Sari direct la conținut

Greselile de gramatica de la televizor ar putea fi date drept exemplu negativ in scoli

HotNews.ro

Posturile radio si de televiziune comit aceleasi greseli de limba, din cauza „proastelor obisnuinte ale uzului”, arata al treilea raport de monitorizare a calitatii limbii romane folosite in audiovizual, prezentat joi de CNA. Presedintele CNA, Rasvan Popescu, a anuntat ca are de gand sa incheie un parteneriat cu Ministrul Educatiei pentru editarea unor brosuri cu cele mai intalnite greseli de limba intalnite in audiovizual. Pliantele ar urma sa fie distribuite elevilor, in scoli.

„Numarul greselilor este ceva mai mic, dar unele greseli semnalate in trecut se repeta”, a declarat presedintele CNA, Rasvan Popescu. Popescu a anuntat ca are de gand sa se adreseze ministrului Educatiei pentru incheierea unui parteneriat prin care sa fie difuzate in scoli brosuri cu aceste greseli gramaticale din audiovizual. „Vom face tot ce depinde de noi, in limitele legii, pentru a imbunatati calitatea limbii romane in audiovizual”, a spus Rasvan Popescu.

„Lasa-ti, domnule”, „ma lovit”

Cele mai des intalnite greseli au fost lipsa cratimei „ma lovit” (Prima TV) si introducerea gresita a acesteia „lasa-ti, domnule, sa vada cum e aici” (Antena 1). S-a mai descoperit si scrierea cu mai multi „i” decat era cazul: „banii nostrii/ angajatii nostrii” – Antena 1.

Lipsa virgulei este o alta greseala des intalnita: „Sarut mana mama” – National TV, „Multumim Rapidule” – Pro TV sau „A fost ucisa Cristina de sotul ei Alexandru?” – OTV.

Raportul arata si faptul ca posturile TV au titrat cu multe neglijente de tastare. Exemple de gresei 🙂 : „Rulmenutl in Europa” – National TV sau „ceel mai scumpe tramvaie” – Antena 3. Televiziunile mai gresesc prin repetarea adverbului „decat” in contexte afirmative ” s-a prelevat decat ficatul” – OTV.

“Persista anumite erori tipice, care nu sunt produse de inerentele ezitari ale expunerii orale, ci provin din proaste obisnuinte ale uzului. Eliminarea lor persupune timp si vointa de autocorectare”, se arata in concluzia raportului.

Raportul a fost intocmit pentru perioada 1 – 21 martie 2008 si au fost monitorizate 12 posturi de televiziune (TVR 1, TVR 2, TVR Cultural, Antena 1, Antena 3, ProTV, Realitatea TV, Prima TV, National TV, N24, B1TV si OTV) si sase posturi de radio (Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Antena Satelor, Europa FM, InfoPro si Guerrilla). Au fost realizate 330 de ore de monitorizare, in special la emisiunile de stiri si de dezbateri.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro