Sari direct la conținut

Gazeta de Sud: Alternative calduroase la casele traditionale

Gazeta de Sud

Canadienii au dezvoltat, din anii ’60, o nouă tehnologie de construire a caselor din lemn, care rezistă temperaturilor scăzute din nordul continentului. Prima firmă care face asemenea case, cu materiale importate din Canada, şi-a început activitatea la Craiova.

Casele din lemn prefabricat pe structură tot din lemn pot deveni o alternativă de viitor pentru construcţiile tradiţionale.

Ideea a început să prindă teren în străinătate, iar recent au apărut şi în România primele firme care importă şi construiesc asemenea locuinţe. Una dintre aceste societăţi este Rophavilla SRL Craiova, care importă materialele de la Quacent Canada, o companie cu o lungă tradiţie în domeniu. „70-80% din casele care se construiesc în Canada au structură din lemn. Ei au dezvoltat o tehnologie avansată care conferă locuinţei o foarte bună izolaţie termică.

În 1960 s-a construit prima casă de acest gen. Datorită proprietăţilor izolatoare deosebite ale panourilor SIP, au fost folosite inclusiv la construirea staţiei americane de la Polul Sud, unde temperatura atinge şi -60 de grade Celsius. În plus, timpul de execuţie este mai redus, iar costurile sunt cu 30-40% mai mici decât în cazul construcţiilor clasice“, a declarat Lucreţiu Radu, patronul firmei.

În cazul caselor tradiţionale din lemn, se folosea lemnul şi vata minerală pentru izolaţia termică. În cazul panourilor SIP, se folosesc două plăci din lemn, care învelesc o porţiune de polistiren expandat de densitate mare (20 kg pe metrul cub) şi presat la 1.000 kg forţă. Panourile astfel obţinute sunt utilizate pentru pereţii interiori, exteriori şi acoperişurile caselor. Polistirenul utilizat nu se descompune, are rezistenţă la frig şi la umiditate şi nu conţine formaldehidă sau alţi compuşi chimici cu potenţial toxic.

Integral in Gazeta de Sud

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro