Gandul: Leul, slabit de criza americana
Criza creditelor ipotecare declansata in Statele Unite a impins a patra cea mai mare banca americana de investitii, Lehman Brothers, in faliment. Actionarii institutiei au cautat cu disperare in ultimul timp un salvator care sa preia banca, dar nu au gasit niciun doritor.
Ca sa isi protejeze activele, banca a cerut protectie din partea autoritatilor americane sub legea falimentului. Criza din SUA a adus Lehman Brothers pierderi de peste 60 de miliarde de dolari. Banca are o istorie de 158 de ani si a supravietuit celor doua razboaie mondiale. In schimb, o alta mare banca de peste Ocean, Merrill Lynch, aflata pe locul al treilea in topul bancilor de investitii din SUA, si-a gasit un cumparator.
Una dintre cele mai mari banci americane, Bank of America, a anuntat ca va da 50 de miliarde de dolari pentru a prelua Merrill Lynch, care a avut pierderi de 52 miliarde de dolari si a suferit o scadere pe bursa locala de 58% in ultimul an.
Prabusirea celor doua banci ar putea cauza 50.000 de concedieri dupa ce in acest an 15.000 de persoane si-au pierdut deja locul de munca, sustine Reuters. In plus, salariile celor de pe Wall Street vor fi sensibil micsorate. In acelasi context al crizei americane, fostul numarul unu de pe piata mondiala a asigurarilor, AIG, a cerut bancii centrale americane, Fed, o finantare de 40 miliarde de dolari pe termen scurt pentru a evita o scadere a ratingurilor. Sucursalele AIG din Romania respecta in acest moment indicii de solvabilitate si de lichiditate, conform Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.