Sari direct la conținut

Gabriela Firea amenință că va face plângere penală împotriva ministrului Mediului pentru că a indus panică în rândul populației/ Aceasta susține că poluarea în București a scăzut

HotNews.ro
Gabriela Firea amenință că va face plângere penală împotriva 
ministrului Mediului pentru că a indus panică în rândul populației/ 
Aceasta susține că poluarea în București a scăzut

Primarul general, Gabriela Firea, a anunțat vineri că va face plângere penală împotriva ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, pentru că a indus panică în rândul populației prin afirmația că în București se respiră ‘otravă’ și că cetățenii Capitalei ar trebui să poarte masca pentru a fi în siguranță. Primarul susține în continuare că valoarea concentrației medii anuale permisă de Comisia Europeană pentru particule în suspensie, respectiv 40 micrograme/mc, NU a mai fost depășită în perioada 2016-2019, și aduce ca argument datele înregistrate de rețeaua Ministerului Mediului. Reamintim că aceasta nu a funcționat cum trebuie în ultimii 10 ani și nu toate stațiile au efectuat măsurători pentru toți poluatorii. ”Poluarea a scăzut pentru că împreună am luat măsurile potrivite”, a spus Firea.

”Bucureștiul este pe locul 4 în topul poluării în România, după Iași, Brașov și Cluj. Nicio lupta politică nu poate justifica răspândirea de informații false care duce, inevitabil, la manipularea populației. Poluarea în Capitală nu a început în mandatul meu, în 2016, ci cu mult timp înainte, în 2008. O posibilă sancțiune din partea Comisiei Europene va fi dată pentru perioada 2010-2014, când eu nu eram Primar General. Și pentru că cifrele nu mint, cea mai bună dovadă a rezultatelor obținute în lupta antipoluare în timpul mandatului meu la Primăria Capitalei este chiar valoarea concentrației medii anuale permisă de Comisia Europeană, respectiv 40 micrograme/mc, care NU a mai fost depășită în perioada 2016-2019 la niciuna din stațiile de monitorizare din regiunea București – Ilfov”, a declarat Gabriela Firea.

Aceasta spune că în București mai sunt depășiri ale valorilor maxim admise pentru diferiți poluanți, dar că nu este pusă în pericol viața cetățenilor. ”Dacă ar fi pusă în pericol viața cetățenilor, CSAT-ul ar fi primul care s-ar sesiza”, a spus Firea.

Aceasta a declarat că treaba fiecărei instituții pentru combaterea poluăriii este stabilită de Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICĂ). ”Pentru mine și echipa mea, problema poluării a fost și este o prioritate clară, dovadă fiind că abia în timpul mandatului meu, ÎN PREMIERĂ, a fost aprobat Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICĂ). Acesta stabilește o serie de măsuri concrete asumate atât de autoritatea locală cât și de instituțiile centrale ale statului cu atribuții în domeniul protejării mediului ( Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor)”, a mai spus Firea.

Aceasta spune că o parte din vină pentru poluarea din București o poartă și Guvernul fiindcă nu a finalizat lucrările de lărgire a Șoselei de Centură, nu a finalizat lucrările la magistrala de Metrou M5, nu au început lucrările la M6, nu a modernizat CET-urile. În plus, Firea a declarat că Ministerul Mediului este cel care autorizează gropile de gunoi, un posibil poluator.

În ceea ce privește atribuțiile Primăriei Capitalei, Firea spune că și-a făcut treaba, de la taxarea mașinilor poluante până la modernizarea parcului auto al STB. ”Am modernizat transportul în comun. Am cumpărat 400 de autobuze noi Euro 6, 130 de autobuze hibrid Mercedes Benz vor ajunge la Bucureşti în primăvara acestui an, suntem în fază avansată cu licitațiile pentru achiziția a a 100 de troleibuze, 100 de autobuze electrice şi 100 de tramvaie”, a spus Firea.

Aceasta spune că a mai făcut benzi unice pentru reducerea poluării pentru 5 dintre liniile de tramvai cu utilizare intensă: 1, 10, 21, 41 şi 32. Bandă unică pe linia 41 este făcută însă de pe vremesa când Traian Băsescu era primar general, în anii 2000.

O altă măsură este extinderea sistemului de management al traficului. ”Managementul Traficului – Semaforizare inteligentă – Sistemul a fost preluat, în vara lui 2016, la preluarea mandatului, cu 170 de intersecții în sistemul de management inteligent al traficului, din totalul de 450 de pe raza Municipiului București, realizate în decursul a 10 ani. În prezent, sunt introduse 230 de intersecții funcționale în Sistemul de semaforizare inteligentă. Anul acesta vor fi introduse în sistem încă 100 de intersecții”, a spus Firea.

Gabriela Firea a mai spus că a investit în dezvoltarea infrastructurii rutiere (lărgire Fabrica de Glucoză, Pasaj Ciurel, străpungerea Nicolae Grigorescu, lărgire Prelungirea Ghencea), a alocat 30.000 de vouchere pentru biciclete, va face piste pentru biciclete și a acordat circa 4.000 de vouchere pentru înlocuirea mașinilor vechi.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro