Georgia, tara in care a investit Patriciu, asteapta investitorii romani in telecom, agricultura si logistica
Georgia a intrat puternic in atentia opiniei publice din Romania in momentul in care Dinu Patriciu a cumparat Banca Populara (People’s Bank), la inceputul lunii octombrie. O investitie care a avut un puternic impact pe piata georgiana, considera oamenii de afaceri straini care activeaza la Tbilisi, intrucat a dus la o crestere a increderii in economia acestei tari, afectata in ultimul an de criza economica globala, tumultul politic intern si razboiul din august 2008 cu Rusia. Hotnews.ro a luat pulsul economiei georgiene, in discutii cu oameni de afaceri georgieni, fosti ministri si investitori straini de la Tbilisi.
Nu mai este o noutate faptul ca – in raportul Doing Business 2009 al Bancii Mondiale – Georgia se situeaza pe locul 11 din 183 de economii, ca mediul sau de afaceri si investitional este foarte prietenos cu oamenii de afaceri. Confirmare pe care am avut-o stand de vorba cu oameni de afaceri georgieni si straini care activeaza in Georgia, insa viitorul este mai putin roz decat ar parea.
Criza economica globala si posibilitatile de a face investitii bune in economiile occidentale ii fac pe oamenii de afaceri straini sa ignore o piata emergenta precum cea a Georgiei si sa isi puna banii in apropiere, in conditiile in care marginile de profit din Georgia nu mai sunt atat de mari ca in anii trecuti si sunt comparabile cu cele obtinute in Occident. Este opinia unor oameni de afaceri straini, care acuza intr-un fel si climatul politic intern instabil care ar descuraja investitorii. „Credibilitatea ti-o castigi in 15 ani si o poti dinamita intr-o zingura zi. La fel este si cu Georgia, patru ani de reforme intense ale lui Saakasvili au fost aruncati in aer de trei zile de proteste in strada organizate de opozitie la sfarsitul lui 2007”, spune Fady Asly, om de afaceri libanez prezent in piata georgiana de 12 ani si presedinte al Camerei Internationale de Comert din Georgia.
Potrivit datelor furnizate de Departamentul de Statistica din Georgia, investitiile straine directe au scazut in 2009, in primul semestru, cu 80,2% fata de perioada similara a anului trecut, de la 1.143 de miliarde de dolari in 2008, la 226,1 milioane in 2009.
Investitia lui Patriciu in piata bancara – o gura de aer proaspat pentru economia georgiana
In aceste conditii, investitia lui Dinu Patriciu – achizitionarea a 92% din Banca Populara, cu o cota de piata mica, dar cu o retea extrem de intinsa si detinatoare a contractului cu statul pentru distribuirea pensiilor in Georgia – este privita de oamenii de afaceri si de politicienii georgieni ca o gura de aer proaspat. Cu atat mai mult cu cat sectorul financiar georgian este cel mai stabil si mai bun din regiune, spun acestia.
„Momentul n-ar fi putut fi unul mai bun. (…) Psihologic, are o mare importanta. E una dintre cele mai publice investitii. Imediat ce au aparut zvonurile legate de vanzare, oamenii au cumparat actiuni, pentru ca au fost siguri ca vor fi mari profituri, ca va fi o poveste de succes. Pentru psihologia tarii e foarte, foarte important”, spune Amy Denman, director executiv al AmCham (Camerei de Comert Americane) din Georgia.
„Cineva ca Patriciu e un lider in comunitatea de business si oamenii il urmeaza. Iar oamenii vor spune: Patriciu nu e prost, daca el a investit acolo, inseamna ca in Georgia exista potential. Si mai este o componenta in plus: partenerul sau este Lado Gurgenidze, un om apreciat in Georgia si un bancher foarte bun. (…) Oamenii au incredere in Gurghenidze, au vazut cum a preluat o banca muribunda – Bank of Georgia – si a transformat-o intr-o banca de mare succes. De aceea va fi un catalizator pentru afacerile romanesti, pentru afacerile georgiene si pentru alte afaceri din zona. (…) Astazi, efectul Patriciu-Gurghenidze este de a creste increderea pe piata. Patriciu are lichiditati, Gurghenidze are puterea de a pune banci falimentare pe drumul spre succes si asta e un factor de incredere”, spune si omul de afaceri libanez Fady Asly.
Povestea de succes a Georgiei
A inceput in 2004, dupa venirea la putere a lui Mihail Saakasvili. Primul lui pas a fost eradicarea coruptiei din tara. Cum? Intr-un mod foarte original si care a starnit rumoare si ingrijorare in mediul international: a concediat toti politistii, vamesii, lucratorii de la fisc si a angajat oameni tineri, nesusceptibili de coruptie si de vechile practici din perioada soviectica si post-sovietica.
Amy Denman este in Georgia de 12 ani si isi aminteste acea perioada: „Nu iti venea sa crezi ce facea guvernul si iti spuneai: No way! (n.r.in niciun caz). Si totusi, acele masuri au avut efect. N-am reactionat negativ pentru ca era de necrezut ce se intampla si, in final, s-a dovedit un succes. Oamenii de afaceri straini nu au plecat din Georgia, dar au ramas in expectativa si au privit la ceea ce se intampla. Mai apoi lucrurile s-au calmat, iar dupa un an, un an si jumatate oamenii si-au dat seama ca reformele functioneaza, ca vor continua si s-au mai relaxat”, spune ea.
Reformele economice facute au fost revolutionare si au transformat Georgia intr-o tara atractiva pentru investitorii straini. Regimul fiscal este mai mult decat atractiv, Georgia avand patru taxe: pe profit – de 15%, pe venit – 20%, fiind planificat sa scada pana la 15% in anii urmatori, pe proprietate – pana la 1%, TVA – de 18% si de 0% pentru sectoarele sanatate si financiar.
Raportul Bancii Mondiale, Doing Business 2009, care evalueaza usurinta cu care se pot face afaceri, situeaza Georgia pe locul 2 in privinta inregistrarii proprietatii, pe locul 5 in privinta usurintei cu care iti incepi o afacere, pe locul 7 in privinta usurintei de a obtine avize de constructie si pe locul 9 privind politicile de angajare.
Nu e astfel de mirare ca, la o populatie de 4,5 milioane de oameni, exista 15 firme deschise la 100 de locuitori, iar investitiile straine au fost in ultimii ani de 15-17% din PIB.
Totusi, criza economica mondiala, situatia politica interna – instabila – si razboiul din august 2008 par sa fi influentat economia georgiana in ultimul an. In ce masura a facut-o fiecare dintre ele pare greu de apreciat, iar opiniile oamenilor de afaceri straini si georgieni difera.