Grecii de la „Efklidis” compromit trei proiecte de infrastructura
Una dintre firmele care au primit contracte serioase in timpul guvernarii PSD, „Efklidis”, ar putea compromite trei proiecte de infrastructura din nordul Transilvaniei. Societatea greceasca nu si-a implinit sau si-a adus la indeplinire cu mare intarziere obligatiile contractuale pentru care ar trebui sa primeasca fonduri europene.
De cateva luni, traficul pe cea mai importanta sosea din nordul Transilvaniei este strangulat. Pe sectorul dintre Cluj si Dej al drumului national care leaga orasele Cluj-Napoca, Gherla si Dej de judetul Bistrita-Nasaud si de Moldova, precum si de Baia Mare si Satu Mare, circulatia masinilor se desfasoara cu dificultate.
Muncitorii angajati de „Efklidis” au inregistrat deja intarzieri serioase ale lucrarilor. Prefectul de Cluj, Alin Tise, a incercat sa puna lucrurile in miscare, iar dupa o serie de controale a amenintat compania cu rezilierea contractului.
Numai ca amenintarea lui Tise a fost tratata cu sictir de reprezentantii societatii grecesti. Si asta pentru ca nu Prefectura, ci Guvernul Romaniei este parte a contractului de reabilitare.
Documentul respectiv a fost semnat in anul 2004, cand ministru al Transporturilor, Turismului si Lucrarilor Publice era actualul secretar general al PSD, Miron Mitrea.
Se pare ca anul 2004 a fost foarte prielnic pentru „Efklidis”, care a mai primit, din partea ministerului condus de Mitrea, un contract finantat din banii Uniunii Europene pentru reabilitarea statiunilor Luna Ses (Satu Mare) si Borsa (judetul Maramures). Lucrarile trebuiau sa fie terminate luna trecuta, insa abia au fost finalizate patru la suta din proiect.
Autoritatile romane le-au cerut celor europene o prelungire a termenului final de executie, pana in luna octombrie. Daca nici pana atunci lucrarile nu vor fi gata, Statul Roman va pierde o finantare de 147.000 de euro.
Nici acest lucru nu ii ingrijoreaza pe managerii companiei grecesti. Ei au fost invitati de autoritatile locale sa discute despre un grafic de recuperare a intarzierilor, insa cei doi directori au lipsit. Unul dintre ei a motivat prin faptul ca este bolnav, iar celalalt a afirmat ca are agenda prea incarcata.