Sari direct la conținut

Grecia a inceput discutiile cu creditorii privati cu privire la schimbul voluntar de obligatiuni

HotNews.ro

Grecia a demarat discutiile cu privire la schimbul voluntar de obligatiuni cu creditorii privati, a declarat joi Evangelos Venizelos, ministerul de finante de la Atena, care spera operatiunea sa dureze cat mai putin cu putinta, potrivit AFP.

„In aceasta dimineata a demarat implementarea deciziilor luate la summitul zonei euro, iar discutiile au inceput intr-o nota incurajatoare. Speram ca operatiunea sa inceapa imediat si sa dureze cat mai putin posibil”, a declarat Venizelos.

Conform agentiei de stiri, Evangelos Venizelos s-a intalnit in dimineata zilei de joi cu expertii Institutului International de Finante, care au sosit la Atena pentru a discuta acest subiect. La aceasta intalnire au participat Petros Christodoulou, presedintele Organizatiei de administrare a datoriei publice, si reprezentantii bancilor BNP Paribas, Deutsche Bank si HSBC, care miercuri au fost numiti dealer manageri pentru schema de participare voluntara a sectorului privat.

Marti, Philippos Sachinidis, ministrul adjunct de finante, a estimat ca Grecia va pune in aplicare in luna august acordul cu creditorii privati pentru a schimba obligatiunile grecesti detinute de acestia in titluri de stat cu maturitate mai lunga.

Saptamana trecuta, liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord pentru un nou program de asistenta financiara pentru Grecia, in valoare de 109 miliarde de euro, care va acoperii nevoile de finantare ale acestei tari in urmatorii ani.

Programul prevede si schimbul de obligatiuni cu o valoare de 135 miliarde de euro care ajung la maturitate in perioada 2011-2020, circa o treime din valoarea totala a datoriei Greciei, cu obligatiuni noi cu scadenta la 30 de ani.

Institutul International de Finante, institutia care a negociat in numele bancilor si al institutiilor financiare, estimeaza ca jumatate din aceste aceste obligatiuni vor fi schimbate in altele noi cu un discont de 20% – ceea ce inseamna de fapt reducerea datoriei Greciei cu 13,5 miliarde de euro. Reducerea datoriei impreuna cu extinderea maturitatilor ca urmare a schimbului de obligatiuni va reduce considerabil nevoile de finantare ale tarii in urmatorii zece ani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro