Sari direct la conținut

Germania spune că UE trebuie să fie pregătită pentru un război până la sfârșitul deceniului

HotNews.ro
Boris Pistorius intr-o discutie cu militari germani, Foto: Peter Kneffel / DPA / Profimedia
Boris Pistorius intr-o discutie cu militari germani, Foto: Peter Kneffel / DPA / Profimedia

Uniunea Europeană s-ar putea confrunta cu amenințări militare din partea Rusiei până la sfârșitul acestui deceniu, motiv pentru care țările membre ale blocului comunitar ar trebui să își pregătească industriile de apărare pentru a fi pregătite, susține guvernul german.

„Amenințările [lui Vladimir Putin] împotriva statelor baltice, Georgiei și Republicii Moldova trebuie luate foarte în serios”, a declarat Boris Pistorius, ministrul german al apărării, într-un interviu publicat sâmbătă de Welt am Sonntag și citat de Euractiv.

Pistorius, care a preluat funcția de ministru al apărării în Germania la începutul acestui an, a avertizat că amenințările lui Putin nu reprezintă doar „vorbe goale” și că „ne-am putea confrunta cu pericole până la sfârșitul acestui deceniu”.

La doar o zi după publicarea acestui interviu Vladimir Putin a avertizat că intrarea Finlandei în NATO în acest an va crea „probleme” şi a anunţat o întărire militară la frontiera de nord-vest.

Boris Pistorius, în schimb, a mai afirmat în interviul acordat presei germane că este momentul ca țările europene să se adapteze unui peisaj geopolitic în schimbare, în special datorită faptului că Statele Unite și-ar putea reduce prezența pe continent.

„Va dura ca industria de apărare să își sporească capacitățile. Acum avem în jur de 5-8 ani să revenim din urmă, atât în ceea ce privește forțele armate, cât și industria și societatea”, a îndemnat acesta.

Boris Pistorius a avertizat că armata germană are prea puțini recruți

Noile sale comentarii vin după ce la începutul lunii august Pistorius a tras un semnal de alarmă cu privire la capacitatea forțelor armate germane de a atrage recruți.

„Toată lumea vorbeşte despre lipsă de personal în Bundeswehr (…) În acest an, avem cu 7% mai puţini candidaţi faţă de anul precedent”, a transmis el într-o conferinţă de presă într-un centru de recrutare al armatei la Stuttgart.

„Până în 2050, vor fi cu 12% mai puţini oameni în grupa de vârstă 15-24 de ani (…), de care avem nevoie în Bundeswehr”, a mai avertizat ministrul german, scoțând de asemenea în evidență lipsa femeilor în forțele armate, ele reprezentând doar 10% din efective în afară de îngrijitoare. O altă categorie subreprezentată o reprezintă imigranții naturalizați de Germania.

Pistorius a admis la momentul respectiv că obiectivul armatei germane de a-și spori numărul de trupe la 203.000 până în 2031, de la aproximativ 180.000 în prezent, ar putea fi greu de îndeplinit.

Luna trecută el a prezentat un nou plan pentru forțele armate și industria de apărare, stabilind obiectivul ca armata germană să devină „pregătită pentru război” și ca Berlinul să își asume un rol de leadership pe plan militar în Europa în condițiile în care Germania are atât cea mai mare economie din UE, cât și cea mai mare populație.

Însă, deși numeroasă, populația germană este tot mai bătrână, ceea ce reprezintă o problemă în creștere atât pentru forțele armate, cât și economie.

Urmărește ultimele evoluții din a 663-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro