate de criză, să fie în mare parte o chestiune de supraviețuire. Dar pentru alte sectoare care nu au fost atât de afectate sau care au beneficiat de noi oportunități în această perioadă, deciziile vor fi determinate mai mult de strategia lor de creștere.

Citește mai mult pe blogul PwC România

Articol semnat de Cornelia Bumbăcea, Partener PwC România și Andreea Bistriceanu, Senior Manager PwC România

​Articol susținut de PwC România

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII