Galaxiile gemene inseparabile din constelatia Triangulum
In constelatia Triangulum (Triunghiul) se gasesc galaxiile pereche MRK 1034. Cele doua galaxii gemene, numite PGC 9074 si PGC 9071, sunt destul de aproapiate una de alta pentru a fi conectate gravitational, desi in imagini nu poate fi observata vreo perturbare gravitationala. Cel mai probabil, cele doua formatiuni cosmice de abia au inceput sa interactioneze gravitational, informeaza Agentia Spatiala Europeana.
Atat PGC 9074 cat si PGC 9071 sunt galaxii spiralate, vizibile din fata in imaginea alaturata, astfel incat sa poata fi observate formele lor caracteristice.
In partea stanga a imaginii apare galaxia spiralata PGC 9074, clasificata de cercetatori drept o galaxie de tipul Sa datorita un centrului bine determinat, extrem de stralucitor, si a celor doua brate spiralate, bine conturate, infasurate in jurul nucleului.
In apropierea ei se afla PGC 9071, o galaxie de tip Sb, centru foarte dezvoltat dar fara un nucleu bine definit, care desi este foarte asemanatoare si are aproximativ aceeasi dimensiune cu galaxia vecina, este mai putin rotunjita, iar bratele au o structura usor diferita, explica ESA.
Galaxiile gemene din constelatia Triangulum/ Foto: ESA/Hubble & NASA Acknowledgement: Judy Schmidt
Bratele spiralate ale ambelor obiecte prezinta pete de praf intunecate care ascund lumina stelelor din spate, amestecate cu roiuri albastre, luminoase, de stele fierbinti, recent formate. Stelele reci, formate in urma cu mai mult timp, pot fi gasite in zona compacta galbuie si stralucitoare din centrul galaxiilor. Structura fiecarei galaxii este inconjurat de un halou mai slab de stele imbatranite.
Treptat, aceste doua galaxii vecine se vor atrage reciproc, procesul de formare a stelelor se va intensifica. In cele din urma, dupa sute de milioane de ani, structurile celor doua galaxii vor fuziona intr-o noua galaxie, de dimensiuni mai mari.
Pentru fotografia cu cele doua galaxii gemene au fost combinate mai multe imagini realizate de Telescopul Hubble, precizeaza ESA.