Sari direct la conținut

Gazoductul Nabucco, simbol al politicii energetice a UE, este fragilizat de implicarea Frantei in South Stream

HotNews.ro

Anuntul unei viitoare implicari a Frantei in gazoductul South Stream „fragilizeaza” proiectul european Nabucco si politica energetica a Bruxelles-ului, care face eforturi foarte mari pentru a se impune in acest domeniu strategic, afirma expertii consultati de AFP.

Grupul public francez EDF a confirmat miercuri intentia de a se implica in South Stream, alaturi de italienii de la ENI si de gigantul Gazprom, pentru a aduce gaz rusesc din Asia centrala. Planul este in concurenta cu gazoductul turco-european Nabucco, care isi propune sa reduca dependenta Europei de importurile in Rusia.

„Ideea de a fi alaturi de Italia si de Gazprom este o veste foarte buna pentru diversificarea si aprovizionarea” cu gaze naturale, a afirmat presedintele EDF, Pierre Gadonneix, confirmand o informatie facuta publica de Moscova.

Anticipand o puternica revenire a cererii mondiale de energie, tarile europene incearca sa-si diversifice sursele si rutele de aprovizionare cu gaze naturale – o ideee sustinuta puternic de criza de iarna trecuta dintre Rusia si Ucraina, care a provocat o penurie de gaze in mai multe state europene.

Un sfert din gazul consumat in UE provine din Rusia, 80% tranzitand Ucraina.

‘Este o lupta intre carteluri’

Comisia Europeana a facut apel la o pozitie comuna in randul statelor membre pentru a reglementa o piata aflata in plina configurare si pentru a putea tine piept Rusiei. Dar Comisia se confrunta aici cu interesele tarilor membre si ale industriilor implicate.

„Nabucco este un laborator extraordinar” al politicii energetice europene, a subliniat miercuri Jean-Arnold Vinoi, purtator de cuvant al comisarului european pentru energie Andris Piebalgs.

„Rivalitatile ameninta Nabucco. Este o lupta intre carteluri”, afirma Claude Fischer, presedinte al think-tank-ului Confrontations Europe.

Iar anuntul implicarii unui actor public francez in South Stream „fragilizeaza Nabucco in raport cu Comisia Europeana”, crede si Colette Lewiner, de la cabinetul de consultanta Cap Gemini. „Chiar daca este adevarat ca GDF (gigantul francez al gazelor) a fost exclus din Nabucco de catre Turcia”, din cauza opozitiei Frantei fata de aderarea Ankarei la UE.

Negocieri directe cu Rusia

„Este o lovitura adusa politicii europene si arata ca Franta prefera solutia Germaniei si a Italiei, care negociaza direct cu Rusia, trecand peste UE”, admite, sub acoperirea anonimatului, un inalt responsabil din sectorul gazelor naturale din Franta.

„Acest anunt venit de la Moscova isi propune in mod evident sa aduca prejudiciii. Rusii nu privesc cu ochi buni concurenta europeana in fostele republici sovietice”, confirma o sursa europeana apropiata dosarului.

Nabucco, care vizeaza resursele de gaze naturale din Azerbaidjan, Turkmenistan si, pe termen lung, Irak si Iran, este un element cheie al culoarului meridional de aprovizionare cu gaze.

UE negociaza in prezent cu Azerbaidjanul, care ar urma sa furnizeze o cota importanta din gazul transportat de gazoductul Nabucco, estimat a fi gata 2014. South Stream ar urma sa fie gata in 2013.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro