Gigi Becali, mosier ilegal la serele Popesti-Leordeni
Firma Leoser, detinuta neoficial de Gigi Becali, ocupa abuziv o parte din terenul si serele de la Popesti-Leordeni. Desi nu apare ca actionar in documentele aflate la Registrul Comertului, contactat de EVZ, Becali a recunoscut ca el controleaza firma Leoser.
Terenul si imobilele care in prezent se afla in folosinta respectivei societati au fost retrocedate familiei Stroe, adevaratii proprietari, deposedati de comunisti, dar oamenii lui Becali ii impiedica sa-si intre in drepturile legale.
Mostenitorii stau cu hotararile judecatoresti „in rama”, intrucat se lovesc de paznicii platiti de apropiatii lui Becali, care nu le permit nici macar sa se apropie de terenul de la marginea Bucurestiului.
Justitia – da, familia Becali – ba
Povestea terenului pe care se afla serele de la Popesti-Leordeni e veche de mai bine de 50 de ani. Pe 18 februarie 1949, fratii Stroe erau deposedati de proprietatile pe care le aveau in Popesti-Leordeni. Mai mult de sapte hectare de teren, sere si constructiile aferente acestora au fost rechizitionate in mod abuziv.
Fratii Stroe sunt doar unii dintre proprietarii de terenuri de la Popesti-Leordeni care au cazut prada sistemului comunist de expropriere.
Dupa ‘89, mostenitorii de drept ai familiei Stroe au inceput demersurile legale pentru a-si recupera dreptul de proprietate asupra terenurilor si serelor de la Popesti-Leordeni.
In noiembrie 1991, Comisia pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate din Ilfov a emis o adeverinta prin care familiei Stroe i se recunostea autoritatea asupra terenurilor pierdute in ‘49. Acest act avea un caracter provizoriu, valabil pana la eliberarea titlului de proprietate.
In octombrie 2000, dupa un lung sir de adrese si memorii si la aproape noua ani de la emiterea adeverintei ce tinea loc de titlul de proprietate, Comisia Locala de Aplicare a Legii 18/1991 din Popesti-Leordeni elibereaza un proces-verbal de punere in posesie.
Astfel, mostenitorii de drept primeau aproape cinci hectare de teren, parte din suprafata pe care isi desfasura deja activitatea firma Leoser.
Nesfarsitele procese
Pentru ca eliberarea titlului de proprietate era tergiversata de autoritatile din Ilfov, cei trei frati descendenti ai familiei Stroe – Florica Paslaru, Elena Stamate si Gheorghe Stroe – au dat statul in judecata.
In 2002 au chemat in instanta Comisia de Aplicare a Legii 18/1991, careia ii solicitau eliberarea titlului de proprietate asupra terenului de la Popesti-Leordeni. Instanta a obligat atunci respectiva comisie, printr-o hotarare definitiva si irevocabila, sa emita titlul de proprietate cerut.
Aceasta institutie s-a achitat de responsabilitate abia doi ani mai tarziu, cand, in iunie 2004, cei trei frati au primit in sfarsit documentul.
In acelasi an, Agentia Domeniilor Statului (ADS), care gestiona o parte din terenurile de la Popesti-Leordeni si care le-a concesionat societatii Leoser, a primit o notificare de la familia Stroe. Acestia solicitau retrocedarea in natura a imobilelor – sere si constructii – aflate in exploatarea firmei patronate de apropiatii lui Becali.
Solicitarile lor au fost certificate si de adresele primite de ADS de la Primaria Popesti-Leordeni, care vizau aceeasi problema. Toate demersurile au fost in zadar. Desi familia Stroe a revenit cu un memoriu si in vara acestui an, situatia a ramas neschimbata.
ADS-ul nu a dat curs solicitarilor formulate de proprietarii de drept ai terenurilor si permite in continuare expoatarea serelor de catre firma Leoser.
de Liviana Rotaru