Sari direct la conținut

Gafa presei de stat chineze: a publicat un poem despre oficialii leneși și bețivi

HotNews.ro
Președintele chinez Xi Jinping, Foto: Xie Huanchi / Xinhua News / Profimedia
Președintele chinez Xi Jinping, Foto: Xie Huanchi / Xinhua News / Profimedia

Presa de stat chineză și-a autocenzurat unul dintre videoclipurile sale după ce publicul a sesizat că acesta conține un poem clasic chinezesc despre liderii corupți și indulgenți care ignoră crizele naționale, relatează The Guardian.

Clipul, care aducea în atenție și oficialii leneși și bețivi, a fost publicat de Ziarul Poporului, cotidianul oficial al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, promova orașul Hangzhou, care găzduiește luna aceasta Jocurile Asiatice.

Videoclipul conținea și un poem al lui Lin Sheng care nu a fost trecut cu vederea de către public.

Poemul a fost scris în secolul al XII-lea, fiind interpretat ca o critică la adresa conducătorilor dinastiei Song, acuzând oficialii corupți că fug din ținuturile tulburi spre Hangzhou și că ignoră luptele și crizele oamenilor obișnuiți, în timp ce aceștia se bucură de viața și consumă alcool.

Poemul este foarte cunoscut și nu a fost cenzurat, dar cititorii au remarcat că includerea sa sugerează că jurnaliștii care au făcut videoclipul nu și-au dat seama că versurile poemului despre oamenii care petrec în Hangzhou reprezintă o satiră politică.

Videoclipul din Ziarul Poporului a inclus, de asemenea, un poem folosit de activiști pentru a evita cenzura masacrului din Piața Tiananmen din 4 iunie 1989, potrivit China Digital Times.

Videoclipul care conținea ambele poezii a fost șters repede, dar a fost vizualizat de cel puțin 130.000 de ori pe conturile Ziarului Poporului și unui alt cont de presă de stat, potrivit site-ului de monitorizare a cenzurii, Free Weibo. Mai multe alte conturi au distribuit, de asemenea, videoclipul.

„Dacă o astfel de greșeală ar fi fost comisă de un disident politic sau chiar de un cetățean obișnuit, ar fi fost ținta naționaliștilor furioși, ar fi fost hărțuiți cibernetic și ar fi primit amenințări cu moartea în viața reală”, a scris un comentator la videoclipul postat pe contul Weibo (reţea chineză de socializare) al Ziarului Poporului.

„Acest lucru îmi rănește grav sentimentele naționale”, a glumit un internaut, referindu-se la un proiect de lege recent care ar incrimina comentariile, îmbrăcămintea sau simbolurile care „subminează spiritul” sau „dăunează sentimentelor” Chinei.

Proiectul de lege a stârnit îngrijorări neobișnuit de sincere din partea cetățenilor și a cadrelor universitare, o parte dintre acestea, dar nu toate, fiind ulterior cenzurate.

Comentariile politice în China sunt strict controlate, iar criticile sunt frecvent cenzurate sau atrag consecințe mai grave. Sub conducerea lui Xi Jinping, conducerea Partidului Comunist Chinez a devenit din ce în ce mai autoritară, cu represiuni împotriva activiștilor, a disidenților și a criticilor.

Nemulțumirea populației este în creștere în China, după modul în care autoritățile au gestionat recentele inundații. De asemenea, economia Chinei se confruntă cu niveluri record ale șomajului în rândul tinerilor, iar guvernul a încetat să mai publice cifrele luna trecută.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro