Sari direct la conținut

Gabriel Oprea cere sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la pragul valoric pentru abuzul in serviciu

HotNews.ro
Gabriel Oprea, Foto: AGERPRES
Gabriel Oprea, Foto: AGERPRES

Avocatul fostului ministru de Interne Gabriel Oprea a cerut, marti, instantei supreme, sa sesizeze Curtea Constitutionala fata de inexistenta unui prag valoric in ceea ce priveste infractiunea de abuz in serviciu definita in Codul penal, scrie News.ro. Exceptia a fost ridicata in procesul in care Gabriel Oprea este judecat pentru abuz in serviciu privind achizitionarea unui autoturism de lux din fondurile Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI) al Ministerului de Interne. La iesirea de la instanta suprema, Gabriel Oprea a fost asteptat de mai multe persoane care aveau pancarte cu mesajul „Orea pica, vopseaua #rezista”.

La termenul de marti, instanta l-a audiat pe fostul sef al DIPI Nicolae Gheorghe, care a spus ca nu doreste procedura simplificata de judecata, deoarece se considera nevinovat.

„Mi s-au adus la cunostinta faptele, am primit rechizitoriul. La data faptelor eram secretar de stat in MAI, sef al DIPI. In prezent, sunt la dispozitia MAI, fiind suspendat din functie din 10.04.2016. Ma duc la serviciu si executat sarcinile puse la dispozitie. Nu doresc procedura simplificata de judecata, deoarece ma consider nevinovat. Doresc sa fiu audiat in calitate de inculpat, pentru a-mi sustine propria versiune cu privire la faptele de care sunt acuzat”, a sustinut in fata judecatorilor fostul sef al DIPI.

Aceeasi varianta a fost sustinuta si de Pavel Nicole, fost sef al Servicului Juridic din cadrul DIPI: „Aveam grad de comisar-sef de politie. In prezent sunt pus la dispozitia MAI. Ma duc la serviciu. Nu doresc procedura simplificata de judecata, deoarece ma consider nevinovat. Doresc sa fiu audiat in calitate de inculpat, pentru a-mi sustine propria versiune cu privire la faptele de care sunt acuzat”.

Nelu Zarnica, fost adjunct al DIPI, audiat si el la termenul de marti al procesului fostului ministru Gabriel Oprea, a spus ca in prezent este pensionar si ca nu alege nici el procedura simplificata, ce i-ar reduce cu o treime pedepasa in cazul in care ar fi gasit nevinovat. Ultimul audiat a fost Gabriel Oprea, care si-a sustinut si el nevinovatia, optand pentru aceeasi varianta, a declaratiei de inculpat.

„Mi s-a citit rechizitoriul, am ascultat faptele pentru care sunt trimis in judecata si mentionez ca doresc procedura obisnuita de judecata, deoarece ma consider nevinovat. Doresc sa dau o declaratie in calitate de inculpate”, a aratat Oprea in fata judecatorului Stefan Pistol.

Avocatul fostului ministru de Interne a cerut instantei supreme sesizarea Curtii Constitutionale fata de inexistenta unui prag valoric in ceea ce priveste infractiunea de abuz in serviciu definita in Codul penal. ¬Cererea noastra este admisibila. Dorim sesizarea CCR referitoare la articolul 297, alineat 1 Cod Penal si la articolul 13, indice 2 din legea 78/2000. Legiuitorul nu a stabilit un prag valoric pentru infractiunea de abuz in serviciu, ceea ce face ca textul legal sa nu fie previzibil”, a sustinut avocatul, care a invocat o serie de articole din Constitutie si din Conventia CEDO.

In replica, procurorul DNA a cerut respingerea ca inadmisibila a solicitarii, sustinand ca stabilirea unui prag excede competentelor CCR. In continuare, avocatii fostului ministru au ridicat problema secretizarii sedintelor de judecata in cazul acestui proces, pe motiv ca sunt chestiuni care privesc siguranta nationala a Romaniei, iar reprezentantul DIPI aflat in sala a sustinut cererea acestora.

„Putem depune la dosar in scris care ar fi efectele negative asupra activitatii noastre daca sedinta ar fi publica in continuare”, a aratat reprezentantul DIPI.

„Ne facem ca nu spunem ca in presa au aparut deja aspecte din dosar, unele clasificate. Domnul Oprea nu are nimic de ascuns. Dumneavoastra sunteti aici ca sa puteti proteja ceea ce mai e de protejat din securitatea nationala”, a adaugat aparatorul fostului ministru Gabriel Oprea.

Judecatorii au ramas in pronuntare pe toate aceste cereri si au stabilit urmatorul termen pentru 23 mai.

La iesirea de la instanta suprema, Gabriel Oprea a fost asteptat de aceleasi persoane care i-au cerut demisia lui Liviu Dragnea, la ICCJ. Acestea aveau pancarte cu mesajul „Orea pica, vopseaua #rezista”. Oprea nu a stat de vorba cu protestatarii si a refuzat sa raspunda intrebarilor ziaristilor.

In 11 mai 2016, fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea a fost trimis in judecata de DNA in dosarul masinii de lux cumparata de catre Departamentul de Informatii si Protectie Interna (DIPI) pentru protectia demnitarilor si folosita de Oprea.

In acelasi dosar sunt judecati fostii sefi de la DIPI Gheorghe Nicolae, Nelu Zarnica, Nicolae Pavel si Danut Iacob, prejudiciul in dosar fiind de 410.000 de lei. Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru securitate nationala si ministru al Afacerilor Interne, este judecat pentru abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, potrivit Directiei Nationale Anticoruptie.

Gheorghe Nicolae, chestor principal de politie, la data faptelor sef al Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI) cu rang de secretar de stat, a fost trimis in judecata pentru complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, precum si pentru savarsirea a doua infractiuni de deturnare de fonduri, dintre care una in forma continuata (11 acte materiale).

Gabriel Nicolae Pavel, comisar sef de politie la data faptei, sef al Serviciului Juridic din DIPI, este acuzat de complicitate la abuz in serviciu, iar Nelu Zarnica, chestor principal, subsecretar de stat la data faptei, de deturnare de fonduri, in forma continuata (doua acte materiale), in timp ce Marian Danut Iacob, comisar sef de politie, seful unei structuri administrative la data faptei, este acuzat de deturnare de fonduri, in forma continuata (trei acte materiale).

Potrivit rechizitoriului, in 13 iulie 2015, Gabriel Oprea, pe atunci ministru al Internelor si ordonator de credite, cu ajutorul lui Gheorghe Nicolae si al lui Gabriel Nicolae Pavel, a dispus suplimentarea cu 410.000 de lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale DIPI si a aprobat achizitia unui autoturism Audi A8, in scopul declarat al asigurarii protectiei demnitarilor.

„Acest lucru s-a realizat cu incalcarea prevederilor legale care limiteaza achizitionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situatii legate de folosirea lor in activitati de urmarire penala a infractiunilor de coruptie. Ca urmare a incalcarii atributiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, in valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit in raport cu destinatia legala a fondurilor operative”, au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Fostul sef al DIPI Gheorghe Nicolae mai este acuzat ca, in perioada 21 august – octombrie 2015, a schimbat destinatia autoturismului Audi A8 achizitionat din fonduri operative, „in mod conspirat, pentru folosinta personala si exclusiva a ministrului de Interne in functie Oprea Gabriel”.

Anchetatorii au mai stabilit ca, in perioada 2014 – 2015, Gheorghe Nicolae, in mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbata destinatia sumei de 238.173,47 lei, alocata DIPI pentru fonduri operative, in scopul efectuarii unor cheltuieli de protocol ori pentru inzestrarea institutiei, care nu au fost circumscrise activitatilor, actiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative.

„In aceeasi maniera au procedat si inculpatii Zarnica Nelu si Iacob Marian-Danut, in calitate de ordonatori de credite in cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna, care au intocmit rapoarte prin care a fost schimbata destinatia sumei de 9.398 lei, respectiv 4.955,51 lei”, potrivit rechizitoriului.

Procurorii au pus sechestru asigurator pe mai multor bunuri ale lui Oprea, Nicolae si Pavel, pana la concurenta sumei de 410.000 lei, in vederea recuperarii pagubei produse de acestia prin abuz in serviciu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro