Ghid de manipulare in pietele financiare: orice va creste cu oricat in principiu oricand
De cate ori nu ne-am inspaimantat sau nu ne-am facut calcule super-optimiste in baza unor “analize” care s-au dovedit apoi doar trompete de marketing? E nevoie deci de o radiografie la rece a argumentelor si tehnicilor folosite in astfel de petarde de atras bizonii in pietele financiare. Aflati mai jos cum argintul va ajunge inca de anul viitor 500 dolari/uncia si modul de manual in care se poate construi si sustine o teorie fantezista pornind de la cifre si date reale extrapolate insa cu rea-credinta.
Faceti cunostiinta cu “expertul” in piata argintului Jason Hommel de la silverstockreport.com, care explica pentru ascultatorii postului financialsurvivalradio.com de ce argintul va exploda pe termen scurt, investitorii putandu-se astepta la un pret de 500 dolari/uncia chiar din… 2012 (vezi aici). Iata pe scurt strategia in 3 pasi folosita de analist.
- 1. Aseaza baza de calcul unde iti convine mai bine
In anii ’80, cand argintul sarise conjunctural la 50 dolari/uncia banii pastrati in banci totalizau 1,8 trilioane dolari in SUA; acum avem 18 trilioane, de 10 ori mai mult. Concluzia? Argintul va urca si el la 500 dolari/uncia, pentru a reface raportul, afirma Hommel. Ce s-ar intampla insa daca am pune baza comparatiilor in anul 2000? Atunci argintul coborase pana la… 5 dolari/uncia, asa ca potentialul de crestere e deja epuizat (cotatiile erau luni de 41 dolari/uncia) avand in vedere ca masa monetara n-a stat pe loc intre 1980-2000. Dupa cum vedeti, daca cineva ar vrea sa demonstreze ca argintul e supraevaluat, nu are decat sa refaca socotelile si rationamentul lui Hommel cu baza de raportare asezata in anul 2000; cine vrea sa arate ca argintul e subevaluat si ca va merge la cer, calculeaza pornind cu 30 de ani in urma, cand speculatiile fratilor Hunt urcasera cotatiile in stratosfera. De gustibus.
- 2. Inventeaza o cerere fantezista
Prietenul Jason merge mai departe: unde s-ar ajunge daca numai 1% din banii aflati in banci ar decide sa se refugieze pe argint? La 250 dolari/uncia! Cifra nu este insa suficienta – nu uitati ca tema noastra pentru acasa este “de ce vei castiga de 10 ori banii investiti intr-un singur an” – asa ca sunt necesare nuantari. Banii din banci nu port rupe insa de la gura industriei argintul atat de necesar in medicina, panouri solare etc., astfel incat doar o jumatate din argintul extras va putea fi cumparat de investitori. Rezultat: 500 dolari/uncia, ramane cum am stabilit! Inainte de a merge insa sa cumparati monede de argint, o intrebare de 100 puncte: ce s-ar intampla daca macar 1% din banii din banci ar fi utilizati pentru achizitia de fildes? Sau de uraniu? Sau de ce vreti voi, care se gaseste in cantitati mai mici decat argintul si nici nu a trezit inca interesul speculatorilor?
- 3. Invoca schimbarea de paradigma
In acest punct, extaziat, moderatorul isi chestioneaza invitatul, pe domn Jason adica: “intrebarea de 500 dolari este cand se va intampla asta, cand argintul va ajunge la 500 dolari/uncia?”. “Pai, daca publicul va constientiza lucrurile pe care vi le-am spus, foarte repede, poate chiar la anul”, raspunde Hommel. Acum, ma intreb, de ce n-o fi constientizat publicul ce potential major ascunde argintul acum 11 ani cand era inca 5 dolari/uncia? Sau poate a constientizat cine trebuie, iar pentru marcarea de profituri fara probleme e nevoie sa fie manata si prostimea din urma?
- Nimic nou sub soare
In acest punct, sa ne amintim ce se spunea despre SIF-uri cu 3 ani si ceva in urma, prin vara lui 2007. Pretul actiunilor urma sa creasca pentru a tine cont de valoarea activelor, listarea BCR trebuia sa arate cat valoreaza de fapt SIF-urile (“aseaza baza de calcul unde iti convine mai bine”, adica pe partea de active si nu de profitabilitate, randamentul la dividend ajungand atunci sub 1-2% din pretul actiunilor), ridicarea pragului de detinere va duce la o bataie efectiva pe actiuni (“inventeaza o cerere fantezista”), daca numai o parte din depozitele prost remunerate de banci ar ajunge la bursa SIF-urile ar fi primele vizate (“schimbarea de paradigma”) etc, etc. Deci, strategia e veche, naivii sunt mereu noi (chiar asa, oare ce s-o fi ales de colegii lui Jason Hommel care ridicau in slavi argintul la precedenta bula, cea din anii ’80?).
PS: Trebuie sa recunosc ca la inceputul anului 2010 am recomandat si eu argintul (vezi aici). Era in acel moment 18 dolari/uncia si avea potential de crestere, cum s-a demonstrat ulterior. Acum, la peste 40 dolari/uncia l-as recomanda doar celor care spera in varianta de argint a tulip-maniei. In definitiv, daca lipsa de ratiune poate depasi uneori toate asteptarile; nu inseamna insa ca trebuie sa ne pariem toti banii pe asta. Altfel, au fost destule minti luminate care si-au pierdut economiile intrand pe finalul unor bule. Isaac Newton in persoana si-a prins urechile in celebra bula „Marea Sudului”. Newton se retrasese la un moment dat, cu un castig bunicel la acea vreme (7.000 de lire sterline), dar apoi a fost imbrancit de lacomie si a reintrat in joc, cumparand din nou actiuni si pierzandu-si toti banii cand bula s-a spart (mai multe aici).
Citeste si alte articole ale lui Cristian Dogaru