Sari direct la conținut

Grecia are nevoie de un interval suplimentar de doi ani pentru aplicarea reformelor si de lichiditati de la BCE – premierul Samaras

HotNews.ro

Grecia are nevoie sa obtina de la creditorii sai un termen suplimentar de doi ani pentru a-si respecta obiectivele bugetare, precum si de lichiditati de la Banca Centrala Europeana (BCE), a afirmat premierul grec Antonis Samaras, intr-un interviu publicat sambata de cotidianul american Washington Post, citat de AFP.

Samaras a subliniat ca tara sa este hotarata sa adopte noi masuri de austeritate in valoare de 11,7 miliarde de euro, pentru a ramane in zona euro, dar a acestea ar trebui sa aiba un interval de aplicare de patru ani, in locul celor doi prevazuti de acordurile in vigoare.

„In loc sa adoptam aceste masuri de 11,7 miliarde de euro in doi ani, ar fi mai bine sa le aplicam in patru ani”, respectiv pana in 2016, a declarat el.

Mai multi oficiali europeni si ai FMI au oferit Atenei, cu ocazia reuniunii ministrilor de Finante de vineri, in Cipru, motive de sperante in ceea ce priveste obtinerea unei astfel de intarzieri.

„Grecia a prezentat un buget ambitios. Trebuie sa-i oferim timpul de care are nevoie, dar probabil nu mai multi bani”, afirmase ministrul austriac al Finantelor, Maria Fekter.

„Sunt mai multe cai pentru a efectua ajustari, timpul poate fi considerat o optiune ce poate fi avuta in vedere”, spusese si directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde.

Atena este presata de principalii sai creditori – BCE, FMI si UE – pentru a realiza economii suplimentare de peste 11,5 miliarde de euro.

De aceste eforturi depinde raportul troicii ce reuneste marii creditori, si ulterior varsarea unei transe de ajutor de 31,5 miliarde de euro, vitala pentru tara.

Acest ajutor este necesar pentru recapitalizarea bancilor grecesti si pentru rambursarea a aproximativ 4,6 miliarde de euro pe care statul grec le are de platit sectorului privat, a mai spus Samaras.

Premierul grec a subliniat si necesitatea ca tara sa sa obtina lichiditati de la BCE, deoarece Atena nu mai are acces la pietele financiare.

„Celelalte tari au acces la piete, in timp ce Grecia nu. Trebuie deci sa obtinem lichiditati prin intermediul BCE”, a explicat el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro