Grecia cere UE „mai multă transparență” în privința creșterii prețurilor
Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a cerut, într-o scrisoare adresată preşedintei Comisiei Europene, „mai multă transparenţă” cu privire la piaţa unică în faţa creşterii preţurilor, „una dintre priorităţi” pentru europeni la alegerile din 9 iunie, susține el, citat de AFP și Agerpres.
„Este crucial” ca „UE să demonstreze că este capabilă să stabilească priorităţile corecte”, printre care protejarea consumatorilor în faţa „preţurilor crescute”, scrie Kyriakos Mitsotakis într-o scrisoare adresată Ursulei von der Leyen, cu data de sâmbătă, însă dată publicităţii luni de biroul său de presă.
„Trebuie adoptate măsuri curajoase pentru a garanta că piaţa unică funcţionează cu mai multă concurenţă şi transparenţă, în beneficiul consumatorilor”, subliniază Mitsotakis, cu trei săptămâni înainte de alegerile europene.
Deși partidul Noua Democrație a lui Mitsotakis a câștigat detașat alegerile parlamentare organizate în vara anului trecut, guvernul elen se confruntă acum cu nemulţumirea crescândă a consumatorilor și îndeamnă Bruxellesul „să intervină în mod decisiv, rapid şi eficace” pentru a reglementa piaţa unică.
Potrivit acestuia, „recenta criză inflaţionistă a dus la o reducere importantă a puterii de cumpărare a cetăţenilor europeni şi a scos în evidenţă puterea asimetrică a multinaţionalelor în termeni de politici tarifare diferenţiate”.
Puterea de cumpărare şi inflaţia sunt principalele preocupări ale grecilor pentru scrutinul european, în timp ce mulţi denunţă o creştere importantă a preţurilor la produse alimentare.
Premierul Greciei cere interzicerea „practicilor neloiale” pe piața unică a UE
Potrivit prim-ministrului elen, în unele ţări, între care Grecia, produsele de bază se vând mai scump în raport cu alte ţări ale Uniunii Europene, din cauza „constrângerilor teritoriale de aprovizionare impuse de marile companii multinaţionale”.
El propune măsuri pentru „a împiedica politica unor multinaţionale de a comercializa produse de consum identice sau similare sub mărci diferite în diferite ţări membre, ceea ce le permite o tarifare diferită” şi „interzicerea practicilor comerciale neloiale”.
În aprilie, preţurile la consum au înregistrat în Grecia o creştere cu 3,1% pe an, cu o majorare la produsele alimentare de 5,4%, potrivit serviciului de statistici Elsat. Costul de trai din ce în ce mai ridicat au făcut să crească în ultimele luni nemulţumirea socială în Grecia, unde salariile se menţin printre cele mai mici din ţările membre ale UE, pe locul 21, potrivit Eurostat.
Sindicatele elene au organizat recent numeroase greve şi adunări. După o grevă generală la sfârşitul lui februarie, Confederaţia din sectorul privat (GSEE) a declanşat o grevă de 24 de ore în aprilie.
Marţi, Sindicatul funcţionarilor (Adedy) îndeamnă la o grevă de 24 de ore, cerând o creştere cu 10% a salariilor, potrivit unui comunicat.