Gainile – surse de tratament in lupta cu cancerul
O echipa de ingineri de la Roslin BioCenter din Edinburgh, aceeasi care a clonat si oaia Dolly, a reusit sa modifice genetic o gaina pentru a produce medicamente folositoare in tratarea cancerului, informeaza International Herald Tribune.
Substanta necesara realizarii medicamentului se regaseste in ouale acestor gaini care au suferit modificari genetice, a declarat reprezentantul echipei de la Roslin.
Producerea acestei substante intr-un laborator ar fi o munca extrem de costisitoare, chiar daca multe din tratamentele proteinice umane sunt produse in bioreactori industriali.
Substanta produsa de gainile modificate are in compozitia sa un antidot monoclonal si o proteina a sistemului imun uman, care mai e folosita in tratarea cancerului, insa in alte conditii.
Animale precum vite, oi si capre au fost si ele modificate genetic pentru a obtine aceasta proteina, insa s-a ajuns la concluzia ca si gainile sunt folositoare in acest proces, chiar daca viata lor e mai scurta.
Cercetatorii au incercat sa gaseasca modalitati potrivite prin care sa transforme animalele in “mici fabrici”, dat fiind modul natural in care acestea produc proteina necesara cancerului.