Sari direct la conținut

Gigantul chinez ZTE a încetat principalele activități, din cauza sancțiunilor americane, iar supraviețuirea sa este în joc

HotNews.ro

Privat de microprocesoare, gigantul chinez al telecomunicațiilor ZTE a fost nevoit să-și suspende o mare parte a producției, după o sancțiune a Statelor Unite care îi amenință acum supraviețuirea, scrie AFP.

Vârf de lance în China în dezvoltarea infrastructurilor 5G (internet mobil ultrarapid), ZTE a devenit un dosar-simbol în bătălia tehnologică dintre cele două puteri mondiale.

Prin interzicerea, la jumătatea lunii mai, timp de 7 ani, a oricăror exporturi de componente americane destinate ZTE, Statele Unite ar putea să fi dat o lovitură mortală ambițiosului colos chinez.

„Principalele activități ale grupului au încetat” în urma deciziei americane, a recunoscut ZTE, într-un comunicat difuzat miercuri.

Societatea rămâne foarte dependentă de componentele electronice cumpărate din SUA, pentru rețelele telecom din fibră optică precum și pentru producția de smartphones, care funcționează cu microprocesoare americane și pe sistemul Android.

În lipsa aprovizionărilor din America și întâmpinând dificultăți în găsirea rapidă de furnizori alternativi, ZTE s-a văzut nevoit să-și întrerupă parțial producția.

Compania nu a furnizat detalii, dar impactul pe piață este deja spectaculos, afirmă un cumpărător de echipamente telecom specializat în produse ZTE, identificat ca Zhao.

Potrivit acestuia, prețurile unor produse ZTE, devenite mai rare, au crescut „cu 50% sau mai mult”. „Au stopat producția tuturor articolelor care conțin cipuri”, a declarat Zhao, care nu a dorit ca numele de familie să-i fie făcut public.

Mesajul Americii

În centrul disputei chino-americane, o chestiune geopolitică: ZTE a pledat vinovat în 2016 la Washington pentru reexportarea către Iran și Coreea de Nord a unor echipamente cumpărate din Statele Unite, în ciuda embargoului american, încasând o amendă de 1,2 miliarde de dolari.

Dar Washingtonul acuză acum ZTE că nu și-a respectat angajamentele asumate și a dat declarații false legate de sancțiunile pe care ar fi trebuit să le impună unora dintre directorii companiei. Drept urmare, SUA au decis luna trecută să interzică toate exporturile electronice destinate ZTE.

„Compania continuă activ comunicațiile” cu administrația americană pentru a „facilita modificarea sau anularea” deciziei, a spus ZTE, în comunicatul său.

Decizia vine în condițiile în care planează spectrul unui război comercial între China și Statele Unite, cu amenințarea impunerii de drepturi vamale începând cu 22 mai.

Negocieri purtate la Beijing săptămâna trecut de către o delegație americană de rang înalt nu au dus la niciun rezultat și vicepremierul chinez Liu He se va deplasa la Washington săptămâna viitoare pentru continuarea discuțiilor.

„Alarmă majoră pentru China”

„Cu atacul său împotriva ZTE, administrația Trump trimite un mesaj clar Chinei: acceptați compromisuri, dacă nu vă punem la pământ”, crede Cheng Xiaohe, profesor de relații internaționale la Universitatea Poporului din Beijing.

Cheng arată că Washingtonul efectuează o anchetă și asupra celuilalt gigant telecom al Chinei, Huawei, care a fost interzis pentru infrastructurile din SUA în numele riscurilor pentru „securitatea națională”.

ZTE are circa 80.000 de angajați. Beijingul a protestat formal față de decizia americană.

Decizia SUA „constituie o alarmă majoră pentru China”, care li-ar putea vedea decimate vârfurile de lance din sectorul tehnologic în cazul unui război comercial, a subliniat Cheng.

SUA sunt îngrijorate de ambițiile Chinei de a construi companii de vârf în domeniul tehnologic la orizontul anului 2025. Dar, în fața înăspririi politicii americane, Beijingul ar putea accelera dezvoltarea propriilor tehnologii.

ZTE a asigurat că dispune de „suficiente lichidități” pentru onorarea creanțelor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro