GRAFICE Pilonul II de pensii, după 11 ani și jumătate: 2,1 milioane de români au în conturile personale peste 10.000 de lei / Firmele au făcut plăți de circa 100 milioane de euro
2,1 milioane de români au strâns peste 10.000 de lei în conturile personale din Pilonul II de pensii private, în timp ce peste 850.000 de români au depășit pragul de 20.000 de lei, a anunțat miercuri APAPR (asociația care reprezintă administratorii fondurilor de pensii). Totuși, românii au sume cu 17% mai mici în conturi din cauza nerespectării legii de înființare a acestui sistem, care prevedea virarea unor contribuții mai mari. Statul nu a virat în Pilonul II contribuții în valoare de 2,1 miliarde de euro în perioada menționată, susține asociația.
APAPR a prezentat miercuri cele mai recente date privind sistemul de pensii private, precum și rezultatele unui sondaj realizat de ISRA privind percepțiile românilor cu privire la sistemul de pensii private.
Pilonul II a furnizat, istoric, un câștig net de 12,86 miliarde de lei
Datele prezentate de APAPR arată că în 2019 randamentul investițional mediu al fondurilor de Pilon II a atins un nivel record pentru ultimii 9 ani, de 11,8%. Media anualizată pe toată perioada de funcționare de aproape 12 ani a Pilonului II a ajuns la 8,35%, câștigul net generat de fonduri exclusiv în beneficiul participanților fiind de 2,6 miliarde de euro dintre cele 13,5 miliarde aflate în prezent în administrare.
În aceeași perioadă, valoarea comisioanelor reținute de firmele care gestioneaza Pilonul II de pensii a depășit 2,33 miliarde de lei.
Statul nu a virat în Pilonul II contribuții în valoare de 10 miliarde de lei
Vezi aici integral prezentarea APAPR.
Sondaj: În pofida creșterii cu 15% a salariului mediu pe economie în 2019, tot mai puțini români spun că pot economisi o parte din veniturile lor
Sondajul ISRA privind percepțiile românilor cu privire la sistemul de pensii private a vizat populația urbană ocupată (cu loc de muncă), cu vârstă între 20 și 55 de ani și venituri peste medie, mărimea eșantionului fiind de 1.147 de repondenți intervievați față în față (metoda CAPI), sondajul având o marjă de eroare mai mică de 2,9%.
Câteva concluzii:
– 75% dintre români cred că Pilonul II de pensii private obligatorii ar trebui menținut, iar satisfacția lor față de acest sistem este în creștere, potrivit unui sondaj național de opinie realizat recent.
– În pofida creșterii cu 15% a salariului mediu pe economie în 2019, tot mai puțini români spun că pot economisi o parte din veniturile lor: doar 34% dintre români economisesc cu regularitate (în scădere față de 45% în 2018), în timp ce 60% dintre cei intervievați spun că nu pot pune deoparte niciun leu din ce câștigă (în creștere față de 51% în 2018). Corelația acestor informații sugerează o înclinaţie spre consum a populaţiei, ceea ce face Pilonul II de pensii private cu atât mai important pentru protecția financiară viitoare a românilor. De altfel, doar 11% dintre salariații cu venituri peste medie reușesc să economisească activ, pe cont propriu, pentru pensie.