Sari direct la conținut

Grevă la televiziunea de stat din Italia. Jurnaliștii RAI o acuză pe Meloni că vrea să transforme postul într-un „megafon al guvernului”

HotNews.ro
Conferinta de presa dupa ce sindicatul Usigrai a declansat o greva, acuzand conducerea televiziunii RAI de cenzura, Foto: Cecilia Fabiano/LaPresse / Shutterstock Editorial / Profimedia
Conferinta de presa dupa ce sindicatul Usigrai a declansat o greva, acuzand conducerea televiziunii RAI de cenzura, Foto: Cecilia Fabiano/LaPresse / Shutterstock Editorial / Profimedia

Jurnaliştii de la televiziunea publică italiană RAI au început luni o grevă de 24 de ore pentru a-şi apăra „libertatea” în faţa „încercărilor” de a transforma postul într-un „un megafon pentru guvernul” liderului ultraconservator Giorgia Meloni, relatează AFP, relatează News.ro.

Influența politică puternică asupra RAI este o problemă de lungă durată în Italia, dar sindicatul jurnaliștilor Usigrai spune că situația s-a înrăutățit de când Meloni a preluat mandatul la sfârșitul anului 2022, relatează Reuters.

Care a fost ultima picătură care i-a îndemnat pe jurnaliști la grevă

Sindicatul Usigrai, majoritar în rândul celor aproximativ 2.000 de jurnalişti ai grupului, a declanşat greva după ce a acuzat conducerea RAI că a cenzurat un discurs al unui scriitor important care o critica pe Giorgia Meloni în preajma Zilei Eliberării, pe 25 aprilie.

Discursul scriitorului Antonio Scurati a fost anulat brusc de RAI.

Scurati, care a scris romane istorice despre dictatorul italian Benito Mussolini, a folosit discursul pentru a critica partidul lui Meloni pentru că nu i-a repudiat rădăcinile post-fasciste.

„Intrăm în grevă pentru a apăra autonomia şi independenţa serviciului public de radiodifuziune în faţa controlului politic constant asupra spaţiului informativ”, a declarat sindicatul într-un comunicat.

„Am prefera să pierdem una sau mai multe zile de salariu decât să ne pierdem libertatea”, a adăugat sindicatul, criticând „tentativele de a reduce RAI la un megafon guvernamental”.

Luni, canalul de ştiri Rai News 24 a difuzat doar programe înregistrate.

Finanţată parţial printr-o taxă de licenţă şi având de mult timp directorii numiţi de politicieni, independenţa RAI a fost întotdeauna un subiect de dezbatere. Dar odată cu venirea la putere a Giorgiei Meloni, îngrijorările s-au intensificat.

Greva a fost susţinută şi de alte sindicate de presă. Vittorio Di Trapani, preşedintele Federaţiei Naţionale de Presă din Italia (Fnsi), care le grupează, a denunţat „riscul (…) unor derapaje de tip maghiar care ar reduce libertatea presei şi libertatea de exprimare”.

Redacţia cotidianului de centru-stânga La Repubblica şi-a exprimat, de asemenea, „solidaritatea” cu „Usigrai şi cu colegii de la RAI aflaţi în grevă pentru a-şi cere drepturile”.

Conducerea postului și Meloni au negat cenzura

În replică, conducerea RAI a afirmat că „nu a fost instituită nicio cenzură sau interdicţie privind ştirile”, acuzând sindicatul că „promovează ştiri false”.

„Greva sindicatului Usigrai, cu o lună înainte de alegerile europene, nu numai că sărăceşte oferta de ştiri, dar expune serviciul public la manipulări politice, privându-i pe cetăţeni de dreptul fundamental la informare, o piatră de temelie a democraţiei”, a adăugat conducerea într-un comunicat video.

Căutând să înăbușească disputa, premierul a publicat ulterior discursul lui Scurati pe propria pagină de Facebook.

Un alt sindicat al jurnaliştilor de la RAI, Unirai, de dreapta, format recent, declarase la 25 aprilie că nu se va alătura la ceea ce a numit o grevă „politică”, dar a cerut revenirea la „pluralism” în cadrul postului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro